Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 липня 2020, 14:35

Суд не став розглядати позов ФГВФО до Рожкової та екстопів Платинум Банку

Господарський суд Києва повернув Фонду гарантування вкладів фізосіб без розгляду позовну заяву до колишніх членів правління та наглядової ради Платинум Банку про солідарне стягнення 1,48 млрд грн. Про це повідомляє FinBalance.

Господарський суд Києва повернув Фонду гарантування вкладів фізосіб без розгляду позовну заяву до колишніх членів правління та наглядової ради Платинум Банку про солідарне стягнення 1,48 грн.
Фото: zn.ua

Рішення суду

Суд вирішив, що Фонд гарантування не обґрунтував підстави для об'єднання позовних вимог по справі №910/6534/20.

ФГВФО мотивував позов тим, що експосадові особи Платинум Банку, «внаслідок неналежного виконання своїх службових обов'язків, що виразилося в прийнятті необґрунтованих рішень», завдали збитки банку в розмірі 14,8 млрд грн, який складається із сум неповернених і списаних у збиток кредитних коштів.

Читайте також: Суд переніс розгляд справи про неконституційність ФГВФО

У Фонді називають необґрунтованими рішення посадових осіб про кредитування деяких компаній і «завідомо збиткові активні операції».

Хто причетний до справи

Серед відповідачів по цій справі були екс-посадові особи Платинум Банку: Катерина Рожкова (екс-в. о. голови правління Платинум Банку, нинішній в. о. голови НБУ, перший заступник голови правління НБУ), Костянтин Смольський (ексголова правління Платинум Банку), Григорій Гуртовий (ексголова наглядової ради), інші особи.

Читайте також: Рожкова сподівається, що новий голова НБУ збереже команду

Передісторія

  • 22 червня стало відомо, що ФГВФО подав до господарського суду Києва позов до колишніх членів правління та наглядової ради Платинум Банку про солідарне стягнення 1,48 млрд грн.
  • Влітку 2017 року Рожкова коментувала інформацію ФГВФО, що 95,5% кредитного портфеля юросіб у Платинум Банку — це інсайдерські позики. Рожкова зазначала, що кредитували підприємства в іноземній валюті і на ринкових умовах.
  • Крім того, вона нагадала, що у травні 2015 року НБУ змінив підходи для визначення пов'язаних з банком осіб, У результаті Платинум Банк у червні того ж року визнав певних позичальників пов'язаних з банком особами, а в подальшому відкоригував перелік пов'язаних з банком осіб і погодив його з Нацбанком.
  • Нацбанк визнав Платинум Банк неплатоспроможним у січні 2017 року, а в лютому того ж року фінустанову відправили на ліквідацію.

Коментарі - 5

+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
13 липня 2020, 14:53
#
Если рассматривать с политической точки зрения создавшуюся ситуацию, то можно сказать, что
судьи, назначенные ещё при Порошенко, послали в лес руководство ФГВФЛ, назначенное Зеленским.

Хотя если рассматривать с экономической точки зрения исковые требования ФГВФЛ к Рожковой
по её предыдущей работе в Платинум банке, то по всем нормативным актам и законам о НБУ и о ФГВФЛ
Рожкова не может нести ответственность за действия правления банка в период, когда она в банке уже не работала,
да и срок исковой давности уже вышел по тем договорам, которые подписывала Рожкова, работая в Платинум банке…
+
0
StasKuznetzov
StasKuznetzov
13 липня 2020, 15:49
#
Ну, если кто не в курсе, то нынешняя глава ФГВФЛ, Света Рекрут, раньше получала зарплату на должности заместителя Ворушилина, назначенным своим дружком — шоколадным барыгой на должность главного по банковскому дерибану. Так что, как раньше, так и сейчас во главе этой конторы стоят жадные порохоботы, умеющие только красть и транжирить. Это так, эпиграф.
Ну а по сути, было бы интересно посмотреть, как теперь все остальные иски т.н. Фонда к бывшим руководителям угробленных им банков благополучно развалятся и канут в лету. Вместе с миллионными судебным издержками, заплаченными фондом из украденных у вкладчиков денег.
+
+9
Qwerty1999
Qwerty1999
13 липня 2020, 16:20
#
«Так что, как раньше, так и сейчас во главе этой конторы стоят жадные порохоботы, умеющие только красть и транжирить. Это так, эпиграф.»

Очнитесь и успокойтесь...
Всех, кого назначил Зеленский на должности - нельзя называть порохоботами, а то, что кто-то из новых назначенцев работал раньше при Порошенко или Януковиче - говорит только об их возрасте.

Сейчас их назначили на должности президент, кабмин, депутатты ВРУ от партии «Слуга Народа», но никак не Порошенко...

Так что если новые назначенцы что-то там и украли - это проблемы кадровой политики Зеленского и его партии...
+
+24
Petrovich121
Petrovich121
13 липня 2020, 17:28
#
В статье фигурирует 1,48 грн,  14,8 млрд грн.,   1,48млрд грн-внимание вопрос -что курил автор статьи???)))
+
0
Яна Шевченко
Яна Шевченко
13 липня 2020, 18:01
#
Нічого не курив, уже виправились) дякую
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися