Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 липня 2020, 13:44

Завдяки українським заробітчанам ВВП Польщі щорічно зростає на + 0,5%

Національний банк Польщі вирішив провести дослідження, щоб оцінити вплив українських трудових мігрантів на економіку країни. З 2013 по 2018 рік наші робітники щорічно забезпечували приріст польського ВВП на 0,5%. Про це пише Liga.net.

Заробітчани, трудові мігранти, робота в Польщі, економіка, ВВП, ринок праці, трудова зайнятість, робочі
фото: fbc.net.ua

Внесок українців в економіку Польщі

Загальний внесок українських заробітчан склав 13% приросту ВВП Польщі за даний період, йдеться в дослідженні Національного банку Польщі.

Крім того, українські робітники забезпечували зростання зайнятості в Польщі на 0,8% на рік, зазначено в документі.

Автори дослідження зазначили, що їхня робота – перша спроба оцінити вплив українських трудових мігрантів на економічний розвиток Польщі.

Читайте також: Куди подінуться наші заробітчани після карантину

Скільки українців працює в Польщі

Досі не існує повної офіційної статистики про кількість українців, які працювали в Польщі у 2013-2018 роках.

Під час дослідження шукали альтернативні джерела збору інформації. Наприклад, опитування в чотирьох великих містах Польщі, дані прикордонної служби, статистика платників єдиного соціального внеску.

За підрахунками авторів дослідження, з 2013 року до 2018 року в Польщі працювало на постійній або тимчасовій основі 2 млн. українців.

Як писав «Мінфін», за три квартали 2019 року трудові мігранти перевели в Україну $8,74 млрд, з яких $2,82 млрд склали перекази з Польщі.

Сприятливу ситуацію на валютному ринку протягом майже всього минулого року визначали стабільно високі обсяги надходжень від трудових мігрантів.

Коментарі - 4

+
+43
bonv
bonv
16 липня 2020, 14:01
#
У нас за 5 років має бути 40%:)....
+
0
bonv
bonv
16 липня 2020, 14:02
#
Цьогоріч Україна більше не отримає траншів від Міжнародного валютного фонду.
За словами президента Європейської бізнес-асоціації, директора інвестиційної компанії Dragon Capital Томаша Фіали, після останніх подій у Нацбанку запланована на липень місія МВФ, найбільш імовірно, не відвідає Україну. Про це він сказав під час онлайн-дискусії Київського безпекового форуму.
«Тому у виконанні завдань, які перед нами стоять, буде затримка. Думаю, що навіть сподіватися на отримання ще 2 траншів від МВФ 2020-го не варто», - наголосив Фіала.
Додав, що у кращому випадку Україна отримає один транш, якщо повернеться до проведення реформ.
+
0
bonv
bonv
16 липня 2020, 14:09
#
Грошові перекази, що займають друге місце в Україні за обсягом валютних надходжень після експорту продуктів харчування, в квітні скоротилися на 11,2%, повідомляє Національний банк України. Згідно з новим звітом Європейської комісії «Вплив трудової міграції на економіку України», в минулому році грошові перекази в розмірі не менше $12 млрд склали майже 10% ВВП і приблизно в шість разів перевищують прямі іноземні інвестиції.
+
0
Gazzbut
Gazzbut
16 липня 2020, 18:53
#
Знакомый бендера говорит в Чехию надо ехать, Польша уже все
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися