Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 вересня 2020, 16:10

Чітко та зрозуміло. НБУ введе нові вимоги до кредитних та депозитних договорів

НБУ планує до кінця року встановити додаткові вимоги до договорів про надання фінансових послуг — йдеться про відкриття та обслуговування рахунку в банку, споживчого кредиту та банківського вкладу. Про це повідомляє пресслужба в фейсбуці.

НБУ планує до кінця року встановити додаткові вимоги до договорів про надання фінансових послуг — йдеться про відкриття та обслуговування рахунку в банку, споживчого кредиту та банківського вкладу.
Фото: etcetera.media

Що змінять в договорі

У договорі з банком повинен бути повний опис послуги з надання споживчого кредиту або відкриття депозиту.

Також повинна бути чітко вказана вартість і витрати за послугу, прописані санкції і штрафи або інша відповідальність в разі неналежного виконання умов договору.

Читайте також: Договір з банком: як уникнути несподіваних боргів

Що не можна буде включати в договори

Регулятор планує заборонити в кредитних і депозитних договорах наступні норми:

  • про обмеження можливостей клієнта подати скаргу на виконання умов договору банком;
  • про надання банку можливості змінювати умови послуги і тарифи без попереднього повідомлення клієнта погодженими каналами комунікацій;
  • про надання банку права вимагати від клієнта оплату за ще не надані послуги;
  • про надання банку права вимагати дострокового повернення кредиту без обов'язкового попередження клієнта про таку вимогу.

Читайте також: Як захиститися від колекторів. НБУ роз'яснив переваги та недоліки кредитного онлайн-договору

Що регулятор рекомендує українцям

У Нацбанку радять українцям перед підписанням договору з банком переконатися, що в документі міститься повний опис послуги про надання кредиту або відкриття депозиту.

Повинна бути чітко вказана вартість послуги і витрати по ній, прописані санкції і штрафи, а також інші можливі види відповідальності в разі неналежного виконання умов договору. Також в договорі повинні бути вказані терміни та порядок отримання доходу за послугою (якщо це депозитний договір).

Читайте також: Про що потрібно дізнатися вкладнику перед тим, як підписати договір з банком

Договір не може обмежувати права споживача фінансових послуг. Серед прикладів такого обмеження — надання клієнту можливості звертатися виключно до Третейського суду або надання банку права змінювати умови надання послуг без повідомлення клієнта.

Коли очікувати змін

У регуляторі додали, що оприлюднили проєкт додаткових вимог до договорів в середині серпня 2020 року і вже провели їх перше обговорення з ринком. Зараз НБУ розробляє зауваження, коментарі та пропозиції від банків.

Вже до кінця цього року ринок повинен побачити затверджені вимоги.

Відкривай депозит і отримуй бонус від «Мінфіну» до 1% річних

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися