Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 вересня 2020, 8:17

НБУ: Обсяг готівки в обігу зріс до 508,6 мільярда

Станом на 1 вересня 2020 року обсяг готівки в обігу та в касах банків становив 508,6 млрд грн (за оперативними даними), проте помісячні темпи приросту готівки суттєво сповільнилися. Про це йдеться у коментарі Нацбанку на запит «Мінфіну».

Станом на 1 вересня 2020 року обсяг готівки в обігу та в касах банків становив 508,6 млрд грн (за оперативними даними), проте помісячні темпи приросту готівки суттєво сповільнилися.
Фото: censor.net

Вплив covid-19 на зростання

Зростання готівки поза банками в Україні після спалаху covid-19 і запровадження карантинних заходів не є унікальним явищем: аналогічні тенденції спостерігаються у більшості країн світу.

Оскільки попит на готівку почав зростати саме після запровадження карантинних заходів, то найбільш очевидною причиною є висока невизначеність.

Читайте також: Банкноти з Вернадським припали до душі. Обсяг готівки в обігу збільшився на 20% (аналітик)

В таких умовах населення робить певні «буфери безпеки», і запас готівки, яку тримають «про всяк випадок», значно зріс. Про формування запасів готівки на «чорний день» свідчить зокрема зростання попиту саме на банкноти великих номіналів.

Помісячні темпи приросту

Станом на 1 вересня 2020 року обсяг готівки в обігу та в касах банків становив 508,6 млрд грн (за оперативними даними), проте помісячні темпи приросту готівки суттєво сповільнилися.

Так, якщо за результатами квітня готівкові кошти порівняно із попереднім місяцем зросли на 7%, то у серпні цей показник сповільнився до 2%.

«Сповільнення темпів приросту готівки триватиме і надалі за умови відсутності значних шоків в економіці країни. Незважаючи на зростання готівки в Україні, її питома вага у грошовій масі усе ще залишається на рівні минулих років», — йдеться у коментарі.

Читайте також: Чому криза є, а сплеску інфляції і обвалу гривні — немає

Зростання поза банками

До причин зростання готівки поза банками можна віднести:

  • під час карантину громадяни скорочували купівлю дорогих товарів та товарів непершої необхідності. Готівка менше поверталася з магазинів до банків;
  • зростання соціальних виплат у грошовій формі, зокрема пенсіонерам, які у своїй більшості надають перевагу готівці;
  • ймовірно зросли неофіційні розрахунки в тих видах діяльності, роботу яких було тимчасово обмежено через карантинні заходи.

Нагадаємо

У липні грошова база, що включає в себе готівку в обігу поза банками, а також резервні кошти банків і інші гроші, збільшилась на 3,1% до 548,906 млрд гривень.

Станом на 20 липня загальний обсяг готівкової гривні на руках у населення, в касах банків, банкоматах і терміналах перевищив пів трильйона гривень. Темп зростання попиту на готівкову гривню прискорився до 25%.

З 1 жовтня 2020 року Національний банк виведе з обігу монету 25 копійок.

Оформити депозит у гривні з вигідною ставкою

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися