Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 вересня 2020, 17:01

Поява Національного оператора ліквідує ринок нелегальної торгівлі тютюном — експерт

Експерт Дмитро Маруніч на своїй FB сторінці пояснив, як створення національного оператора відобразиться на тютюновому ринку і бюджеті країни, а також хто втратить свій нелегальний дохід і від кого чекати хвилю критики.

«У контрабандистів почалися великі проблеми: тепер діяльність всіх гравців на тютюновому ринку буде уніфікована, всім обіцяно одинакові і легальні умови. Для цього уряд створює Національного оператора підакцизних товарів. Він буде діяти в рамках Угоди про асоціацію України з ЄС і створювати прозору систему відслідковування рухів тютюнової продукції. Або, кажучи мовою бюрократа, здійснювати логістично-інформаційні функції», — відзначив Маруніч.

Експерт відзначив, що спочатку очікується збільшення навантаження на митників на українсько-польському та інших кордонах, через які багажниками і більш великими формами перевозили нелегально сигарети. А згодом очікується полегшення на цьому саме кордоні, коли контрабандисти зрозуміють, що провести нічого не вдається і перестануть через неї «ломитися».

«Також очікується велика кількість ниття і обурень тих, кого позбавили нелегального доходу. Їм би можна поспівчувати, але давайте краще поспівчуваємо усім нам, адже з 2017 по 2019 роки державний і місцеві бюджети недоотримали від тютюнового ринку понад 30 млрд. грн. податкових відрахувань. У той же час, за прогнозами, поява Національного оператора і виведе з тіні роздрібний акциз, і ліквідує ринок нелегальної торгівлі усім тютюном. Як мінімум, на перших порах чорний ринок суттєво скоротять, як це зробили в Італії, як знищили його у Франції, — відзначив Маруніч. — Технічно це можливо і вже апробовано».

Нагадаємо, що запровадження системи Track&trace дозволить відслідковувати рух тютюнової продукції.

«Пересуватися вона буде тепер легально, а не з фури, багажника, мішка на базар до торговок-«сигаретниць», — підкреслив Маруніч. — Крім подолання контрабандних потоків, у цій справі є ще один плюс – перспективне оздоровлення нації, коли люди почнуть думати, чи витрачати їм гроші на сигарети. Перший крок до цього оздоровлення був зроблений, коли заборонили паління в громадських місцях. Тепер прийшов час зробити другий крок і при цьому – поповнити бюджет. І те, і інше нашій країні категорично необхідне».

Нагадаємо, 9 вересня уряд підтримав створення Національного оператора на ринку тютюнових виробів, що дозволить державі посилити контроль на ринку, підвищити прозорість і прогнозованість податкових надходжень, а також виконати міжнародні зобов’язання України, повідомило інформагентство Інтерфакс-Україна.

Коментарі - 5

+
+30
bonv
bonv
14 вересня 2020, 17:11
#
Тільки за 2019 рік Україна втратила 4,7 млрд гривень потенційного доходу від податків і зборів, пов'язаних з тютюновими виробами.
За оцінками дослідницької компанії Kantar TNS, частка «тіньового» сектора ринку тютюнових виробів стабільно зростає. У 2018-му році нелегальні сигарети займали 4,4% ринку, в 2019-му - вже 6,6%, і в 2020 збиток продовжує зростати.
Збільшення частки «тіньового» ринку пов'язане з швидким і суттєвим підвищенням акцизних зборів, що може штовхати споживачів до покупки більш дешевих контрафактних і контрабандних виробів. Зелебоби подолали контрабанду чи очолили її та збільшили?
+
0
AAAA2000
AAAA2000
14 вересня 2020, 17:26
#
Отличная статья
+
+86
Artem Durnev
Artem Durnev
14 вересня 2020, 18:04
#
Не понимаю как создание нац. оператора может повлиять тех, кто багажниками возит. При этом статье про это несколько раз говорится, без каких либо оснований и доводов.
+
0
Seven S
Seven S
14 вересня 2020, 23:46
#
А нет никаких доводов! Просто срочно нужно создать новый орган, набрать чиновников, а то «кушать хочется».
+
0
BobKickass
BobKickass
15 вересня 2020, 7:41
#
Ну каким образом это конечно не понятно, но пусть уже что то делают - проблема действительно набирает обороты. И если в статье говориться о том как нелегальные сигареты едут из Украины в Польшу , то есть еще одна ее грань - теперь контрабандные сигареты прут еще и в Украину из РБ.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися