Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 серпня 2020, 13:38

Куди рушить фондовий ринок після створення вакцини: три сценарії

Ще нещодавно експерти дискутували про те, як пандемія коронавірусу вплине на акції, облігації, економіку. Тепер на порядку денному інше питання: що буде з ринком, коли стане доступна вакцина проти covid-19.

Опитані Bloomberg експерти виділили три основні варіанти розвитку подій. «Мінфін» розповідає про них.

Сценарій 1: істерика та масові розпродажі

Як тільки вакцина від коронавірусу буде створена і світ почне повертатися до нормального життя, монетарна влада може змінити ставлення до економічних стимулів. Якщо вони вирішать швидко згорнути заходи допомоги, фінансові ринки знову відчують шок.

В результаті накачування ліквідністю банківської системи США баланс ФРС зріс до $7 трлн. Американський центробанк не тільки збільшив покупки державних бондів, а й вперше вийшов на ринок корпоративних облігацій. Слідом за ФРС інвестори почали скуповувати і державні бонди, і корпоративні борги. В результаті дохідність казначейських облігацій впала до історичних мінімумів, а корпоративні позики стали дуже дешевими.

Читайте також: Інвестиції 2020: як заробити на акціях світових компаній (відео)

Щедрість ФРС не тільки викликала ажіотажний попит на ринку облігацій, а й прискорила зростання акцій. Інвестори побачили, що компанії, як і раніше, можуть отримувати кредити, а низька дохідність за облігаціями зробила акції більш вигідним інструментом для інвестицій.

Деякі аналітики побоюються, що цього року може повторитися сценарій 2013 року. Тоді як тільки Федрезерв дав зрозуміти, що згорне програму кількісного пом'якшення, розпочату після фінансової кризи 2008 року, інвестори почали розпродавати і акції, і облігації. І ті, й інші різко впали в ціні.

На думку стратега з глобальних ринків у StoneX Юсефа Аббасі, все буде залежати від того, як Федрезерв буде згортати стимули. «ФРС доведеться м'яко і обережно відмовитися від заходів стимулювання, прийнятих під час пандемії. І все одно це створить період підвищеної волатильності на ринках », — вважає експерт.

«Все боятимуться ризиків. А ризик — це істерика», — додав головний директор з інвестицій у PanAgora Джордж Муссаллі.

Сценарій 2: акції продовжать зростати

Можливо, нова істерика — занадто песимістичний прогноз для ринку. Все ж таки мова йде про вакцину від коронавірусу, який кинув світову економіку в кризу. Якщо є щось, що може викликати серйозне ралі на ринку акцій, то це, звичайно ж, вакцина, впевнений віце-президент з трейдингу у Schwab Ренді Фредерік.

Читайте також: Фондові індекси S&P 500 та Nasdaq досягли історичних максимумів

Навряд чи ФРС почне спішно згортати масштабні стимулюючі заходи. «Кількісне пом'якшення важко зупинити відразу», — попереджає головний аналітик Alpha Simplex Group Кеті Камінські, посилаючись на світовий досвід згортання стимулів після кризи 2008 року.

«ФРС хоче, щоб ставки були низькими, а умови кредитування — простими, що дасть більше можливостей для відновлення», — вважає старший стратег зі ставок США у TD Securities Геннадій Голдберг.

Якщо ФРС не відразу почне згортати стимули, на фінансових ринках може встановитися статус-кво — коли й без того дорогі акції продовжують зростати, а стимули ФРС продовжують підтримувати високу вартість і низьку дохідність облігацій.

Сценарій 3: зміна лідерів зростання

Вартісні (або недооцінені) акції, які торгуються за низькими цінами щодо виручки чи активів компанії, можуть стати новими лідерами зростання після появи вакцини.

«Особливо це стосується акцій авіакомпаній, фінансових компаній і компаній, що продають товари народного споживання. Вони найбільше постраждали від пандемії», — говорить головний стратег з азіатських ринків JPMorgan Asset Management Тай Хуей.

На даний момент зростання зосереджене, в основному, в акціях високих технологій, продукція яких виявилася затребуваною в період самоізоляції. Якщо виключити Alphabet, Amazon, Apple, Facebook та Microsoft, то індекс S&P 500 впав би за рік більш ніж на 2%, замість поточного приросту на 5%, звертає увагу Bloomberg.

Читайте також: Ринкова вартість Apple вперше досягла $2 трильйонів

Вакцина, яка знову дозволить людям повернутися до звичного способу життя — подорожувати, відвідувати ресторани і кафе, робити покупки в торговельних центрах, — може стимулювати зростання не тільки технологічних, а й усіх інших компаній, особливо недооцінених.

Якщо вакцини не буде

Нездатність створити вакцину буде означати, що колективний імунітет стане єдиним ефективним шляхом до припинення пандемії, вважає головний стратег з глобальних інвестицій у BCA Research Пітер Березін. «Це дуже негативно позначиться на акціях», — констатував експерт.

Коментарі - 4

+
0
lika197
lika197
20 серпня 2020, 15:16
#
Сценария 1 маловероятна. Большое падение только что было, с соответствующим добавлением ликвидности ФРС и правительства. Причём акции всё ещё на таком же уровне как было.
Сценария 2 более всего вероятна: волатильность будет или не будет, но рано или поздно будет рост.
Сценария 3 маловероятна, богатые редко становятся менее богачие без принудительных действий.
+
0
Y. D.
Y. D.
20 серпня 2020, 15:29
#
Выбираю последовательность: сценарий № 3, через год-два после этого сценарий № 1, и уже потом сценарий 2 (куда ему деваться то)
+
0
lika197
lika197
20 серпня 2020, 15:37
#
Стоит подчеркнуть, что в США фондовый рынок выше даже с Трампом (который устраивает корпорации и был демократом до того, как стал республиканцем). Последние искусственные «кризисы» были в конце 2000 и 2008 и в этом году (с республиканскими президентами).

А при демократах всегда стабильный рост на фондовом рынке. Так что не стоит ждать падение.
+
+30
JackLondon
JackLondon
24 серпня 2020, 18:33
#
Ви не пробували гадати по фазі місяця? Вибачайте, але десь така сама точність буде
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися