Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 вересня 2020, 16:52

НБУ прогнозує зростання інфляції до кінця року

У серпні споживча інфляція в річному вимірі (2,5%) залишалася нижчою за цільовий діапазон Національного банку 5% ± 1 в.п., однак НБУ очікує її прискорення до кінця року. Про це йдеться в коментарі Національного банку щодо останніх даних Держстату.

У серпні споживча інфляція в річному вимірі (2,5%) залишалася нижчою за цільовий діапазон Національного банку 5% ± 1 в.
Фото: goldenfront.ru

Що кажуть в НБУ

«Споживча інфляція перебувала нижче цільового діапазону 5% ± 1 в.п. і залишалася меншою порівняно з прогнозом, опублікованим у Інфляційному звіті за липень 2020 року. Подорожчання енергоносіїв та відображення ефектів слабшої гривні були здебільшого нівельовані сповільненням зростання цін на продукти харчування, зокрема за рахунок хорошого врожаю овочів та нарощення імпортної пропозиції окремих товарів», — зазначає регулятор.

Однак із пожвавленням споживчого попиту та економічної активності на тлі низької бази порівняння минулого року Нацбанк очікує, що вона повернеться у межі цільового діапазону до кінця року.

Читайте також: Інфляція зросла до 2,5% в річному вимірі — Держстат

Як змінилися ціни

Споживчі ціни в серпні порівняно з липнем знизилися на 0,2%, а з початку року інфляція склала 1,2%.

Зокрема сповільнення падіння цін на непродовольчі товари (до 0,2% р/р) зумовлено як послабленням гривні в попередні місяці, так і реалізацією відкладеного попиту на окремі товари з боку споживачів.

Натомість сповільнення зростання цін на продовольчі товари (до 3,3% р/р) пов'язане як зі збільшенням пропозиції, у тому числі за рахунок імпорту, так і з млявим попитом на більш дорогі вироби та продукти не першої необхідності.

Читайте також: У липні-серпні інфляція була нижчою цільового діапазону — НБУ

Темпи зростання вартості послуг незначно сповільнилися (до 8,2% р/р) через слабкий попит та посилення карантинних обмежень в окремих областях, що стримувало зростання вартості послуг кінотеатрів, закладів громадського харчування, курсів іноземної мови тощо.

Зростання адміністративно регульованих цін прискорилося суттєвіше, ніж очікувалося (до 5,2% р/р). Так, вартість природного газу для населення хоча й залишалася меншою, ніж торік, у серпні зросла з огляду на світовий тренд подорожчання енергоносіїв.

Здешевлення палива продовжувало сповільнюватися (до 17,9% р/р), відображаючи зростання світових цін на нафту в останні місяці та значний попит на паливо через високу інтенсивність користування автомобілями в умовах пандемії коронавірусу, зазначили в НБУ.

Раніше повідомлялося

  • Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства прогнозує зростання ВВП в 2021 році на 4,6% при інфляції 7,3%.
  • Оновлений макроекономічний прогноз уряду передбачає інфляцію в 11,6% в 2020 році, курс — 29,5 грн/$.
  • За прогнозом НБУ, в другому півріччі інфляція дещо прискориться (до 4,7% на кінець року) під впливом низки чинників як зовнішнього, так і внутрішнього характеру. ВВП впаде на 6% в 2020 році, проте в подальші роки повернеться до зростання на рівні близько 4%.

Коментарі - 3

+
+30
bonv
bonv
11 вересня 2020, 17:07
#
Все паде у зе-влади крім популістичного росту в майбутньому..
+
+6
liderexim
liderexim
11 вересня 2020, 18:02
#
Яка інфляція в 2,5%??? Ви що серйозно??? НБУ мабуть сплутав українські показники  інфляції з показниками в США!)))))  Ціни виросли в 2-3 рази особливо на овочі та фрукти!!!
+
0
bonv
bonv
11 вересня 2020, 18:45
#
Що стосується Сергія Марченка...  Розповідає фінансовий аналітик Олексій Кущ: «Він винайшов унікальний спосіб виконання плану шляхом зміни плану. Таке траплялося й раніше, але настільки очевидного »причісування« показників під потрібні цифри ніколи не було. Також нинішній Мінфін виконав бюджет за рахунок того, що вичавив економіку, як губку. Починаючи з березня цього року Кабмін вийняв з банків, держпідприємств, МВФ і НБУ приблизно 240 млрд грн непродуктивних бюджетних надходжень, а насправді ці гроші вилучили з економіки».
Кущ пропонує термін «шмиганоміка» і пояснює, що нормальну роботу уряду від «шмиганоміки» відрізняє те, що в усьому світі допомагають бізнесу розвиватися, а в Україні – навпаки, виводять з економіки всі ліквідні ресурси. Але при цьому навіть із витратами не можуть дати собі раду. Зокрема, уряд Дениса Шмигаля заявив про дефіцит у 300 млрд гривень, але, каже Кущ, «досягати його не поспішає. І стримують його не тільки зобов'язання перед МВФ, а й банальне невміння оперувати системними бюджетними програмами, коли гроші не »розпилюються«, а виділяються на користь населення і малого та середнього бізнесу». Подібне і по інфляції.. Популізм.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися