Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 вересня 2020, 9:51

Нацбанк змінив умови екстреного кредитування банків

Національний банк розширив критерії прийнятної застави за кредитами для екстреної підтримки ліквідності банків (Emergency liquidity assistance, ELA). Про це йдеться у повідомленні регулятора.

Національний банк розширив критерії прийнятної застави за кредитами для екстреної підтримки ліквідності банків (Emergency liquidity assistance, ELA).
Фото: zaxid.net

Що змінилося

  • Відтепер заставою за ELA можуть виступати майнові права за кредитними договорами з юридичними особами не тільки в гривні, але й в іноземній валюті – доларах США та євро – з пониженими коригуючими коефіцієнтами;
  • До переліку прийнятної застави також включені майнові права за кредитними договорами з юридичними особами п’ятого класу (раніше – не нижче четвертого).

Водночас Нацбанк уточнив підстави для відмови банку в укладанні генерального договору щодо ELA та в наданні такого кредиту.

Зокрема це стосуватиметься випадків, коли можливого обсягу ELA з урахуванням запропонованого банком забезпечення, буде недостатньо для покриття прогнозного тимчасового дефіциту ліквідності банку.

Читайте також: НБУ допоможе економіці «стати на ноги». Банкам розширять програму кредитів рефінансування

На що впливатимуть зміни

Зміни спрямовані на попередження негативного впливу коронакризи на фінансову стабільність.

У НБУ відзначають, що сьогодні банківська система має достатню ліквідність, а економіка поступово відновлюється.

Однак у випадку другої хвилі пандемії у світі та поглиблення економічної кризи банки матимуть додатковий інструмент для підтримки належного рівня ліквідності.

Нагадаємо

Національний банк запровадив ELA в грудні 2016 року.

Кредити, отримані за інструментом ELA, призначені виключно для покриття тимчасового дефіциту ліквідності банку в разі настання надзвичайних ситуацій, коли банки вичерпали інші джерела підтримки ліквідності, зокрема за рахунок коштів акціонерів та стандартних інструментів рефінансування НБУ під заставу державних та інших прийнятних цінних паперів, а також іноземної валюти.

Зміни набувають чинності 8 вересня 2020 року.

Коментарі - 1

+
+28
lenta19
lenta19
8 вересня 2020, 11:17
#
Классический ранний признак надвигающихся проблем с ликвидностью в банк.секторе.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися