Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 вересня 2020, 13:40

Сім головних «не можна» для будь-якого інвестора

Причин, за якими навіть досвідчені інвестори втрачають гроші, тисячі. Проте, всі вони зводяться до декількох основних прорахунків. «Мінфін» попросив експертів виділити сім найгірших помилок, які схильні робити інвестори.

Вкладатися у багатообіцяючі, але сумнівні проекти

Мабуть, головною причиною, через яку люди часто втрачають вкладення, є банальна жадібність. Саме вона змушує людину піддаватися спокусі швидко отримати високий дохід. А таке поєднання, як правило, свідчить про шахрайські схеми.

Аналітик ІГ Універ Михайло Федоров: «Інвестуючи, люди хочуть максимізувати свій прибуток, а це змушує їх шукати більш високодохідні вкладення. Але така вже природа фінансового світу, що чим вища доходність, тим зазвичай вищі і ризики».

Чекати ідеального часу для інвестицій

Фактор часу нерідко грає з інвесторами злий жарт. Одні, стрімголов, прагнуть швидше вкластися в інструмент, який здається їм прибутковим. Інші, навпаки, постійно вичікують зручного моменту. Як правило, в прольоті опиняються й ті, й інші.

Надмірний поспіх не дозволяє провести глибокий аналіз всіх «за» і «проти». А в режимі вічних пошуків та вичікувань легко прогавити свій щасливий випадок.

Аналітик ІГ Універ Михайло Федоров: «Всі хочуть отримати прибуток, як можна швидше і банально поспішають, а це знову ж веде до підвищеного ризику».

Партнер iPlan.ua, співзасновник бізнес спільноти BOARD Василь Матій: «Часто інвестори намагаються знайти ідеальну ціну, ідеальний момент, щоб почати інвестувати. Як показують багато досліджень, це помилкова тактика. Набагато раціональніше інвестувати постійно протягом багатьох років і отримувати стабільний дохід».

Вкладатися в інструменти, яких не розумієш

Дуже часто люди беруться за інвестиції, не володіючи достатнім обсягом знань для цього. Переоцінка своїх можливостей властива навіть досвідченим інвесторам, коли їх надмірна впевненість у собі не дозволяє об'єктивно оцінити ситуацію. У підсумку вони схильні бачити потенціал інвестиційного інструменту тільки з однієї позиції — ризиків або переваг.

Аналітик ІГ Універ Михайло Федоров: «Фактор адекватної оцінки своїх сил дуже важливий. Адже гроші на «деревах не ростуть» і просто так не з'являються. Інвестиції вимагають знань і людині потрібно приділити питанням інвестицій досить багато уваги, а не робити інвестиції «нальоту». Адже інвестиції — це все ж розумова праця, яку треба здійснити для успішного інвестування».

Партнер iPlan.ua, співзасновник бізнес спільноти BOARD Василь Матій: «Коли ми чимось займаємося або нам щось подобається, ми потрапляємо у свого роду капкан нашого мозку. Наприклад, коли інвестор заходить в компанію, він часто схильний її переоцінювати і переоцінювати саме позитивні сигнали, а не негативні. Тобто, такі моменти, як велике боргове навантаження, істотний розрив між вартістю акцій і прибутковістю компанії, можуть залишитися просто непоміченими. Щоб цього уникнути, потрібно залучати експертну думку.

Читайте також: Куди рушить фондовий ринок після створення вакцини: три сценарії

Тримати всі яйця в одному кошику

Ще один серйозний ризик втратити вкладення — відмова від диверсифікації. Такий підхід повністю прив'язує інвестиції до ризиків одного активу.

Партнер iPlan.ua, співзасновник бізнес спільноти BOARD Василь Матій: «Рекомендації про диверсифікацію вкладень, значною мірою, залежать від досвідченості інвестора. Порада для початківця-вкладника — не тримати всі гроші в одній валюті, а обов'язково в декількох. Більш досвідченому інвестору не варто вкладати все в один бізнес, або в цінні папери, або ж у нерухомість, а розподіляти між різними активами. Просунутому інвестору варто подумати про розподіл інвестицій у різні юрисдикції, де гарний захист права власності і працює закон».

Орієнтуватися виключно на минулий досвід

Багато інвесторів занадто сильно прив'язані до минулого досвіду. У цьому, безумовно, є сенс. Знання історії фінансових ринків ще нікому не завадило. Але потрібно враховувати, що історія не обов'язково повторюється.

Аналітик ІГ Універ Михайло Федоров: «Світ мінливий, дуже часто те, що було успішно в минулому, в майбутньому вже не буде таким же успішним. Не факт, що те, що вже зросло в ціні, буде зростати і в майбутньому. Образно кажучи, у будь-якій інвестиції погано бути останнім пасажиром. У всі часи, кращий інвестиційний дохід отримували ті, хто інвестував у нове, а не у старе».

Читайте також: Акції Tesla: «бульбашка» чи перспектива на майбутнє?

Піддаватися емоціям натовпу

Читання всіх фінансових ЗМІ і прогнозів різних експертів може бути дуже цікавим. Але занадто сильне захоплення новинами, насправді, шкідливо для фінансового здоров'я. Постійний потік інформації може змусити людину піддатися емоціям, а вони в інвестиційній справі рідко складають гарну службу.

Партнер iPlan.ua, співзасновник бізнес спільноти BOARD Василь Матій: «Фінансова індустрія і медіа продукують новини щодня і змушують вкладників на них реагувати. Численні прогнозисти розповідають про майбутнє фінансового ринку, іноді хтось із них вгадує. А іноді потрапити в точку не вдається нікому. Згадаймо, хоча б, приклад з курсом долара у 2019 році. Адже ніхто не прогнозував, що він буде за 24 грн. Правильніше за все, не реагувати на інформаційний шум і діяти відповідно до виробленої довгострокової стратегії».

Аналітик ІГ Універ Михайло Федоров: «Емоції часто шкодять інвестиціям. Люди схильні до емоцій, але в інвестиціях потрібен холодний і тверезий розрахунок».

Працювати з поганими консультантами

Гірше, ніж вкладати, не порадившись з гарними консультантами, може бути тільки робота з поганими консультантами. Ваші помилки інвестування можуть залежати від їх невірних рекомендацій. Є декілька ознак поганого радника. Дві очевидні — він не цікавиться вами, вашими причинами для інвестування і цілями. Він просить занадто низьку плату за свої послуги. Це означає, що заробляє на іншому, що цілком може входити в конфлікт з вашими інтересами.

Читайте також: Як обрати надійного інвестиційного радника в Україні

Партнер iPlan.ua, співзасновник бізнес спільноти BOARD Василь Матій: «Віддавати перевагу краще тим фінансовим консультантам, які не роблять гроші на комісіях від конкретних інвестицій. Обираючи радника, зверніть увагу, в першу чергу, на його репутацію, а також намагайтеся зрозуміти джерело його заробітків».

Коментарі - 6

+
+71
bonv
bonv
10 вересня 2020, 22:07
#
Вообще, трейдинг на форексе – увлекательнейшее и приятное занятие. Главное – правильно подобрать антидепрессанты…:)
+
+109
bonv
bonv
10 вересня 2020, 22:08
#
Технический анализ рынка форекс обычно показывает, что наилучшее время, чтобы торговать, было вчера:) 
+
+75
bonv
bonv
10 вересня 2020, 22:12
#
Аналитики, дающие прогнозы, делятся на два класса:
- Тех, которые не знают, что произойдет.
- Тех, которые не знают, что они этого не знают.
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
11 вересня 2020, 11:17
#
Фонд гарантування вкладів про збільшення суми гарантування
та про вибір банку для депозиту
:

https://www.youtube.com/watch?v=ZgXTGs3alKw&feature=youtu.be

Підписуйтесь на youtube-канал «Мінфіну», коментуйте відео;)
+
+66
mary27
mary27
11 вересня 2020, 17:34
#
Восьмая ошибка - слушать ''инвестиционных консультантов''.
+
+5
Доктор Пилюлькин
Доктор Пилюлькин
12 вересня 2020, 15:34
#
Суть вышесказанного можно передать в одном предложении: «Нужно вкладывать правильно!» Очень полезный совет! ;-) :-) :-)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися