Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 серпня 2020, 9:30

Україна очолила рейтинг прозорості публічних закупівель

Україна очолила Рейтинг прозорості публічних закупівель, який розраховує Грузинський Інститут з розвитку свободи інформації (IDFI). Рейтинг оцінює законодавство держзакупівель та прозорість процесів під час тендерів. Про це йдеться на сайті інституту.

Україна очолила Рейтинг прозорості публічних закупівель, який розраховує Грузинський Інститут з розвитку свободи інформації (IDFI).
Фото: biz.liga.net

Публічні закупівлі держав оцінюють за 64 показниками та на різних етапах:

  • перед тендером перевіряють доступність інформації про майбутні закупівлі, підготовку до них, рівень втручання держави в конкуренцію на ринку;

  • на тендерному етапі оцінюють усі кроки від оголошення закупівлі до публікації рішення про визначення переможця, включно з його оскарженням. Аналітики досліджують повноту тендерної документації, відкритість інформації про зміни в ній, пропозиції учасників та обрання переможця;

  • на післятендерній стадії оцінюють рівень доступу до укладених договорів, формат оприлюднених даних (машиночитний чи ні) тощо.

Читайте також: Київ опинився у списку найпрозоріших столиць Європи (дослідження)

Україна цьогоріч набрала 97,05 балів зі 100 можливих. Друге та третє місце посіли Молдова (92,81) і Колумбія (91,77). Найгірший результат у Таджикистану — 37,88 бала.

Дослідження проводять за методологією та стандартами Європейського банку реконструкції та розвитку, Світової організації торгівлі, Організації економічного співробітництва та розвитку, відповідної директиви ЄС та стандартами відкритих даних договорів.

Загалом до рейтингу входять 39 країн світу.

Коментарі - 13

+
+65
Volshebnik
Volshebnik
15 серпня 2020, 9:38
#
Фактор Зеленского в действии!
+
+15
bonv
bonv
15 серпня 2020, 11:49
#
Головний податківець країни Олексій Любченко в інтерв'ю розповів, що в країні – багато грошей, особливо у малого бізнесу і дрібних фермерів, де можна вилучити десятки мільярдів гривень нових податків. Йдеться про посилення податкового тиску в країні.
«Тема багатства українців в поданні чиновників загалом не нова. Я чув подібні висловлювання і в оточенні Кучми, і Ющенка, і Януковича і, звичайно, Порошенка. Не змінився вектор і зараз. Це не олігархи багаті, а селяни, які обробляють до 10 га землі. Пахне новою продрозверсткою. Хороша тема - загнати в податкові борги дрібних фермерів і сімейні господарства напередодні відкриття ринку землі», - зазначив Олексій Кущ.
Економіст розповів, що «дебютні» ідеї податківців: посилення застосування РРО для малого бізнесу, застосування механізму КІК - для середнього. Але основний акцент робитиметься на обкладенні ПДВ одноосібних фермерських господарств: на думку фіскалів, там приховано 150-200 млрд. грн. і держава планує вилучити шосту частину цих доходів.
«Як »опції«, розглядають можливе підвищення оподаткування доходів фізосіб, більш жорсткий податковий контроль за здачею нерухомості в оренду, оподаткування торгівлі на інтернет-майданчиках», - пише Олексій Кущ.
І додає: «перенесення акценту оподаткування з праці на капітал і активи (багатство) – це навіть не модний тренд, а інстинкт виживання національних економік. Тоді чому в Україні продовжують діяти з точністю до навпаки?».
+
0
Kuzyalik
Kuzyalik
15 серпня 2020, 15:44
#
Есть про любченко занятная статья на скелет-инфо.
+
+26
bonv
bonv
15 серпня 2020, 12:04
#
У торішньому рейтингу Україна посіла друге місце (86,26 балів), поступившись Молдові. У 2016 і 2017 році Україна очолювала рейтинг. Фактор Порошенко?
+
+15
AlSaher
AlSaher
16 серпня 2020, 7:15
#
Lol это все было сделано до него
+
0
locustsucol
locustsucol
16 серпня 2020, 20:16
#
Зеленский же хотел отменить прозорро, что ты несешь ? Украина возглавила этот рейтинг до него.
+
+15
bonv
bonv
15 серпня 2020, 10:57
#
Непрофесійна і некомпетентна влада за рік правління перетворилася на корупційну і злочинну - депутат.
Політик також вказав на факти корупції, пов'язані з топ-чиновниками: «ми всі свідки непрофесіоналізму, бажання наживи, корупційних схем, які формуються ВП і зміцнюються СБУ – з бюджету вимиваються мільярди гривень на офшорні рахунки. Це свавілля і хаос вже не можна приховати за барвистими гаслами і роликами. Ще вчора я їх називав лицедіями і клоунами, а сьогодні я їх викриваю в злочинах по відношенню до свого народу, до опозиції, до демократичних процесів і державної системи», - сказав нардеп.
Кива зазначив, що у представників влади немає ні досвіду, ні стратегії, але є «бажання врятуватися», адже їхні рейтинги стрімко наближаються до нуля.
+
+15
bonv
bonv
15 серпня 2020, 11:19
#
Українська компанія, яка судиться з НКРЕКП, виступила із заявою: судовий позов не впливає на транзит газу з РФ
Зокрема, позов ТОВ «ЄГАЗ» стосується непрозорого і непублічного встановлення коефіцієнтів для точок входу в газотранспортну систему, йдеться у заяві товариства.
Детальніше читайте на УНІАН: https://www.unian.ua/economics/energetics/ukrajinska-kompaniya-yaka-suditsya-z-nkrekp-vistupila-iz-zayavoyu-sudoviy-pozov-ne-vplivaye-na-tranzit-gazu-z-rf-novini-sogodni-11113298.html
+
0
Doctor69
Doctor69
15 серпня 2020, 11:22
#
«Кива зазначив» народный депутат IX созыва от фракции Оппозиционная платформа — За жизнь - мнение авторитетного «эксперда» и борца за всё хорошее и против всего плохого. Держите в курсе, хоть я и не поддерживаю большинство действий текущей власти, но при шоколадном гетьмане было не лучше, да и при любой другой полит. силы которая сейчас есть в парламенте было бы тоже не лучше.
+
+14
Игорь Коляда
Игорь Коляда
15 серпня 2020, 12:43
#
В целом в рейтинг входят 39 стран мира.

«Авторитетный» рейтинг видать...:)
+
0
Kuzyalik
Kuzyalik
15 серпня 2020, 15:47
#
На прозорро,если чиновники эпохи януковича-порошенко-ющенка-кучмы хотят украсть,они украдут это с закрытыми глазами.
Пока в стране не будут расстреливать чиновников,никакие «прозрачные» системы не остановят жажду воровать деньги налогоплательщиков.
+
0
locustsucol
locustsucol
16 серпня 2020, 20:15
#
Єпоха зеленского - без чиновников? Зеленский вернул чиновников януковича - так какая єпоха сейчас?
+
0
Kuzyalik
Kuzyalik
19 серпня 2020, 14:49
#
Открою секрет,чиновники эпохи овоща отлично работали при порошенко.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися