Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 серпня 2020, 15:20

Де знайти гроші на запуск і розвиток стартапу. Шість варіантів

Засновнику компанії потрібно не тільки добре вивчити ринок, придумати відмінну бізнес-ідею і зрозуміти, як отримувати дохід, а й знайті гроші на запуск проєкту. Існують різні варіанти залучення коштів, кожен з яких пов'язаність язаний з певними наслідками. Про них пише «Український спектр».

Засновнику компанії потрібно не тільки добре вивчити ринок, придумати відмінну бізнес-ідею і зрозуміти, як отримувати дохід, а й знайті гроші на запуск проєкту.
Фото: wikihow.com

Прогноз доходів і витрат

Щоб відповісти на ці питання, потрібно зробити прогноз грошового потоку. Найкраще підготувати кілька сценаріїв: оптимістичний – залучення великих інвестицій/швидке зростання бізнесу, реалістичний – поступовий розвиток, а також найпесимістичніший – на тій випадок, якщо компанії не вдасться отримати очікуваний дохід.

Прогноз повинен бути досить докладним: потрібно розрахувати передбачуваний дохід на місяць, відняти від нього витрати (витрати на зарплату, оренду, дослідження і розробка, маркетинг тощо) і закласти певну суму на випадок непередбачених обставин. При цьому треба пам " ятати, що плани можуть серйозно відрізнятися від реальності. Велике значення мають терміни здійснення закупівель або укладення контрактів, а також даті виплати податків.

Читайте також: 20 стартапів з українськими коренями, які залучили інвестиції в коронакризис

Бутстреппінг

Цей варіант дозволяє обійтися без допомоги банків і фондів. Можна використовувати особисті заощадження тільки на першому етапі, щоб переконатися, що бізнес-ідея працює, або вкладатися доті, доки компанія не почне генерувати достатній обсяг доходу для реінвестування.

Однак не у всіх є достатня кількість вільних коштів або родичі, здатні позичити необхідну суму. Крім того, сама бізнес-ідея може виявитися капіталомісткою та вимагати більших попередніх інвестицій (наприклад, на розробка і створення продукції та/або маркетинг).

У цьому випадку у засновників бізнесу є два варіанти: взяти в борг або продати частку компанії.

Варіанти вигідних інвестицій з бонусами від «Мінфіну»

Банки

Варіант для компаній, що генерують дохід. Виконуючи вимоги держави, банки створюють програми підтримки бізнесу. Такі пропозиції зазвичай припускають особисту відповідальність засновників бізнесу (як мінімум в перші роки його існування) – так кредитні організації захищають себе від можливих ризиків.

Майданчики P2P-кредитування

Майданчики типу Funding Circle оцінюють ризики, ліквідність і вартість активів компаній і дають можливість приватним особам вкладати гроші під вищі відсотки, ніж вони могли б отримати в банку.

Гроші засновника

Якщо ви вірите у свій бізнес, потребуєте інвестицій до отримання доходу і хочете заощадити, можна використовувати власні кошти або знайті бізнес-партнера, який зможе внести частину необхідної суми та статі вашим співзасновником. Такий підхід може допомогти надалі, якщо ви вирішите залучити фінансування за допомогою випуску акцій – готовність засновників ризикнути власними грошима підвищує довіру інвесторів.

Ангельські інвестиції

Як правило, бізнес-ангели роблять вкладення в обмін на частку в компанії, але іноді вони можуть видавати кредити на суму £5-100 тисяч. Крім того, такі інвестори можуть поділитися з вами досвідом і корисними контактами.

Бізнес-ангелів можна шукати самостійно (наприклад, на LinkedIn) або використовувати для цього спеціальні майданчики. Вони стягують від 5 до 8% суми як комісію, альо це вкладення має сенс, тому що допомагає заощадити час і енергію засновників.

Читайте також: Журналісти з'ясували, що Amazon запозичує бізнес-ідеї у стартапів і витісняє їх з ринку

Краудівестинг

За останні вісім років такі компанії, як Seedrs і Crowdcube, стали популярними варіантом залучення інвестицій. Інвестори на таких майданчиках вкладають від £100 фунтів до £50 тисяч фунтів. Бізнес, який шукає £100 тисяч, може з легкістю залучити сотні акціонерів, що може бути вигідно компанії на початковому етапі, але ризикує стати складністю надалі.

Крім того, краудінвестинг не такий демократичний, як хотілося б вірити – для того, щоб кампанія по залученню коштів не успішною, від 30 до 40% суми має бути зібрано до початку процесу.

Інвестиційні фонди

Уряд пропонує щедрі податкові пільги для інвестицій в стартапи, але далеко не всі інвестори готові витрачати особистий час на відбір цікавих проєктів. Замість них це завдання часто виконують фонди, які становлять диверсифікований портфель інвестицій. Це дуже ефективний спосіб залучення грошей для стартапів, оскільки однієї розмови може бути достатня для залучення суми, необхідної для реалізації проєкту. Крім того, в цьому секторі зазвичай працюють досвідчені інвестори, які готові забезпечуваті подалі фінансування у світові зростання бізнесу.

Коментарі - 6

+
+15
Dаrk Lite
Dаrk Lite
9 серпня 2020, 15:30
#
Да б***… самый известный Украинский стартап Николай Минченко — Sixa собрал $5 млн инвестиций и исчез (вместе с деньгами, естественно)… это недавно было
+
+107
bonv
bonv
9 серпня 2020, 19:26
#
Наступна стаття: - Де знайти гроші на запуск і розвиток стартапу. Шість варіантів втечі з грошима:)))
+
+45
bonv
bonv
9 серпня 2020, 19:28
#
Деньги любят счет — это хорошо. А когда деньгам счету нет — это еще лучше:)
+
+68
bonv
bonv
9 серпня 2020, 19:29
#
Деньги не могут играть ту или иную роль, они, как правило, пишут сценарий.
+
0
preyvanamor
preyvanamor
10 серпня 2020, 7:24
#
Як де? в «інвестиційної няні» звісно ж!!!
+
+15
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
10 серпня 2020, 8:47
#
Какие «стартапы»? Все ( в основном) кто что то придумал путнего свалили от сюда а другие думают как свалить!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися