Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 вересня 2020, 11:16

Банкіри просять НБУ завершити «кредитні канікули»

Банкіри наполягають на завершенні «кредитних канікул» у зв'язку з необхідністю провести оцінку кредитного портфеля. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Банкіри наполягають на завершенні «кредитних канікул» у зв'язку з необхідністю провести оцінку кредитного портфеля.
Фото: finclub.net

Що кажуть банкіри

«Далі тягнути з канікулами і з цим станом, коли ніхто не розуміє, що відбувається, напевно, не варто (...). Другий, третій, четвертий сети» кредитних канікул «для одних і тих же, які не працюють, не обслуговують і не мають перспектив, — це, напевно, несвоєчасно і недоречно », — сказала начальниця управління макропруденційної політики та досліджень департаменту фінстабільності Первін Дадашова в ході круглого столу, проведеного «Фінансовим клубом».

Читайте також: Кредитні канікули українцям надають 30 банків — НБУ

Вона наголосила, що НБУ підтримує надання «кредитних канікул», оскільки вони сприяють виходу позичальника з кризи, проте наполягає на необхідності поділу позичальників на тих, хто «обслуговує» і «не обслуговує» кредит, щоб зрозуміти реальний обсяг непрацюючих активів на балансах українських банків.

«Зараз період після карантину, він такий — визначальний: в тому плані, що ті, хто брав» кредитні канікули «на всякий випадок, як би „є можливість, чому б не взяти“, вони досить швидко вийшли з цього стану», — сказав директор департаменту стягнення беззаставних кредитів Альфа-Банку Дмитро Дяченко.

Читайте також: Кредитні канікули під час карантину. Як скористатися і які ризики

Разом з тим Дяченко наголосив, що банк усвідомлює необхідність повернення позичальників «в русло добропорядного виконання зобов'язань».

За словами заступника голови правління банку «Форвард» Андрія Прусова, банк спочатку за допомогою аналізу виявив клієнтів, які справді потребують «кредитних канікул», і вже потім провів реструктуризацію кредитів і надання «кредитних канікул».

Що таке кредитні канікули

  • З початку карантину НБУ рекомендував банкам застосувати пільговий режим до позичальників. Для тих, хто своєчасно обслуговував кредити до початку кризи, банки ввели «кредитні канікули». Банки продовжували нараховувати відсотки по кредитах, проте сплатити їх можна було після завершення карантину.
  • «Завдання НБУ і банківської системи — знизити навантаження на бізнес, дати можливість йому вистояти», — говорила заступник голови НБУ Катерина Рожкова. Однак, за її словами, пільговий режим не скасовує згодом повернення до нормального обслуговування боргу.
  • »Канікули" могли взяти великі компанії, малий і середній бізнес, підприємці і фізичні особи.

Коментарі - 1

+
+30
Італій .
Італій .
9 вересня 2020, 12:10
#
Так НБУ не вводил никаких кредитных каникул. О чём речь?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися