Мінфін - Курси валют України

Встановити
28 серпня 2020, 15:54

Як захиститися від колекторів. НБУ роз'яснив переваги та недоліки кредитного онлайн-договору

Якщо ви оформили кредитний договір онлайн, використавши одноразовий пароль, то такий договір є рівноцінний звичайному паперовому. За законом однотипний пароль має таку саму юридичну силу, як і власноручний підпис чи кваліфікований електронний підпиc. Про це йдеться в роз'ясненні Нацбанку.

Якщо ви оформили кредитний договір онлайн, використавши одноразовий пароль, то такий договір є рівноцінний звичайному паперовому.
Фото: nv.ua

В НБУ кажуть,  не варто нехтувати своїми зобов’язаннями за кредитом, якщо його укладено в онлайн-форматі.

Колектори не сплять

В разі виникнення прострочення по кредиту, укладеним онлайн, інформація потрапляє до колекторів.

«Так відбувається через те, що під час укладення договору на веб-сайті ви поставили „галочку“ навпроти рядка»підтверджую згоду на обробку своїх персональних даних, в тому числі їх передачі в бюро кредитних історій", — йдеться в повідомленні.

Читайте також: Нацбанк візьметься за колекторів. Законопроєкт вже готують

Така згода є підставою для фінансової установи передавати інформацію про клієнта в колекторську компанію, якщо він не виконує свої зобов'язання. В результаті колектор може дзвонити за вказаними в анкеті номерами телефону і відправляти листи клієнту. До того ж інформація буде доступна бюро кредитних історій. В майбутньому це ускладнить отримання нового кредиту.

Порада НБУ

В НБУ радять тим, хто планує брати кредит, уважно читати умови договору, особливо, якщо він підписується онлайн.

Читайте також:Ольга Лобайчук: НБУ планує оновити вимоги до банківських договорів

«Адже підписуючи договір, у тому числі за допомогою одноразового пароля, ви берете на себе зобов’язання виконувати його умови. Тому уважно прочитайте документи, роздрукуйте та збережіть примірник договору.

У документі повинні бути прописані всі умови кредиту – відсоткова ставка, можливі комісії та додаткові платежі, штрафні санкції в разі прострочення виплат. Не варто нехтувати інформацією про обробку персональних даних.

Також зверніть увагу, якщо ви берете кредит, більший за мінімальну зарплату (зараз 4 723. грн), строком більше ніж на один місяць, то фінкомпанія повинна надати вам не тільки договір, але й паспорт споживчого кредиту. У такому паспорті зазначається реальна річна процентна ставка та додаткові комісії», — йдеться у роз'ясненні.

Якщо ж фінансова компанія не виконує умови договору — варто звертатись зі скаргою на ім'я керівництва небанківської фінансової установи. Якщо відповіді немає — тоді звертатись до Національного банку.

Нагадаємо

Національний банк України з 1 липня 2020 року став регулятором небанківських фінансових установ. 

Коментарі - 9

+
+27
Qwerty1999
Qwerty1999
28 серпня 2020, 16:22
#
При заключении «бумажных» кредитных договоров клиент банка

даёт письменное «согласие на обработку своих персональных данных»,

так что разницы практически никакой, кроме наличия на руках бумажки из банка.

Неужели в НБУ не владеют такой информацией
+
0
Юра Пролкин
Юра Пролкин
28 серпня 2020, 16:35
#
Кидалово какое-то. Все документы везде светятся - с газом, киевэнерго, ЦКС, водоканалом - везде надо нести копии, так на всех кредитов понабираются. И не надо никакой подписи. В какой стране такое еще есть? У власти преступники!
+
+11
offizier
offizier
28 серпня 2020, 16:38
#
Що ви несете? Йдеться про людей які уклали кредит онлайн і надали свої персональні дані добровільно, ваші документи з комуналки в ніякі колекторські компанії не попадуть.
+
+18
Alpenstein
Alpenstein
28 серпня 2020, 17:09
#
Ну не скажите. Мне наяривали одно время по кредиту человека с которым я 20 лет назад жил на одном этаже. Он мой номер знать не мог - коллекторы просто пробили в базе всех его возможных соседей и стали по сто раз на дню вызванивать в стиле нам всё равно как, но заставьте его вернуть кредит или мы продолжим выносить мозг вам.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
28 серпня 2020, 19:18
#
Гуляють історії, я навіть особисто знаю учасників, коли один дятел брав кредит і вказав мого знайомого поручителем, а потім з нього вимагали погасити кредит. Але ж він навіть не знав, що він став щасливим поручителем. Як таке можливо? Виносьте мозок тому, хто брав той кредит, а лівому чудаку за що?
+
+11
Alpenstein
Alpenstein
28 серпня 2020, 19:51
#
Я більше про те, що колектори мають бази з ПІБ, мобільним телефоном, пропискою і Бог зна ще чим. І можуть видзвонювати абсолютно не пов'язаних з кредитом людей, яких навіть поручителем ніхто не вказував. 

А персональні дані в такому структурованому вигляді є не всюди. Особливо номер мобільного. На мою думку підтікає з банків.
+
0
martin11
martin11
28 серпня 2020, 16:58
#
Легко данніе попадут и кредит возьмут человек и знать не будет
+
0
Speva
Speva
28 серпня 2020, 17:36
#
Давно нужно принять закон который будет запрещать этим уб... коллекторам звонить людям которые не брали деньги и говорить всякие гадости им. За это должны ввести хотяб административную ответственность, чтобы не мешали жить порядочным людям
+
0
1112VFRFH
1112VFRFH
28 серпня 2020, 20:32
#
Що подобається!!так,те що статті-короткі\\\головне\\по суті!!!))
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися