Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 вересня 2020, 7:36

Податки, держборг та дії НБУ: чи є зараз реальні загрози для гривні

Хоча минулий тиждень і пройшов для гривні за негативним сценарієм, цього тижня нацвалюта з багатьох причин буде у дефіциті.

Весь минулий тиждень НБУ фактично підтримував котирування долара в ті моменти, коли курс міг знижуватися і при цьому давав можливість Укргазбанку заробляти у ті періоди, коли курс зростав. Саме цей держбанк постійно «світився» з продажем валюти в моменти пікових рівнів котирувань, практично замінюючи своїми діями НБУ в частині згладжування курсових коливань.

Значне зростання курсу євро було, в основному, пов'язане з валютними ралі за парою євро/долар на міжнародних ринках після рішення ЄЦБ про збереження відсоткових ставок і обсягів вливань в економіку країн ЄС на колишньому рівні. Це відбивалося при перерахунку крос-курсів пар євро/долар і долар/гривня та на котируваннях євровалюти щодо гривні.

Всього за минулий тиждень долар на міжбанку зріс до 27,93/27,96 гривень, а євро впевнено переступив поріг у 33 гривні і досяг позначки 33,07/33,10 до кінця сесії 11 вересня.

З огляду на те, що поступово попит на валюту у вересні зростає, а продавці-експортери не особливо поспішають продавати всю валютну виручку через щоденне зростання котирувань — НБУ вдалося викупити у резерви за 7-11 вересня тільки $22,50 млн. Його цінники знаходилися в межах 27,73 грн/$ (інтервенція 7 вересня) та 27,82 грн/$ (вихід регулятора на ринок 10-го числа).

Майбутній період бюджетних розрахунків дасть Нацбанку можливість збільшити викуп ситуативного надлишку долара у резерви цього тижня.

Що вплине на валютний ринок

Фактори, що будуть впливати на курс найближчим часом:

1. Зарплати, податки та зростання ділової активності аграріїв та металургів. Компаніям доведеться розрахуватися з персоналом за першу половину вересня, що призводить до дефіциту гривні та активніших продажів валютної виручки експортерами. Крім цього, збору врожаю на піку, що збільшує продажі сільгосппродукції і надходження валюти від агросектору.

Не відстають і металурги, яким непогана кон'юнктура на світових ринках дозволяє активно експортувати свою продукцію. На цьому тлі позитивним фактором є і падіння цін на нафту на світових ринках. Це знижує попит на валюту з боку місцевих імпортерів енергоносіїв;

Цього разу кінець періоду сплати податків припадає на вихідні. Тому більшість компаній вважатимуть за краще розрахуватися з державою не пізніше найближчого четверга-п'ятниці. Дефіцит гривні для бюджетних розрахунків також змусить бізнес активніше продавати валюту на міжбанку;

2. Аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП 15 вересня. Чиновники планують продавати гривневі облігації на 224, 378 і 686 днів, а також доларові — на 400 днів. Останні аукціони з розміщення тільки гривневих паперів не відрізнялися великим обсягом. Цього разу пропозиція інвесторам і гривневих, і доларових паперів дозволяє Мінфіну України розраховувати на значні надходження до бюджету.

Гривневі ОВДП традиційно куплять держбанки і великі місцеві фінустанови, а ось валютні користуються попитом і з боку іноземців. За нашими прогнозами, чиновникам вдасться розмістити валютних паперів на суму до $120-170 млн. та гривневих — на суму до 2,1- 3,8 млрд гривень.

Ці чималі обсяги операцій з ОВДП вплинуть на поведінку ресурсного та валютного ринків у вівторок (день аукціону) і в середу (дата розрахунків за куплені папери);

3. Зміна тактики Нацбанку при проведенні інтервенцій, ліквідність у банківській системі та поведінка готівкового ринку.

Інтервенції НБУ та великі гравці. Майбутній період бюджетних розрахунків дозволить Нацбанку цього тижня збільшити скупку долара в резерви.

НБУ змінив тактику. Якщо раніше при надлишку пропозиції долара він очікував на зниження курсу і тільки після цього купував валюту, то тепер він не чекає курсового «дна», а відразу виходить на торги з котируваннями трохи нижче ринкових.

Таким чином, він не дає курсу особливо просісти і не викуповує весь можливий обсяг пропозиції на міжбанку, так як частина клієнтів воліє знайти покупця з більш високими цінниками. Фактично котирування Нацбанку в моменти його виходів на торги будуть визначати цього тижня «поріг» за курсом долара.

При нестачі валюти — ми знову побачимо продаж валюти Укргазбанком. Основними покупцями цими днями виступатимуть нерезиденти (в основному через Сітібанк) і великі місцеві імпортери, які зазвичай купують валюту через банки з топ-30 за активами. Невеликі банки будуть змушені підлаштовуватися під поведінку на торгах своїх великих колег, а також періодично проводити спекулятивні операції.

За нашими розрахунками без особливого тиску на ринок Нацбанк цього тижня зможе поповнити резерви на суму $65-110 млн.

Дії великих компаній з купівлі та продажу валюти будуть другим фактором, що робить «погоду» на українському міжбанку цими днями.

Ліквідність у банківській системі збережеться на високому рівні, але розподілена вона у банківській системі дуже нерівномірно. І якщо перші 25-35 банків за розмірами активів мають значний надлишок ліквідності, то інші їх більш дрібні колеги — продовжать відчувати дефіцит гривневих ресурсів. Саме це змушує їх тримати трохи вищі ставки за вкладами громадян, порівняно з їх більш великими конкурентами.

За розрахунками «Мінфіну» – залишки на коррахунках банків цього тижня будуть знаходитися у межах 41-62 млрд гривень.

Готівковий ринок продовжить орієнтуватися при виставленні своїх котирувань, в основному, на ситуацію на міжбанку і на реальний попит та пропозицію з боку населення в даному регіоні.

Прогноз міжбанківського та готівкового валютних курсів на тиждень

На міжбанку. Коливання курсу на торгах в межах однієї сесії складуть за нашими прогнозами до 5-15 копійок за доларом і до 7-20 копійок за євро. Триватимуть спроби спекулянтів розгойдувати курс протягом дня, підлаштовуючись під виходи на ринок великих покупців і продавців.

Основними гравцями залишаться великі місцеві компанії, Нацбанк і нерезиденти, які працюють з українськими ОВДП як на первинному, так і на вторинному ринках.

За розрахунками «Мінфіну» у період з 14 до 18 вересня коридор за безготівковим доларом на міжбанку складе 27,70-28,10 грн/$, а за євро — 32,40-33,35 гривень за євро.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У понеділок — четвер — $160-220 млн при укладанні 530-730 угод за рахунок періоду сплати податків, аукціону з розміщення ОВДП та операцій нерезидентів з держпаперами на вторинному ринку.

У п'ятницю — істотного зниження ділової активності не станеться, тому що компанії будуть активно продавати валюту для сплати податків. Обсяги операцій складуть $140-170 млн при укладанні 460-570 угод.

На готівковому валютному ринку власники обмінників продовжать орієнтуватися на поведінку міжбанку, реальний попит і пропозицію за валютою з боку населення і крос-курс пари євро/долар на міжнародних майданчиках.

Спред за доларом більшість обмінників фінкомпаній будуть тримати в межах 15-20 копійок, в банках — 15-25 копійок. За євро фінкомпанії збережуть спред в межах 20-25 копійок, а в банках — 25-35 копійок.

«Мінфін» прогнозує коридор за доларом на 14-18 вересня в обмінниках фінкомпаній у межах 27,60-28,15 грн/$, а у банках 27,55-28,25 грн/$.

Коридор за євро в обмінниках фінкомпаній буде у межах 32,40-33,35 гривень за євро, а у банках — 32,40-33,40 гривень за євро.

Коментарі - 5

+
+14
bonv
bonv
14 вересня 2020, 10:36
#
Долар втрачає лідируючі позиції у світі. На це впливають проблеми в економіці США у зв’язку із запровадженням карантину.
«Економіка Сполучених Штатів вже не буде тим локомотивом, яким була останні роки. Інвестиції, накопичені за цей час, йтимуть з країни. Це буде тиснути на долар, і робити його більш слабким», – пояснює аналітик Віталій Сівач.
За його словами, останні 5 років долар зростав, бо американські технологічні компанії залучали інвестиції з усього світу. А висока процентна ставка в доларах порівняно з іншими валютами підтримувала інтерес інвесторів до держборгу США.
Довіра до долара падає через зростаючий подвійний дефіцит США. Це бюджетний дефіцит і дефіцит поточного рахунку. США набагато більше імпортують, ніж експортують.
+
+66
alexat3107
alexat3107
14 вересня 2020, 11:28
#
Перейшли в секту «доллару хана»?)
+
0
bonv
bonv
14 вересня 2020, 11:35
#
Ні звісно:) Бакс всіх переживе. Попитом всюди користується:)
Предлагаю новую ракету с непредсказуемой траекторией назвать «Рубль»:)
+
+56
AleksandrBank
AleksandrBank
14 вересня 2020, 11:02
#
«По расчетам «Минфина» в период с 14 по 18 сентября коридор по безналичному доллару на межбанке составит 27,70-28,10 грн/$, а по евро — 32,40-33,35 гривен за евро.» - очень интересный прогноз, я бы также поддержал. Но как Вы сами сказали, действия НБУ слегка не адекватны, нет чтобы выкупать при снижении, он наоборот сразу гребет. Да эта неделя все факторы в пользу гривны, но НБУ может все карты спутать.
+
+11
bonv
bonv
14 вересня 2020, 11:06
#
Інтервенції Національного банку з купівлі валюти на міжбанківському ринку протягом 7 – 11 вересня склали $22,5 млн.
Усі $22,5 млн Нацбанк купив у ході інтервенцій за єдиним курсом розміщення пропозиції з купівлі іноземної валюти (Matching).
Таким чином НБУ за тиждень поповнив резерви на $22,5 млн, що майже в 2 рази більше порівняно з тижнем 31 серпня–4 вересня, коли регулятор купив на міжбанку всього $11,5 млн.
При цьому центробанк не проводив інтервенції з продажу валюти с кінця липня.
З початку року НБУ купив на міжбанку валюти на $4,509 млрд і продав на $3,292 млрд. Таким чином, з початку 2020 року чиста купівля валюти Нацбанком склала $1,12 млрд.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися