Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 вересня 2020, 14:29

Суд зобов’язав НБУ виплатити 129 мільйонів екс-власникам Радикал Банку

Північний апеляційний госпсуд відмовився задовольнити апеляційну скаргу НБУ та залишив без змін рішення госпсуду м. Києва щодо стягнення з Нацбанку 128,9 млн грн «майнової шкоди» на користь «Промислова інноваційна компанія». Як зазначає Finbalance, ця справа розглядається в судах по другому колу.

Північний апеляційний госпсуд відмовився задовольнити апеляційну скаргу НБУ та залишив без змін рішення госпсуду м.
Фото: mind.ua

Радикал банк. Що відомо

Це колишній український комерційний банк. Працював на ринку з 2010 року. Радикал банк визнали банкрутом в липні 2015 року. Тоді ж у банку було введено тимчасову адміністрацію. У листопаді правління Нацбанку схвалило Постанову про ліквідацію ПАТ «Радикал банк».

Власником 71% акцій Радикал Банку є ТОВ «Промислова інноваційна компанія». Її контролюють Олександр Шпак (71%) та Веремійченко Анрі (28%). Діяльність Радикал банку часто пов’язують з «Сім’єю Януковича».

Що відбувається

Колишні власники банку через ТОВ «Промислова інноваційна компанія» судяться з НБУ через «неправомірне рішення» про віднесення Радикал Банку до категорії неплатоспроможних.

У серпні 2019 року Верховний Суд частково задовольнив касаційну скаргу НБУ. Суд скасував рішення судів нижчих інстанцій, якими було задоволено вказаний позов «Промислова інноваційна компанія» та вирішено стягнути з Нацбанку на користь цієї фірми 128,9 млн грн відшкодування майнової шкоди. Тоді суд касаційної інстанції відправив цю справу на новий розгляд у суд першої інстанції — Госпсуд м. Києва.

У ході судового процесу «Промислова інноваційна компанія» зазначала, що постанова НБУ про віднесення «Радикал Банку» до категорії неплатоспроможних була визнана протиправною та скасована судовими рішеннями.

Читайте также: Суд закрив справу про стягнення з НБУ 129 мільйонів. «Антиколомойський» закон не спрацював

Північний апеляційний госпсуд відмовився задовольнити клопотання НБУ про призначення експертизи у цій справі. Своє клопотання Нацбанк мотивував законом про банки.

Законом встановлено особливий порядок відшкодування шкоди, заподіяної у разі скасування в судовому порядку рішення НБУ про виведення з ринку банків.

Як зазначає видання, саме міжнародно визнана аудиторська фірма має підтвердити розмір шкоди, якщо така була завдана власникам виведеного з ринку банку. Однак, Північний апеляційний госпсуд трактував ситуацію та закон інакше.

Коментарі - 7

+
+87
Sergio25
Sergio25
22 вересня 2020, 14:50
#
Если вкратце то выходит такая история - Суд отказался от проведения экспертизы и выплатил из наших налогов огромную сумму рыгам. ООО Украинские суды - порешаем любые дела, недорого.
+
+45
matroskin
matroskin
22 вересня 2020, 15:31
#
И сколько этот бардак будет прожолжаться ? Понятно, что в условиях полной безнаказанности, судьи с радостью будут бесконечно раздавать бюджетные деньги всем желающим, готовым с ними поделится.
+
0
Skpablo17
Skpablo17
22 вересня 2020, 15:56
#
Будет так, пока будем бескорыстно сильно любить Деньги! Аминь.
+
0
matroskin
matroskin
22 вересня 2020, 16:49
#
При чем тут деньги, деньги все любили и при СССР, деньги любят во всем мире, просто есть ещё понятие ответственности, которое в Украине напрочь отсутствует в воровстве что больше миллиона.
Не вникая в суть дела, если «иммущественный ущерб» был, то определенно нужно разобраться куда он делся, и пусть те кто его причинил-компенсируют и несут ответственность. Если ущерб только в том, что так счел судья-то пусть судья сам и платит. У нас же постоянно игра в одни ворота: если деньги исчезают то в никуда, а ущерб платит бюджет. Или же: орган 3 года ведет следствие (десятки людей получают з/п и стаж), а через 3 года суд говорит что человек не виновен, если человек невиновен то нужно привлечь тех кто 3 года паразитировал на гос.службе. Мы же в обыденной жизни не платим каменщику который 3 года строил, в итоге дома нет.
+
0
sacha2222
sacha2222
22 вересня 2020, 16:20
#
На основании решения суда, необходимо, превлечь к ответу Гонтареву, Смолия, Рожкову и их команду, за неправомерные действия
+
0
locustsucol
locustsucol
22 вересня 2020, 18:45
#
Рожкова, Гонтарева, Смолий - оккупировали донбасс, отжали Крым ? А еще сливали ЗВР для удержания «стабильнасти», курса «па восем», вкладывая основные бюджетные деньги на развитие только в убыточные шахты ?
+
0
sacha2222
sacha2222
23 вересня 2020, 10:07
#
В стать говорится о том, что суд признал незаконным  ликвидацию банка. За неправомерные действия ответственные должны понести наказание. А Вы о чем?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися