Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 вересня 2020, 16:26

Хто насправді розігнав вартість IT-гігантів

Запаморочливе зростання акцій технологічних гігантів обірвалося наприкінці минулого тижня. Винуватцем цього ралі називають одну з найбільших інвестиційних компаній світу — SoftBank, яка вже «засвітилася» на обвалі доткомів.

Зараз SoftBank і сам став небезпечною ланкою у світовій фінансовій системі. Чи може його банкрутство стати потрясінням, порівнянним з банкрутством Lehman Brothers, розбирався «Мінфін».

Техгіганти обвалили ринки

Після катастрофічного падіння фондових ринків у березні, світові індекси почали швидко відновлюватися. До кінця літа вони вже були на нових максимумах. Ключовий американський індекс S&P 500, після проходження дна, до кінця літа подорожчав на 59%. А індекс головних технологічних компаній Nasdaq 100 злетів ще на 76%.

Основними драйверами такого зростання стали технологічні гіганти: Apple, Facebook, Amazon, Google і особливо популярна цього року Tesla.

Бурхливе зростання акцій цих компаній обірвалося минулого четверга, що вдарило і по основних індексах. Так, всього за пару днів Nasdaq 100 втратив 6%, а S&P 500 — 5%. Індекси від обвалу не врятувало навіть те, що в ціні втрачали акції переважно техгігантів, а інші сектори, в основному, показували зростання.

Експерти пояснюють: акції техгігантов до кінця літа були істотно перегріті. Рівень цього перегріву показує співвідношення капіталізації до чистого прибутку. Наприклад, у Apple, чистий прибуток у 40 разів менше капіталізації, приблизно стільки ж — у Facebook, а у Amazon — і зовсім у 140 разів. Це означає, що якщо б ви купили компанію, то при збереженні нинішньої дохідності, покупка окупилася б через 140 років. Для порівняння: у не перегрітої компанії Intel це співвідношення становить всього 9.

Хто грав ринком

На думку оглядачів, причиною цієї ситуації на ринку стала «снігова куля» подорожчання акцій.

У серпні стався сплеск покупок опціонів-колл різних технологічних компаній (контракт, який дає інвестору можливість купити базовий актив за певною ціною). В результаті маркетмейкери купували ці акції, підвищуючи вартість компаній, що приваблювало ще більше число інвесторів.

За даними Goldman Sachs, загальна номінальна вартість опціонів-колл за окремими акціями США в останні два тижні становила в середньому $335 млрд на день. Це більш ніж втричі більше за середній показник у 2017-2019 роках.

Довгий час експерти вважали, що основними власниками цих опціонів виступали клієнти Robinhood — брокера, який дозволяє здійснювати операції без будь-якої комісії. Під час пандемії клієнтами сервісу стали мільйони американців. Новачки, в першу чергу, цікавилися акціями техгігантов.

Однак днями Financial Times з посиланням на свої джерела повідомила: різке зростання вартості акцій великих IT-компаній наприкінці літа могли спровокувати угоди японського конгломерату SoftBank.

Читайте також: Акції Tesla: «бульбашка» чи перспектива на майбутнє?

Як повідомляє видання, фінансовий гігант придбав деривативи на мільярди доларів, що спровокувало «гарячкове» ралі на фондовому ринку.

SoftBank протягом останніх тижнів несподівано вийшов на ринок деривативів — джерела повідомляють, що обсяг покупок колл-опціонів з боку SoftBank склав близько $4 млрд, що еквівалентно експозиції у $50 млрд в паперах компаній, що лежать в їх основі.

За інформацією Financial Times, масштаб цієї діяльності змусив нервувати ряд людей навіть в самій компанії. Тим паче, що приклад вкрай невдалих операцій SoftBank вже є. У 2000 році, через кризу доткомів, компанія втратила більше $70 млрд, а це близько 93% усіх наявних у неї на той момент грошей.

Можливо, SoftBank так і не оговталася б від цього удару, якби в тому ж році не інвестувала $30 млн у, тоді майже нікому невідомий, китайський стартап Alibaba. Згодом, ці акції подорожчали до $100 млрд.

Ця подушка безпеки дозволяє SoftBank і далі проводити ризикові операції. Як повідомили Financial Times джерела в компанії, навіть незважаючи на падіння акцій техгігантів, SoftBank і далі планує інвестувати в них.

Що буде далі

На думку деяких експертів, зараз SoftBank виглядає як слабка ланка світової фінансової системи і його банкрутство може стати потрясінням, порівнянним з банкрутством Lehman Brothers у 2008 р. Через захопленість SoftBank техгігантами, акції інвесткомпанії з минулого четверга втратили 10%.

Читайте також: Три свіжих вкладення Джорджа Сороса: на що зробив ставку іменитий інвестор

Втім, не всі згодні з особливим впливом японських інвесторів на світовий ринок. На думку аналітика ІГ Універ Михайла Федорова, діяльність SoftBank ніколи не була ключовим фактором зростання IT-компаній.

«Дана ідея просто сподобалася ряду експертів, можливо, для виправдання своїх помилок перед клієнтами і не більше. А тому вони і розтиражували її у ЗМІ. Один банк може вплинути на торги протягом дня або ж декількох днів. Але він не може вплинути на ринок протягом тривалого часу. Оскільки у нього просто не вистачить на це грошей. Кілька мільярдів доларів, навіть через призму великого «плеча», це крапля у морі на трильйонному фінансовому ринку США. І фондовий ринок США зріс явно не за рахунок SoftBank», — переконаний Михайло Федоров.

Голова відділу стратегії Saxo Bank Пітер Гарнрі вважає, що розпродаж акцій техгігантів у четвер-п'ятницю був викликаний технічними причинами, які вже стабілізувалися, а до вихідних ринок може навіть відіграти падіння. «У довгостроковій перспективі ми зберігаємо для акцій позитивний прогноз, оскільки тема відновлення економіки, як і раніше, актуальна», — каже Гарнрі.

За його словами, причини для оптимізму дають кращі, ніж очікувалося, показники безробіття у США і поступове відновлення економіки.

Читайте також: Чи варто купувати платину, доки вона вдвічі дешевша золота

У той же час, IT-сектор залишається досить ризиковим напрямком для інвестицій. Акції перегріті і експерти очікують їх волатильності. До того ж вплив SoftBank, що розкрився, тільки підсилює побоювання.

Якщо інвестбанк вирішить швидко продати свої активи, це може спровокувати ефект доміно, коли інвестори, побачивши, що акції почали дешевшати, також будуть від них позбавлятися. І тут все буде залежати від масштабів можливої ​​паніки.

Коментарі - 9

+
0
Dаrk Lite
Dаrk Lite
7 вересня 2020, 21:28
#
Это те что дали миллиард wirecard?...канешно путин виноват
+
0
Alpenstein
Alpenstein
7 вересня 2020, 22:48
#
Шок, чтобы разогнать стоимость любой компании нужно всего лишь трижды в день обычный... 
или еще страшнее
Шок, британские ученые определили, что СОРОС - палиндром!!!

Тем не менее хочу похвалить автора статьи. Уже сделан шаг от пояснений рынка через теории заговора к какому-то анализу на основе P/E. 
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
8 вересня 2020, 10:14
#
Як казала тьотя Циля, нє смєшітє мєня, у меня губа треснутая... 4 лярди при капіталізації кожної з названих компаній в трильйон, а деяких і два, то така дрібниця, що не варто і згадувати. Але безперечно, ті акції перегріті і корекція просилася давно. Але погоджуся з Федоровим, причина тут геть інша, а не той СофтБанк. Багато інвесторів, коли відчувають, що ринок перегрітий, але ще росте, тримають руку над кнопкою SELL. Так сталося і в минулий четвер. Крім того, як би не хотіли адепти путіна смерті долара, але він останнім часом показує деяке відновлення, можливо це просто корекція, якщо не буде інформаційної підтримки, але і золото зупинилося, навіть просіло трохи, нафта рухається на 40, а це мінус 12%, єврик 1,18 проти 1,2, це також мінус майже 2%... святий біткоїн всі визідні торгувався ни 10 тис. Ну і головний показник NASDAQ, який торгувався і у вихідний понеділок для США вже відіграв 1% від тих 8% падіння. Ситуація відома, інвестори скинули частину акцій, зафіксували прибуток, а тепер шукають нові точки входу в ті самі акції, але вже дешевше, щоб знову підрости. Тесла це не дотком, це купа технологій, патентів і заводів. Навіть ФБ це вже не зовсім аналог доткомів, хоча і без заводів. За ФБ стоять лярди підписників, які не перестануть користуватися ним, на відміну від доткомів.
+
+26
Viach
Viach
8 вересня 2020, 12:05
#
Теорію про якусь окрему фінансову установу, що маніпулює ринком, можна було б розглядати до фінансової кризи 2008 року, коли світ жив за формулою: твої інвестиції - твій клопіт. Але сьогодні реальність інша, для приватних та малих інвесторів нічого не змінилося, а от величезні фінустанови тепер живуть за принципом: мої інвестиції - це клопіт фінансового регулятора. Вони стали священними коровами, всі збитки яких перекладаються на суспільство загалом. ФРС та ЄЦБ згодні скуповувати за номіналом будь-які сміттєві деривативи своїх фінансових корпорацій, які таким чином втратили всі запобіжники від перегріву ринків і можуть розігрівати їх і надалі, а якщо раптом трапиться бадабум просто взяти гроші у свого центробанку. Чим все це скінчиться - важко сказати, такої ситуації ще не було в історії, але зростання акції найближчим часом наврядчи припиниться, вкладати гроші у реальний сектор вже давно не вигідно, тому цілком ймовірно, що за рік-два сьогоднішні ціни на акції можуть здатися просто смішними.
+
0
zaNOza :)
zaNOza :)
13 вересня 2020, 11:07
#
Неконтролируемый рынок = неконтролируемая инфляция, только поэтому цена может вырасти по этому пути. Тогда выгоднее в золото, при чем в слитковое
+
0
Dаrk Lite
Dаrk Lite
8 вересня 2020, 16:53
#
2008 було бадабум... слідуючий коли?
+
0
Kuzyalik
Kuzyalik
9 вересня 2020, 20:32
#
Если тогда взлетела никому неизвестная китайская алибаба,значит в 2021 взлетит что-то из Индии. Какой-нибудь технопроект какого-нибудь фунта раджи.
Инфа 67% . Дядя из Нью-Йорка по вайберу наболтал.
+
0
Pareto
Pareto
11 вересня 2020, 21:57
#
SoftBank повлиял на рынок, PR такой PR.
+
0
Pareto
Pareto
11 вересня 2020, 22:00
#
Кто-то видимо выступил на стороне sell call, а теперь не может выйти. Воистину derivatives = WMD
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися