Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 липня 2020, 10:13

Комітет ВР рекомендував Шевченка на посаду голови НБУ

Фінансовий комітет Верховної Ради рекомендував кандидатуру Кирила Шевченка на посаду голови Національного банку України. Про це повідомив голова комітету Данило Гетманцев. 

Фінансовий комітет Верховної Ради рекомендував кандидатуру Кирила Шевченка на посаду голови Національного банку України.
Фото: 24tv.ua

Проти проголосував один член комітету, утримались — п'ятеро.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський ввечері 15 липня вніс у Верховну Раду проект постанови про призначення голови правління Національного банку України.

Як писав «Мінфін», Зеленський пообіцяв голові МВФ Кристалині Георгієвій до кінця тижня запропонувати Раді нового керівника Національного банку України.

Читайте також: Директор МВФ: В інтересах України зберегти незалежність НБУ

Що ми знаємо про Шевченка

Кирило Шевченко з 2015 року очолює державний Укргазбанк, більше 20 років працює у банківській системі. Має багато зв’язків та отримав чималий вплив.

Його знають, як достатньо тямущого спеціаліста і великого дипломата, який вміє домовлятися з усіма. Йому вдалося знайти точки дотику і з командою колишнього президента Петра Порошенка, і Володимира Зеленського. Кажуть, що саме завдяки зусиллям Шевченка, його заступник Євген Мецгер в Укргазбанку очолив державний Укрексімбанк. Також він лобіював Геннадія Хелемського у голови Ощадбанку, і той був на волосинці від призначення. В останній момент програв Сергію Наумову з Піреус Банку.

*з резюме Кирила Шевченка

Головним досягненням Кирила Шевченка у ЗМІ підноситься очищення балансу Укргазбанку від токсичних активів після кризи 2014-2016 роки. Було багато розмов про те, що цей процес має закінчитися входженням до складу акціонерів нашого держбанку Міжнародної фінансової корпорації (МФК, IFC) — однієї зі структур Світового банку. Однак переговори з цього приводу затягнулись. У Міністерстві фінансів прогнозували, що угода відбудеться до кінця 2019 року. Але фінальних домовленостей ще не досягнуто.

Розповідають, що Шевченко давно хотів очолити Нацбанк. Єдиною перешкодою до цієї посади вважається історія із закриттям Терра Банку шість років тому. У 2010 році Шевченко з партнерами став акціонером і топ-менеджером цієї структури, а у 2012 році продав банк. У 2014 році банк був визнаний неплатоспроможним, і навіть відкривалися кримінальні справи щодо розкрадань. Правоохоронці не довели все до логічного кінця, і до цієї історії досі вистачає запитань.

Раніше «Мінфін» докладно писав про рейтинг кандидатів на посаду голови НБУ в статті Депутати хочуть змінити голову НБУ: хто прийде після Смолія.

Коментарі - 7

+
0
StasKuznetzov
StasKuznetzov
16 липня 2020, 11:01
#
Никто не удивлен, нет? Ну вот, к примеру, хотя-бы стремительным карьерным взлетом Кирюши в 95м году из вшивых экономистов аж до первого зампреда. Ну, кто в курсе, тот поймет весь юмор ситуации. Короче говоря, подружка воровки Гонтаревой, Катя, может теперь спать спокойно. Во всех смыслах.
+
+129
3AMMuHuCTPA
3AMMuHuCTPA
16 липня 2020, 11:08
#
Шо ты несешь? По твоему все кто когдато  одновременно с Гонтаревой  гдето работал являются ее подчиненными на всю жизнь? Или ты идиот или у тебя задача очернить бывшую власть, одновременно выгораживая зеленого осла....
+
0
banxter
banxter
16 липня 2020, 13:32
#
Как-как, а легко «Слушайте, у меня тут есть талантливый племянник, пусть у тебя зампредом посидит»:)
+
+30
Nostron
Nostron
16 липня 2020, 11:04
#
...Його знають, як достатньо тямущого спеціаліста... тому для кожного хто хотів взяти, в очолювальному ним банку, державний «безпроцентний» кредит під відновлювальну енергію - вартість проекту одразу зростала на 25-30%. Провірялося на 5 акредитованих в банку фірмах... при постановці питання «в лоб» - чому вартість зросла на 5000$ при згадуванні держкредиту менеджера неохоче говорили: «ви ж розумієте що нам потім це в банк потрібно занести...»
+
+15
AnnaGerman
AnnaGerman
16 липня 2020, 11:05
#
Похож на главного героя советско-польского фильма «Дежа вю».
+
+30
Snake
Snake
16 липня 2020, 11:35
#
А уж в развитии передовых технологий теперь нам не будет равных. Достаточно ознакомиться с интернет и мобильным банкингом УкрГазБанка, чтоб понять всю мощь прорыва!
+
+87
AleksandrBank
AleksandrBank
16 липня 2020, 12:14
#
Ожидаемо, подконтрольный свой человек. МВФ его не хотел.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися