Мінфін - Курси валют України

Встановити
28 січня 2020, 17:20

Суд скасував 14-мільйонний штраф НБУ банку Тігіпка

Окружний адмінсуд Києва в грудні скасував рішення НБУ про накладення штрафу на Універсал Банк у розмірі 14,4 млн грн за порушення у сфері фінмоніторингу. Регулятор плану оскаржити це рішення суду, повідомляє прес-служба НБУ.

Окружний адмінсуд Києва в грудні скасував рішення НБУ про накладення штрафу на Універсал Банк у розмірі 14,4 млн грн за порушення у сфері фінмоніторингу.
Фото: inventure.com.ua

За що оштрафували банк

Нацбанк оштрафував Універсал Банк на 14,38 млн грн в січні 2019 року. Причиною були порушення у сфері фінансового моніторингу.

Регулятор виявив, що банк проводив фінансові операції клієнтів з переказу коштів, які містять ознаки відмивання, на загальну суму близько 2,8 млрд грн. Основний обсяг зазначених операцій припадав на період з червня 2016 року по травень 2017 року.

Читайте також: Нові правила фінмоніторингу: За що банки будуть блокувати рахунки і доносити на клієнтів

У вересні 2019 року НБУ отримав офіційне повідомлення, що Універсал Банк оскаржує штраф.

Які банки чекає перевірка в 2020 році

Національний банк у 2020 році проведе інспекційні перевірки в 45 банках. План перевірок було складено на основі ризик орієнтованого підходу.

Цього року НБУ продовжить проводити позапланові перевірки. Їх необхідність будуть визначати на підставі наглядових дій у межах системи раннього реагування.

Читайте також: Нацбанк запустить нефінансовий аудит банків

Одночасно з 1 липня 2020 року в межах проекту «спліт» Нацбанк почне виїзні перевірки небанківських фінустанов відповідно до графіку, затвердженого Нацкомфінпослуг.

Оформити депозит з бонусом в Універсал Банку

Фінмоніторинг у дії

Уже за три місяці банки подвоять пильність і почнуть з особливим завзяттям блокувати підозрілі операції клієнтів. Адже в кінці квітня в силу вступить новий «антивідмивний» закон. Він розширить і перелік контрольованих фінансових операцій, і список тих, хто буде ці операції моніторити.

Коментарі - 1

+
0
leonidcernov
leonidcernov
12 червня 2020, 15:43
#
Если суд отменил штраф, значит на то были причины и невиновность. Думаю это справедливо.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися