Мінфін - Курси валют України

Встановити
24 вересня 2020, 15:44

Заступник голови НБУ: Курс долара залишиться плаваючим

Національний банк України продовжує дотримуватися політики плаваючого валютного курсу. Відповідно курс гривні рухатиметься в обидва боки, повідомив в інтерв'ю Інтерфакс-Україна заступник голови НБУ Дмитро Сологуб.

Національний банк України продовжує дотримуватися політики плаваючого валютного курсу.
Фото: flickr.com

Ринок рухається

Коментуючи послаблення гривні на міжбанку протягом 12 днів (з 29 серпня по 15 вересня, з 27,555 грн/$ до 28,105 грн/$), заступник голови НБУ підкреслив, що в такому разі варто дивитися не на тривалість девальвації, а на її обсяг. «Ринок повинен рухатися, повинна бути волатильність», — зазначив фінансист.

Банкір підкреслив, що його позиція як представника Нацбанку полягає в тому, що НБУ дотримується плаваючого валютного курсу, і гривня рухатиметься в обидва боки".

Що означає плаваючий курс

Вже майже 6 років країна живе в умовах плаваючого обмінного курсу. Перехід від фіксованого курсу до плаваючого внаслідок стрімкої девальвації гривні в 2014-2015 роках був дуже болючим і став результатом глибокої фінансово-економічної кризи.

Під час режиму плаваючого курсу, яка економіка — такий і курс.

Якщо зростає експорт, є приплив інвестицій, економіка розвивається, інфляція є низькою і стабільною, тоді гривня зміцнюється.

Якщо ціни на експортні товари падають, зменшуються поставки за кордон, інвестори не готові інвестувати і навпаки — виводять дивіденди, інфляція різко зростає, населення не довіряє гривні, купуючи валюту — гривня послаблюється.

Читайте також: Валютні форварди, або що робити бізнесу з плаваючим курсом

Чому Україні не по кишені фіксований курс

Україна є країною з малою відкритою економікою, де зовнішня торгівля становить значну частку ВВП. Країна істотно залежить від умов на зовнішніх ринках, на які сама мало може вплинути.

Велика частка українського експорту — це сировинні товари, насамперед зернові і метали, ціни на які можуть змінюватися залежно від ситуації на міжнародних ринках. Якщо в світі ціни раптом сильно впадуть, то відчутно можуть знизитися валютні надходження, які Україна отримає за продаж тієї чи іншої продукції.

Валютний режим до 2015 року по суті передбачав фіксований курс. Це створювало ілюзію стабільності, українці були спокійними, дивлячись на табло обмінного курсу. Але ціна такої «стабільності» була занадто високою. Щоб утримувати курс на необґрунтованому рівні, витрачалися десятки мільярдів доларів міжнародних резервів.

Фіксований курс і «спалювання» резервів загалом шкодило фінансовій стабільності, призводило до криз, руйнувало довіру до економіки і гривні.

Відповідно, НБУ був би змушений для підтримки курсу на фіксованому рівні витрачати свої валютні резерви. Поки їх вистачає.

Читайте також: Яким буде курс долара восени. Перспективи золота і срібла на найближчий рік

Коментарі - 4

+
0
Maleficarum
Maleficarum
24 вересня 2020, 16:14
#
«Замглавы НБУ: Курс доллара останется плавающим»  Ну  плавающим-так  плавающим...  Главное  чтобы  то  «плавающее средство»  не  нырнуло.
+
0
bonv
bonv
24 вересня 2020, 16:33
#
Копейка рубль не спасла:)))
+
0
bonv
bonv
24 вересня 2020, 16:31
#
Плаваючою є гривня… Головне щоб не потонула:) При неграмотному управлінні…
+
+72
ANDRT
ANDRT
24 вересня 2020, 17:35
#
Опять вбросы пощли..
то экономика растет и 23 это следствие...и 20 может быть , то еще какие-то отмазки лепят лишь бы свои схемы прикрыть..
курс не плавающий, а управляемый кучкой мошенников
нет здесь экономики
жулики. похлеще предыдущей власти
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися