Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 липня 2020, 11:05

Курс євро знову йде вгору: що буде з доларом та євровалютою у понеділок

Ситуація на валютному ринку у понеділок і на цьому тижні в цілому залишиться напруженою.

Незважаючи на невеликий відкат котирувань минулого четверга — вже у минулу п'ятницю долар знову виріс і в цілому попередній тиждень пройшов з трендом на девальвацію гривні. Психологічно такі настрої ринку будуть відображатися на поведінці учасників торгів і сьогодні, що буде тиснути на курс гривні.

На поведінці міжбанку сьогодні будуть відображатися такі чинники:

1) Початок основного періоду відшкодувань ПДВ експортерам. Вони будуть намагатися витрачати в першу чергу гривневі надходження від держави і продавати валютну виручку по мінімуму. Це призведе до зниження обсягів пропозиції на торгах і спрацює проти нацвалюти;

2) Наближення кінця місяця. Компаніям треба закривати свої операції на звітну дату, що активізує обсяги операцій на міжбанку і поступово збільшить статистику торгів;

Партнер прогнозу курсів — Приватбанк

Слухайте прогнози від «Мінфіну» на «Просто радіо»

3) Майбутній завтрашній аукціон Мінфіну з розміщення ОВДП. Пропонуватимуться гривневі облігації на 140, 336, 931 і 1393 дні, а також доларові — на 309 днів. Останній подібний аукціон пройшов досить вдало для мінфінівців (вони продали паперів на 11,5 млрд гривень в еквіваленті) і чиновники мають за мету повторити це і на завтрашньому аукціоні. Якщо це станеться, то значні обсяги аукціону позначаться на поведінці ресурсного і опосередковано валютного ринків;

4) Стрімке зростання котирувань євро. Після новин про пропозицію американським урядом збільшення вливань в економіку США ще близько на 1 трильйон доларів для покриття витрат, пов'язаних з наслідками епідемії коронавируса — євровалюта вже перевищила психологічний поріг в 1,17 долара за євро і продовжує поступово дорожчати на світових ринках. Зреагувало і золото, пробивши поріг в 1935 доларів і періодично піднімаючись і вище. Все це опосередковано відбивається на курсі євро щодо гривні та робить з євровалюти основний інструмент для спекулянтів як на зовнішніх, так і на українському ринках. Курс євровалюти впевнено перевалив через відмітку в 32 гривні і поки поступово зростає.

У понеділок спекулятивні атаки на гривню посиляться, а нерезиденти продовжать виходити з гривневих ОВДП, що створить додатковий тиск на нацвалюту. У моменти виходу іноземців на торги з купівлею валюти — спекулянти, маючи підвищений попит на валюту — намагатимуться максимально задирати котирування на міжбанку, що швидко буде відбиватися і на готівковому ринку.

Маючи поступове збільшення курсу — експортери не будуть поспішати продавати відразу всю валютну виручку, а стануть це робити частинами — в моменти максимального зростання котирувань на торгах.

Відео: Доларозалежність: чому влада ЄС хоче слабкий євро, а НБУ — низьку облікову ставку

Все це створює тиск на гривню і єдиним стримуючим фактором зараз залишаються інтервенції Нацбанку по продажу долара, щоб збити ажіотаж.
Регулятору і сьогодні доведеться активно бути присутнім на ринку, щоб стримувати розкачку котирувань.

Ринок 27 липня залишиться дуже залежним від:

1) курсових завдань і поведінки великих місцевих компаній;
2) дій спекулянтів;
3) активності по скупці валюти нерезидентами;
4) інтервенцій НБУ і його цінників при цих операціях регулятора;
5) поведінки пари євро / долар на міжнародних ринках.

Котирування міжбанку за прогнозом «Мінфіну» на 27 липня будуть знаходитися у межах: долар — коридор 27,70 — 28,00 гривень, євро — коридор 32,27 — 32,86 гривень. А статистика торгів понеділка по нашим розрахункам буде у межах $ 210-240 млн при здійсненні до 510-670 угод.

Через зростання курсової нестабільності на міжбанку — готівковий ринок сьогодні продовжить проводити політику частої зміни цінників обмінників протягом дня по долару і особливо — по евро.

Курс в обмінниках фінкомпаній і банків буде перебувати у межах: долар — коридор котирувань покупок і продажів 27,45 — 28,05 гривень,євро — коридор котирувань покупок і продажів 31,70 — 32,90 гривень.

Через значні валютні коливання по парі євро / долар на міжнародних ринках — готівковий євро буде схильним до істотних курсових стрибків щодо гривні протягом понеділка і залишиться головним спекулятивним інструментом сьогодні як на міжбанку, так і на готівковому ринку.

Котирування готівкового валютного ринку на 10 ранку:

Курс долара в банках: прийом 27,55-27,75 і продаж 27,85 -28,02 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,60 -27,73 гривень і продаж 27,74-27,80.

Подкаст з останнім випуском «Прямо по курсу» можна послухати тут:

Google Podcasts https://cutt.ly/nsryejI

Apple Podcasts https://cutt.ly/dsrydPm

Breaker https://www.breaker.audio/minfin/e/68344748

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Коментарі - 50

+
0
Vladislav Kudrich
Vladislav Kudrich
27 липня 2020, 11:13
#
Курс с каждым днем становится все более волатильным и если ваш бизнес зависит от курса доллара/евро, настало время автоматизировать процессы и динамически формировать цену услуги или продукта, по самому свежему курсу.

Для этого мы создали новый сервис «Minfin for Developers», провайдер данных о курсах валют через API интерфейс.

Мы создали простые API, которые стабильно отдают самый актуальный курс валют.

Подробнее здесь:

https://minfin.com.ua/developers/api/?utm_source=article&utm_medium=message1&utm_campaign=developers

Minfin for Developers — всегда актуальный и надежный источник курсов валют.
+
+30
giani
giani
27 липня 2020, 11:23
#
Должна быть коррекция (откат) и существенная. На выходных нал. ярко продемонстрировал перепроданность $, подавляющим перекосом в сторону спроса на грн. и снизившись за выходные почти на 10 коп. Непомню даже когда такое было за 2 спокойных выходных.
+
+25
Viktor Andriyenko
Viktor Andriyenko
27 липня 2020, 11:56
#
Я вже звертав увагу на реакцію готівкового ринку на очікування відкату в четвер-п'ятницю. Це так населення тонко реагує? НЕ ВІРЮ. Умовна бабуся не здатна так динамічно відслідковувати усі тренди. Населення просто поки не включилося у цю гру. Реакція готівкового - це реакція тих же спекулянтів, які катають на цих гойдалках по кілька тисяч/десятків тисяч/сотень тисяч валюти туди-сюди на чутках і власних очікуваннях. Почитали Мінфін, «О-о-о! Очікується відкат! giani/motoruller (умовно) рекомендував зливати» (звичайно, я утрирую) і вперед до ПОВа, де вже сидить знайомий касир з необхідною сумою.

А тому: кілька виходів Сіті на МБ, і ті ж спекулянти так само швидко розвернуться в інший бік.
Готівковий почне задавати моду в той момент, коли в девальвацію/ревальвацію повірить населення і масово побіжить скуповувати/продавати валюту.
+
+14
giani
giani
27 липня 2020, 12:22
#
Перепроданість вона фактична і не потребує відслідковування населенням, яке затерене $ і яке змушене здавати його, бо грн не вистачає, спекулі, звичайно, також при затарці $ і тормозу зростання курсу (+ явного блоку НБУ на підступах до 28) зливають валюту.
Вірити чи ні, то справа особиста, а от те що мої і motoruller'а прогнози збуваються - факт.
А от чому курс не просідає швидко - я написав в наступному пості об 11:35
+
+24
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
27 липня 2020, 13:10
#
З прогнозами Скутера погоджуся, стали більш правдивими та аргументованими, а тобою, гіані, тут і не пахло останні пів року.
+
0
SergS7
SergS7
27 липня 2020, 22:54
#
Синоніми: Електровелосипед, Моноколесо
+
0
Vlad UKR
Vlad UKR
27 липня 2020, 17:54
#
Как только зафиксируют прибыль накатит до 28 и выше , нету смысла укрепления гривны , август будет напряженным думаю пройдем 28,5
+
0
giani
giani
27 липня 2020, 11:35
#
Должна быть коррекция (откат) и существенная. На выходных нал. ярко продемонстрировал перепроданность $, подавляющим перекосом в сторону спроса на грн. и снизившись за выходные почти на 10 коп. Непомню даже когда такое было за 2 спокойных выходных. Сегодня этот сильно преобладающий спрос на грн. сохраняется. По данным НБУ, в пт. пакет ₴-ОВГЗ нерез-ов почти не уменьшился. Думаю, сегодня банки, что получили в пт. небольшой рефинанс, а также, те у которых в ср. будет крупное погашение по ₴-ОВГЗ, частично будут покупать ещё $ для обеспечения завтрашней покупки ими $-ОВГЗ, не давая коррекции развиваться и подстёгивая других покупателей покупать на текущих уровнях.
+
0
nykand
nykand
27 липня 2020, 11:47
#
Существенной не будет,даже откат на 2-3 процента под вопросом...
+
+100
Алексей Сахаров
Алексей Сахаров
27 липня 2020, 11:36
#
Нечего не куда не прёт, евро растёт бакс падает, а гривна тут вообще не причём....
+
+55
yarg
yarg
27 липня 2020, 11:49
#
«а гривна тут вообще не причём....»
у нас они могут переть куда-то - только по отношению к гривне. 

нерезиденты... овгз.. коррекции... смешно.
Есть указание Офиса Президента - сделать курс 30. И его будут выполнять.
+
+76
giani
giani
27 липня 2020, 12:27
#
А когда такое было, чтобы вас предупредили о неком значении курса и это выполнили? По-моему, никогда. Всегда был загон и обман. Вы верите в благородство этой власти?
+
+36
motoruller
motoruller
27 липня 2020, 13:02
#
Согласен, пахнет загоном. Так открыто заявить. Кухар прав, выше 28.3 в этом году не будет
+
+15
nykand
nykand
27 липня 2020, 18:48
#
Motoruller,а какой минимальний тогда по Вашему?
+
+54
yarg
yarg
27 липня 2020, 13:20
#
Я верю в идиотизм этой власти. Это важнее и практичнее.
+
+26
giani
giani
27 липня 2020, 13:34
#
Я думаю, идиотами они прикидываются и всё гораздо циничнее. Вы видите лишь верхушку айсберговой власти, в основе которой олигархи-циники. Около года назад Коломойский также дезинформировал курсом по 30 и дефолтом, продавая валюту на несущественных пиках. Этим летом игра более основательна.
+
0
yarg
yarg
27 липня 2020, 15:13
#
Олигархи вымерли. их уже не осталось. 
готовтесь жить в мире без олигархов.
+
0
SergS7
SergS7
27 липня 2020, 22:57
#
Коронавірус?
+
+15
yarg
yarg
28 липня 2020, 1:07
#
Нет. жизнь.
посмотрите - уже нет Пинчука , продает остатки имущества. Уже нет Жеваго , нету многих других , чьи имена гремели лет 10 назад... 
кто остался ? Ахметов. В какой-то степени Порошенко. Возможно Коломойский. Вроде и все.
+
+45
AleksandrBank
AleksandrBank
27 липня 2020, 11:59
#
27.07.2020 Ключевое сейчас в курсе это пара доллар/евро, уже прошли 1.17, скоро 1.18 на подходе. В США большая дыра становится еще больше, в ЕС она более умеренная. Потому у нас гривна так разносторонне реагирует на доллар пока вниз, а евро вверх. Наличный выдохся, люди если побежали скупать доллар, это сделали до выходных, далее нет денег. Потому наличный приуныл. Ндс если пойдет даст немного рост и выход Сити с покупкой, он выжидает проседания как в пятницу.
+
+17
Евгений Ник
Евгений Ник
27 липня 2020, 12:22
#
Знакомый переболел воспалением лёгких (пару месяцев назад) - сейчас написали Корону. Он не согласился, сделал тесты, обследования - Корона НЕ подтвердилась - в истории болезни - написали ВЫЗДОРОВЕЛ !?!))) Вопрос к знатокам - долго у нас будет карантин и «зростаюча статистика захворюваності»???
+
+30
yarg
yarg
27 липня 2020, 13:21
#
А почему ему сейчас что-то писали . если он давно переболел ? он зачем-то ходил в поликлинику уточнять диагноз по болезни двухмесячной давности ? Это обычная практика ?
+
0
Евгений Ник
Евгений Ник
27 липня 2020, 23:21
#
Нужен показатель, премии. Он дальнобойщик позвонили, сказали что в рейс не поедет Корона.
+
0
giani
giani
27 липня 2020, 13:39
#
ВООЗ прогнозирует - пока 2-3 г. Американские учёные предполагают, что пожалуй НИКОГДА человечеству не удастся победить этот вирус, как и грипп.
+
+25
motoruller
motoruller
27 липня 2020, 12:22
#
Буду краток!
Я же говорил что вниз!
Но евро вверх.
Я чисто по доллару сорян
Откупаемся начиная с 27.6 и ниже, ступенью, можно и с 27.4 по ситуации кто не терпеливый то с 27.6
+
0
giani
giani
27 липня 2020, 12:29
#
С 27.6 - рано
+
0
Евгений Ник
Евгений Ник
27 липня 2020, 12:33
#
Думаю все желающие уже откупились))
+
0
Евгений Ник
Евгений Ник
27 липня 2020, 12:41
#
Падение уже выдохлось вроде-как. А если продолжится НБУ со скупкой $ не задержится.
+
0
giani
giani
27 липня 2020, 13:45
#
Падение только началось. А почему курс не проседает быстро - я написал в 11:35. А НБУ стоит стеной на подступах к 28 и давно уже не подкупает, с назначением Шевченко скупки не было.
+
0
Pvalent7
Pvalent7
27 липня 2020, 15:23
#
Какой прогноз по евро, до каких верхов. ЕС уже встревожен дорогим евро. Ведь дорогая валюта делает товар не конкурентные на рынках.
+
0
mary27
mary27
28 липня 2020, 1:18
#
Вы оказались правы, признаю)
+
+15
motoruller
motoruller
27 липня 2020, 12:58
#
Вниз идем отлично.
Нерезы в пятницу не продавали овгз или банки не берут, факт, гривны там нет.
Банки сняли с депосертификатов 13.7млрд грн, ровно под погашение. Погашение это за май 2020 и нерезов там нет. Нерезы заходили 12 февраля, после на выход.
Также в начале августа крупное погашение, но оно за апрель 2020, опять же деньги госов. С учетом неизменной уч ставки деньги осядут на депосертификатах и в новом овгз.
+
+9
motoruller
motoruller
27 липня 2020, 13:09
#
А вот теперь наличный не проседает. Ниже 27 это если под выборы сброс в начале августа когда вывод дивидендов. В конце августа будет сброс валюты: аграриями (под уборку урожая и под текущий ранний урожай), на школу населением, на выборы бандитами Вот такая чуйка
+
+27
Дмитро Момонт
Дмитро Момонт
27 липня 2020, 14:04
#
Те що здадуть аграрії - викупить НБУ і буде тримати потрібний курс.
Є Команда «з верху» підтянути курс і тримати його щоб наповнювати бюджет і збирати івлюту на виплати.  Скільки б, хто що не здавав -  курс буде таким «як треба» - це чистої води політика , тут немає ніякої економіки , прогнозуй непрогнозуй , все одно получиш х...й (це якщо коротко).
+
+15
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
27 липня 2020, 13:14
#
Не зовсім ми правду тут товчемо. Падіння чи ріст гривні краще дивитися до бівалютної або мультивалютної корзини. Звідти видно, що долар просідає, чому і як довго, то інше питання, але ми просіли проти просівшого долара, це просідання в квадраті... і зараз це не корекція гривні, а тимчасове уповільнення реального падіння.
+
+15
Skybi
Skybi
27 липня 2020, 14:50
#
А когда гривна укрепляется к укрепляющемуся доллару вас это не смущает?
+
+15
Heckfy
Heckfy
27 липня 2020, 20:51
#
Такие умные мысли не для здешних,тут надо что-то попроще )
+
+123
Georgievsky
Georgievsky
27 липня 2020, 13:43
#
У нас нет экспертов, у нас есть одни БАЛАБОЛЫ !!! Никто ничего не знает и каждый ляпает, что хочешь, выдавая себя за знатока экономических и политических процессов. Всю неделю рассказывали, что валюта будет расти в бушующем, теперь наоборот.... Лучше бы манку жевали на печке,....
+
+50
Viach
Viach
27 липня 2020, 14:14
#
Їх ніде немає, а ті хто щось більш-менш знає - на форумах не сидять, в них є інші справи) Всі прогнози мають лише деяку вірогідність, завжди набагато меншу за 99% і покладатися на чужі прогнози - це ідіотизм, яким на жаль страждає більшість людей у світі, котрі у своїх збитках звинувачують кого завгодно окрім самих себе.
+
0
Skybi
Skybi
27 липня 2020, 14:46
#
Ну так даже эксперт высказывает предположительно свое видение процессов,что уж о форумчанах так плохо?на прошлой неделе мнения разные были,а решать уж вам
+
0
Слава Україні
Слава Україні
27 липня 2020, 14:26
#
Криза, корововірус,профани у владі,а гривня зміцнюється,країна-дурнів якась, НБУ на тому тижні лив невиправдано, щось там згладжував-згаджував,а чому щас не всмоктує надлишок не згладжує-згаджує.Напевне щось пообіцяв спекулянтам, за подачку(транш)-робить гарний курс для виходу спекулянтів,а те що від нижчого курсу недобор в бюджет фіолетово!
+
+15
Heckfy
Heckfy
27 липня 2020, 20:39
#
Просто вы  хотите более высокого курса - вот и все . Смотрите историю - что делал , а точнее -не делал -не вмешивался Нацбанк,пока курс не вырос до 27,7. Думаю вы тогда молчали -не так ли ?
+
0
SergS7
SergS7
27 липня 2020, 15:04
#
Євро то прьот вверх, але до чого тут гривня, якщо прьот він по долару?
+
0
mvn23
mvn23
27 липня 2020, 15:49
#
По 32,40 в евро стоит зайти или по отношению к доллару курс уже перегрет? Есть мнения?
+
+30
Skybi
Skybi
27 липня 2020, 17:08
#
Европа сейчас будет лихорадочно думать как ослабить евро
+
0
SergS7
SergS7
27 липня 2020, 23:06
#
Поздно піть боржомі, треба було заходити в євру 2 місяці тому, а заднім числом всі розумні). Думаю зараз пора вже фіксити євру, продавати. Євру можна продати навіть не маючи її в наявності — на форексі
+
0
motoruller
motoruller
27 липня 2020, 17:41
#
Нбу защищает 27.7. Если настрой на ревал то по 10коп вниз будет, но сегодня все 20коп вниз. Просто нужно понять уровни нбу
+
+15
Skybi
Skybi
27 липня 2020, 20:59
#
НБУ я думаю пока считает от своего курса на предыдущий день+- 10 коп,т.е. завтра тоже раньше 27,66 выкупать не начнет.А уже ближе к 27,5 поменяет стратегию на - 5 коп,а потом и  - 2 коп
+
0
mary27
mary27
27 липня 2020, 23:45
#
Ну что же, вы оказались правы)
+
0
nykand
nykand
27 липня 2020, 19:00
#
Думаю упадет доллар на пару процентов в ближайшее время и на єтом падение закончится
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися