Мінфін - Курси валют України

Встановити
24 серпня 2020, 11:16

Нацбанк візьметься за колекторів. Законопроєкт вже готують

Національний банк планує створити реєстр колекторських компаній і оновити підходи до регулювання роботи цього бізнесу в Україні. Про це йдеться в повідомленні регулятора в фейсбуці.

Національний банк планує створити реєстр колекторських компаній і оновити підходи до регулювання роботи цього бізнесу в Україні.
Фото: gazeta.ru

В ході зустрічі з представниками небанківського фінансового сектора перша заступник голови НБУ Катерина Рожкова заявила, що існує певна неврегульованість у законодавстві самої суті і правил колекторської роботи.

Скарги громадян

Крім того, Нацбанк за місяць отримав 535 звернень громадян, що стосуються дій колекторських компаній, за підсумками їх розгляду були встановлені випадки грубого порушення діями колекторів вимог законодавства.

Що готують колекторам

Заступник голови НБУ повідомила, що зараз готується проект закону, який врегулює діяльність колекторських компаній.

«У цьому проекті закону для колекторської компанії з'явиться вимога щодо дотримання нею правил етичної поведінки з боржником… У разі порушення колектором правил етичної поведінки будуть передбачені заходи впливу і санкції, в тому числі виключення з Реєстру колекторських компаній», — зазначила Рожкова.

Вона уточнила, що поява Реєстру колекторських компаній стане однією з ключових запланованих змін для ринку.

У ньому буде систематизовано перелік установ, які можуть здійснювати колекторську діяльність, а виключення з Реєстру буде означати заборону банкам і фінансовим компаніям укладати договори з виключеними установами.

Крім того, власникам і керівникам такої компанії можуть заборонити займатися колекторською діяльністю протягом року.

Читайте також: Ольга Лобайчук: НБУ планує оновити вимоги до банківських договорів

Рожкова підкреслила, що виключення з Реєстру є одним із запланованих заходів впливу НБУ у відповідь на незаконні колекторські дії, до якої регулятор може вдатися у разі, якщо учасник ринку не реагує на письмові вимоги і штрафні санкції за порушення вимог законодавства при взаємодії з боржником.

Національний банк також встановить додаткові вимоги щодо етичної поведінки по відношенню до боржника для кредиторів, в тому числі в частині контролю дій залучених колекторських компаній і рекомендації щодо усунення порушень. Також будуть описані підходи до взаємодії колекторських компаній з боржниками.

Читайте також: Що змінить закон про захист прав споживачів фінпослуг

У цьому контексті вже найближчим часом НБУ планує розробити методичні рекомендації по етичному поводженню під час здійснення колекторської діяльності.

Коментарі - 9

+
+11
delucrum
delucrum
24 серпня 2020, 11:30
#
Давно пора!!!
+
+98
yarg
yarg
24 серпня 2020, 11:34
#
Логично. Какие вообще могут быть коллекторы ? Есть государственная исполнительная служба. Не вернул долг - пришли со слесарем и участковым - барахло из квартиры выбросили и замок сменили. Все.  Брыкался - получил 3 года за сопротивление властям. Как это делается во всем мире. 
И только у нас какие-то коллекторы , звонки дурацкие...
+
+52
Італій .
Італій .
24 серпня 2020, 11:39
#
Так мало ж кто из банков судится. Проще продать долг коллекторам, а те будут выносить мозг всем непричастным.
+
+20
yurahist
yurahist
24 серпня 2020, 14:11
#
Колектори - це зло, фактично напівмафіозна структура. Щодо іншого - не зовсім погоджуся, бо ситуації бувають різні. Є термін позовної давності тощо. Моїй знайомій Приватбанк за борг 1200 грн. нарахував відсотки 87 тисяч гривень, а коли вона оформила (через майже 10 років) зарплатну картку - почав стягувати з неї заборгованість на підставі виконавчого напису нотаріуса, ініційованого ним же (тобто без виконавчого провадження - воно вже не було чинним - банк пропустив термін, так само вже нечинним був нотаріальний напис (як і незаконним - бо стосовно боргів його видавати не можна - тільки рішення суду - але треба оспорювати в суді). Знайома з моєю допомогою оспорила це все в суді виграла (банк навіть не став подавати апеляцію - справа безнадійна). До речі, із зарплатної картки навіть суд навіть в засудженого по кримінальній справі не має компетенції насправді стягувати - бо це приватна власність, порушення права на яку - кримінальний злочин. Зараз суди дуже по формальним ознакам все оцінюють (і лише аргументи сторін, які вони подали - а не так активно самі виражають свою позицію, як британські суди, наприклад. Тобто, якщо Ви  не знали про суд чи виконавчий напис нотаріуса , то можете і безневинно постраждати.
+
+25
penetrator1963
penetrator1963
24 серпня 2020, 15:04
#
Во всём мире кредиты залоговые. в Украине выдают в основном беззалоговые, кроме ипотеки или лизинга. но даже ипотека не защищена. рожаешь ребёнка, и *** тебя кто выселит до его совершеннолетия. по нашему законодательству ты можешь ни один беззалоговый кредит не возвращать. и ничего тебе по закону за это не будет. ни жильё не отберут, ни запретят выезд за границу. максимум по решению суда. и то никто этого не делает, потому что объём дел огромный и судебные сборы подняли, особенно для юр.лиц. максимум будут взимать 20% с официального дохода через нотариуса, если этот доход у тебя есть и если сохранился оригинал договора у кредитора.
+
+30
yurahist
yurahist
25 серпня 2020, 1:24
#
Мені здається корінь проблеми в іншому - у надвисоких процентах по кредитах і зазвичай поганій обізнаності позичальників, а не в тому, що нас є залишки минулого щодо захисту позичальників. Зараз навіть Верховний суд постановив, що якщо надвисокі відсотки, то навіть якщо позичальник підписав договір за всіма правилами, то цей договір може бути визнаний недійсний. Несправедливі умови договорів (у т.ч. можлива зміна умов кредиту, нестійкість курсу гривні тощо) зробили безнадійними позичальниками багато чесних людей. А махінатори, що і не планували повертати кредити - капля в морі. Банки свідомо надіються на те, що безнадійні кредити перекриються величезними сумами, стягнутими по кредитам в цілому. Дикий капіталізм одним словом. Якраз на Заході за таким стежать, і кредити там можна отримати на 20-30 років під 1-3 відсотки річних. Тож позичальнику нема сенсу не платити кредит (ціна питання), тобто не бути сумлінним позичальником.
+
+15
yarg
yarg
25 серпня 2020, 12:25
#
Никаких проблем. Выдавайте кредиты на 30 лет под 1 % годовых. я первый побегу брать.
Но вот одна загвоздка - их все готовы брать , но никто давать не хочет. 
как сахар по гривне килограмм. И цена классная и все бы купили - продавцов нету....
+
+45
bonv
bonv
24 серпня 2020, 11:55
#
Наша влада подібна до народу. Взяла кредит довіри, розраховуватися не хоче, сидить і чекає на колекторів.
+
+15
bonv
bonv
24 серпня 2020, 11:57
#
- Сміливість міста бере!
- Ага, а дурість - кредити...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися