Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 липня 2020, 15:02

Навіть МММ не відучив. Чому люди все ще вкладають гроші в піраміди

Тільки на «відродженому» МММ на початку 2010-х українці втратили понад $670 млн. Проте з того часу їх інтерес до фінансових пірамід не зменшився.

Що так сильно приваблює українців у фінансових пірамідах і як відучити наших співгромадян добровільно спонсорувати шахраїв, у колонці для НВ розповів приватний інвестор Кір Горшков. «Мінфін» надає скорочений варіант публікації.

Програш неминучий

Всі фінансові піраміди побудовані на схемі Понці, яка прирікає їх на крах. Доведено математично. Схема Понці — шахрайська інвестиційна афера. Сама намальована схема схожа на піраміду, де старшим інвесторам виплачуються гроші, зібрані від залучених нових вкладників. Точна математична проблема такої схеми в тому, що далеко не всі інвестори отримають виплати.

Я був упевнений: після МММ Сергія Мавроді, через якого постраждало 15 мільйонів осіб, у людей з'явилося щеплення від фінансових пірамід. Стало зрозуміло, що будь-яка подібна система приречена на крах. Але коли з'явився МММ-2, люди знову понесли свої гроші в цю чорну діру. Що з ними не так?

Є три фундаментальні причини, через які регулярно з'являються і будуть з'являтися нові піраміди, а люди продовжать нести в них гроші раз за разом.

Казково заробити, нічого не роблячи

Люди періодично стикаються з історіями, як людина вклала кудись гроші і живе в достатку, не напружуючись. Ідея «можна нічого не робити, а грошики капають» викликає якийсь фінансово-ментальний оргазм.

Словосполучення «пасивний дохід» виглядає в головах багатьох людей, як чарівні гроші: лежиш собі на пляжі, море, сонце, а щоранку з'являється валіза нових грошей. Це ж пасивний дохід. Адже я все життя багато і важко працював, заробляв гроші, а тут вклався — вжух і все добре.

Справа в тому, що така ідея знайома нам інтуїтивно ще з дитинства. Це виглядає, як образ чогось чарівного, що виконає всі наші бажання: золота рибка, старий Хоттабич, двоє зі скриньки...

Дитячі казки, мультики, фільми, книги часів радянської епохи пронизані ось цією ідеєю: довго і наполегливо працюй, а потім тобі як пощастить — знайдеш той самий чарівний інструмент.

Радянська пропаганда пояснювала більш дорослим людям ту ж казку: ми зараз будемо багато і довго будувати заповітний комунізм, а потім заживемо. Тому світлий образ комунізму формували ще з самого дитинства голосами Хрюші, Степашки, Чебурашки з його милими «ми будували-будували і нарешті збудували». У голову майбутнього радянського товариша цементувалася ідея «вжух і як повезе». Ну або якщо не нам, то нашим дітям.

Важко працювати — не панацея від безгрошів'я

Майже 70 років ми жили в умовах фінансового устрою, в якому працювала пенсійна система, соціальне забезпечення, безплатна освіта і ще багато всього. Вже понад 30 років держави, у якій це все функціонувало, немає.

Але дорослі покоління досі живуть за переконаннями тієї системи. І, звичайно, передають цю народну мудрість далі. Не в грошах щастя. Багато хочеш — мало отримаєш. Великі гроші — великі проблеми. Головне — вища освіта. Головне — свій кут. Терпи козак — отаманом будеш.

Читайте також: Голова НКЦПФР: «Навіть дрібний інвестор повинен знати, що його захищає закон»

Ці всі руйнівні переконання сьогодні прирікають людей на важке жалюгідне існування і мінімальну соромну пенсію.

Багато і важко працювати, щоб отримувати копійки спочатку у вигляді зарплати, а потім пенсії — явно не межа мрій. Але хіба для хорошого життя не треба багато працювати?

Відповім просто: серед мільйонерів, яких знаю особисто, я не зустрічав жодного ледаря. Жодного. Але я не зустрічав нероб і серед шахтарів. Правда не в тому, щоб важко працювати.

Де ми вчимося грошам

Ми живемо у ХХI столітті. У космос запускають приватні перевезення, оплати робимо безконтактними картами, зі швидкістю кліка знаємо, що і де відбувається у світі. Але в цей же час ми ростимо грошове дерево, спльовуємо через ліве плече, не даруємо гаманець без грошей, стукаємо по дереву, після шести не виносимо сміття. Тобто в ракетобудуванні ми користуємося сучасною наукою, а в грошах «рецептами алхіміків».

Де ми вчимося грошам? У ВНЗ такого предмета немає, у школі — теж. В садку — і поготів. Знання про фінанси ми отримуємо ще з дитинства від батьків, від старшого покоління, з мультиків, казок та фільмів.

Як результат, низький рівень фінансової культури. Немає прикладу правильного ставлення до грошей, ні потрібних знань і немає розуміння, що наш добробут взагалі залежить від рівня фінансової культури.

Більшість людей переплутали причину і наслідок. Яка думка є в багатьох головах? Спочатку потрібно багато заробити, а з цим прийде висока фінансова культура і достаток.

Правда в тому, що це працює рівно навпаки: спочатку ти підвищуєш рівень своєї фінансової культури, і через це грошей в гаманці стає більше.

Чому ми клюємо на поле чудес

На тлі низької фінансової культури піраміди ваблять високими ставками і обіцянками смачного життя. Адже це так схоже на знайомі ще з дитинства ідеї. Ось це ось здорове бажання смачно жити накладається на ідею знайти Поле чудес, закопати 5 кровно зароблених золотих монет і прийти на ранок зрубати свій урожай.

Читайте також: Депутати пропонують до 12 років в'язниці для організаторів фінансових пірамід

Правда в тому, що інвестування так не працює. Для того, щоб стати приватним інвестором і жити на доходи від інвестицій, необхідно створити інвестиційний капітал, потім інвестувати в ризикові інструменти, після — середньоризикові, а потім — у високоризикові та надризиковані. Інвестори, у яких вийшло, інтуїтивно або свідомо користуються такою структурою портфеля.

Але на підвищення рівня своєї фінансової культури потрібні час і зусилля. Коли чергова «лисиця з котом пропонують схему поля чудес», Буратіно хоче перестрибнути всі етапи і відразу перейти до надризикових інструментів. Тому піраміди і обіцяють мінімум 100% на рік, а частіше — 500-600-1000%.

Як зупинити людей

Єдиний спосіб зробити так, щоб люди припинили нести гроші у фінансові піраміди — це підвищувати особисту фінансову культуру кожного, системно і методично. Пояснювати, що таке фінансова подушка, що таке податки, куди вони йдуть, як працює система пенсійного забезпечення, які доступні інвестиційні інструменти існують.

Але цей процес зараз не вигідний державі. Люди не повинні розуміти, що існуюча пенсійна система — це математичний міф, що податки, які ми платимо, йдуть і на дороги, і дачі чиновників. Поки що я бачив гарні дачі держслужбовців, але не бачив хороших доріг.

Читайте також: Українці «подарували» організаторам фінансових пірамід понад $1 млрд

Пірамідальні проекти — це відповідь на потреби людей, на бажання жити добре, смачно їсти, радіти життю. Це здорові бажання. Але не очевидно, як простому громадянинові до цього прийти, крім як стукати по дереву, сподіватися на золоту рибку і спокушатися на черговий МММ.

Коментарі - 10

+
+196
Aguayo
Aguayo
14 липня 2020, 15:32
#
Многие прекрасно знают что это лохотрон, но рассчитывают выйти до того, как он схлопнется.
+
0
mary27
mary27
14 липня 2020, 23:54
#
Совершенно верно.
Именно на этом основаны ''хайпы''.
Потому, все все знают, только начинают выть, когда организаторы пирамиды их переиграют.
И строить из себя слабоумных.
+
0
99494876
99494876
15 липня 2020, 13:37
#
И скажем так, в возрожденном МММ люди хорошо поднялись. Те, кто вовремя вышел.
+
+70
Aguayo
Aguayo
14 липня 2020, 15:46
#
> Где мы учимся деньгам? В ВУЗах такого предмета нет, в школе — тоже. В садике — и подавно.

Вообще не могу не отметить - в советское время был научно-популярный журнал «Наука и жизнь», где лично я своими глазами в 198каком-то году читал статью про финансовые пирамиды с доступными школьнику младших классов математическими выкладками. Сейчас это на порядок более доступно, было бы желание.
+
+15
mary27
mary27
14 липня 2020, 21:12
#
Частному инвестру вместо банальностей стоило б рассказать, где он взял свой ''инвестиционный капитал''.
Было б гораздо интереснее)
+
+12
bonv
bonv
14 липня 2020, 22:11
#
Мы вновь открыты! «Мавроди» представляет новую пирамиду — «Дай денег и пошел нафиг». Вкладываемся!:)))
+
+15
laa1999
laa1999
15 липня 2020, 9:00
#
МММ - была в 2011 под крышей ФСБ, того Янукович и К и молчали. Или никто не знал ,что в стране МММ действует? Не зря лидеры МММ, теперь лидеры ДНР...
+
+71
AleksandrBank
AleksandrBank
15 липня 2020, 13:48
#
В Киеве видел обновленную рекламу B&B Jewerly. Кто-то там сел за не возвраты? Или откат правоохранительным органам и поехали дальше?
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
26 липня 2020, 12:51
#
AleksandrBank
«Кто-то там сел за не возвраты?»

А на каком основании «сажать»...
Люди несли и несут даже сейчас деньги и главное - добровольно...

До кризиса было немногим больше 500 тысяч уникальных аккаунтов в системе, сейчас больше 600 тысяч.

В экономике нет аксиомы, что все бизнесы должны быть прибыльными.
Бывают ведь и убыточные бизнесы, ну а пирамиды - всегда убыточный бизнес,
особенно  для тех, что зашёл в неё позже определённого срока жизни пирамиды...
+
0
Владимир Пархоменко
Владимир Пархоменко
15 квітня 2021, 11:41
#
«пирамида» — это не бизнес, это мошенничество. за мошенничество есть уголовная ответственность, и это основание для «сажать» и компенсировать средства инвестора, Медофф получил 150 лет.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися