Мінфін - Курси валют України

Встановити
24 вересня 2020, 13:17

Суд скасував мільйонні штрафи банку Сергія Тігіпка

Верховний Суд залишив без змін рішення попередніх судових інстанцій щодо накладення штрафів на АТ «Універсал Банк». Кошти, сплачені банком як штраф, НБУ повернув Універсал Банку у добровільному порядку. Про це інформує сам регулятор, посилаючись на закон «Про Національний банк України».

Верховний Суд залишив без змін рішення попередніх судових інстанцій щодо накладення штрафів на АТ «Універсал Банк».
Фото: www.stockworld.com.ua

Проте НБУ зазначає, Верховний Суд розглянув справу щодо штрафу Універсал Банку без участі представників Національного банку, незважаючи на клопотання про розгляд справи за їх участю.

Читайте також: Нові правила фінмоніторингу: за що банки будуть блокувати рахунки і доносити на клієнтів

Судові хроніки

У січні 2019 року Нацбанк прийняв рішення про накладення на Універсал Банк штрафу розміром 14,382 млн грн через здійснення банком ризикової діяльності у сфері фінансового моніторингу. Період проведення ризикованих операція – з 21 січня 2016 року по 06 червня 2017 року.

НБУ виявив факти здійснення клієнтами Універсал Банку, зокрема 9 юридичними особами, фінансових операцій з переказу коштів, характер та наслідки яких дають підстави вважати, що вони можуть бути пов`язані, зокрема, з легалізацією кримінальних доходів, конвертацією (переведенням) безготівкових коштів у готівку, у сумі близько 3 млрд грн.

Банк проводив фінансові операції клієнтів з переказу коштів, які містять ознаки відмивання, загальною сумою близько 2,8 млрд грн.

Діяльність групи клієнтів банку була переважно спрямована на перерозподіл (маскування) фінансових потоків для подальшого перерахування коштів іншим контрагентам за товари (послуги), що не збігалися із задекларованими. При цьому рахунки групи клієнтів банку використовувались для здійснення ланцюгового перерахування коштів між рахунками у декількох банках.

Банк, незважаючи на ознаки фіктивності платежів, продовжував обслуговувати цих клієнтів, що дало підстави Нацбанку для ухвалення рішення щодо накладення штрафу.

Читайте також: Суд скасував 14-мільйонний штраф НБУ банку Тігіпка

Коментарі - 2

+
0
Artem Durnev
Artem Durnev
24 вересня 2020, 14:14
#
> Верховный Суд рассмотрел дело в отношении штрафа Универсал Банка без участия представителей Национального банка
Очень интересно, конечно. Действительно, зачем заниматься суд. разбирательствами попередников. Тем более если владелец банка приобщённый.
+
+21
Kuzyalik
Kuzyalik
24 вересня 2020, 15:21
#
Это хорошо.Меньше штрафов,меньше проблем у клиентов.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися