Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 липня 2020, 14:13

Ліванці — молодці? Чим для країни обернувся дефолт

У березні цього року прем'єр-міністр Лівану Хассан Діаб заявив, що країна не може виплатити інвесторам борги за євробондами і Ліван оголосив дефолт. Тоді деякі українські депутати заявляли, що «ліванці – молодці».

Чим закінчилася історія з дефолтом у Лівані і які зміни сталися в країні з тієї пори, на своїй сторінці у фейсбук розповів представник України в МВФ Владислав Рашкован.

Приклад для дії

25 лютого впливова на Близькому Сході і в Лівані організація Хезболла заявила, що «Ліван не прийме імперіалістські методи МВФ в управлінні економікою країни».

А ще через 2 тижні прем'єр-міністр країни Хассан Діаб, який сформував уряд тільки в січні, сказав, що країна постала перед складним вибором: оплачувати свої борги перед кредиторами або спрямувати всі кошти для соціальних виплат та надання базових послуг населенню.

У підсумку вибір був зроблений: Мінфін Лівану 9 березня не здійснив платіж за євробондами в $1,2 млрд, таким чином допустивши перший суверенний дефолт в історії цієї близькосхідної країни. Навіть в умовах громадянської війни 1975-1990-х років влада країни завжди платили за боргами.

Пригадую, що в той же день деякі українські молоді політики, які живилися українськими олігархами, що просували в той час ідею відмови від роботи з МВФ і дефолту України, публічно заявили, що «ліванці – молодці», і з них треба брати приклад уряду України, який тільки нещодавно почав роботу.

Які результати

4 місяці потому можна побачити, яку стратегію пропонували Україні. Ситуація в Лівані сьогодні наочніша, ніж десяток підручників про те, чому країни бідні.

Зараз у Лівані найгірша економічна та політична криза з моменту набуття суверенітету в 1943 році. Багато експертів називають ситуацію «соціальною катастрофою». Безробіття зросло: більше 250 тис з 1,6 млн працівників у країні опинилися на вулиці в перший місяць. На сьогодні безробітним є кожен третій працездатний ліванець. Кожен п'ятий магазин в країні закрився.

Курс ліванського фунта був прив'язаний до долара США впродовж останніх 30 років – з 1997 року. Зараз же, з початку року, ліванська валюта девальвувала майже на 85%. Імпорт впав на 40%. Резерви Центробанку тануть на очах, і зараз у країни немає коштів навіть для оплати критичного імпорту. Імпортери кажуть, що Центробанк не продає валюту навіть для купівлі пшениці як мінімум протягом місяця.

Готівкової валюти у вільному офіційному обігу немає взагалі. Розвинувся чорний ринок валюти – різниця між офіційним курсом валюти і чорним ринком — у 6 разів. New York Times написала, що обмін валюти в Бейруті схожий на торгівлю наркотиками – обмін проходить в парках або підворіттях, про зустрічі домовляються онлайн і під вигаданими іменами – люди бояться переслідувань.

У банків немає вільної ліквідності – в результаті через неплатежі заморозилися або обірвалися багато логістичних та виробничих ланцюжків. Це призвело до ще більших «набігів» клієнтів на банки. Як результат, банкам довелося ввести валютні обмеження видачі коштів з рахунків фізосіб — по $100 в одні руки. Інформація про такі обмеження банків миттєво призвела до того, що надходження грошей від ліванців, які працюють за кордоном і відправляють гроші додому, миттєво вичерпалися – ніхто не хотів, щоб гроші зависли в банку. Недоступні на рахунках долари клієнти почали називати «lollars» — ліванські долари.

Читайте також: Де візьмуть 100 мільярдів для бюджету: намалюють або знову позичать

Інфляція в країні починає зрости за спіраллю: якщо в лютому інфляція рік до року була 11,4%, то в березні - 17,5%, квітні — 46,6% і в травні — 56,5%. Варто сказати, що інфляція в травні 2019 року була всього лише 3,6%.

Без світла і освіти

У країні почали відключати електрику, не роблячи винятків навіть для світлофорів. В жаркому кліматі Бейрута не працюють кондиціонери. Були дні, коли в центральному госпіталі, який опікується хворими COVID, світла не було 20 з 24 годин. Зараз стандартно світло вимикається в лікарні на 6 годин на день. Крім того, девальвація значно погіршила ситуацію з поставками медичного обладнання для лікарень, які приймають хворих коронавірусною інфекцією.

Провідний університет країни The American University of Beirut, заснований ще в 1866 році і входить до топ-200 університетів світу, оголосив про можливе закриття через фінансові проблеми. Знову ж таки університет пережив громадянську війну 80-х.

В умовах зростаючої інфляції і при відсутності грошей в Лівані розвивається бартер: з'явилися дошки оголошень, де люди обмінюють, наприклад, нові ваги на пачку памперсів і пляшку олії. В іншому фейсбук-оголошенні пропонувалося обміняти зелене платтячко 6-річної доньки на цукор і молоко.

Читайте також: Світ чекає низка суверенних дефолтів — аналітик J. P. Morgan

Зовнішні ринки для Лівану закриті – суверенні борги торгуються у п'ять разів дешевше від номіналу, що показує скептицизм з боку інвесторів у тому, що країні вдасться вийти з кризи. Це дешевше, ніж на піку падіння боргів Аргентини або Еквадору. Кредитно-дефолтні свопи для Лівану дорожчі, ніж для Венесуели. Переказів з-за кордону немає. Втрати економіки цього року оцінюються в $70 млрд.

Центральний банк зазнав значних збитків і фактично є банкрутом. Для його капіталізації було прийнято рішення створити спеціальну компанію з управління активами державних підприємств, прибуток від якої піде на капіталізацію центробанку.

Продовольча криза

За опитуваннями World Food Programme більше 50% населення боїться, що наступного місяця їм нічого буде їсти. Для забезпечення країни критичним продовольством необхідно $5 млн на день. Таких грошей немає в уряду. Супермаркети ввели обмеження на відпуск продуктів харчування.

У травні 100 неурядових ліванських організацій об'єдналися для збору продуктів і допомоги найбіднішим 50 тис сім'ям, але вони зізнаються, що не зможуть забезпечити харчуванням 2 млн осіб, які, за оцінками експертів, відчувають складнощі з постійним доступом до харчування. Рік тому така ситуація не могла наснитися цій середземноморській країні навіть у страшному сні.

Читайте також: Скільки і кому видав кредитів МВФ під час пандемії

Як результат, 21 травня прем'єр-міністр визнав, що країна знаходиться на межі продовольчої кризи і попросив допомоги «імперіалістичних» США і ЄС, в чомусь погрожуючи, що голод може призвести до збільшення кількості біженців із країни до Європи.

Чи вдасться вийти з кризи

Прем'єр-міністр визнав, що економіка країни перебуває у вільному падінні, і Бейрут звернувся за допомогою до МВФ, очікуючи кредит у розмірі $10 млрд… на даний момент переговори ще не закінчилися успіхом, що на вихід країни з кризи, викликаної нерозумними політиками, піде мінімум від 3 до 5 років.

На думку міжнародних експертів, криза зробила багатих людей, що володіють активами в іноземній валюті, більш багатими, практично знищила середній клас, зробивши його бідним. Бідні ж люди були фактично поставлені на межу виживання і зараз ледве зводять кінці з кінцями. Вони фактично не можуть знайти кошти для купівлі продуктів харчування та засобів гігієни.

За перші п'ять місяців 2020 р кількість вбивств в країні зросла вдвічі, зростання крадіжок автомобілів – на 50%. Економічна криза викликала масові протести – люди вийшли на вулицю і вимагають відставки уряду. Карантин на деякий час вивів людей з вулиць, але після послаблення медичних обмежень, кількість протестів знову зросла. У ці вихідні протести були наймасштабнішими з великою кількістю вандалізму, зіткнення з поліцією були жорсткими. Багато банків виставили металеві загородження перед відділеннями. У Тріполі були задіяні армійські війська.

Читайте також: Чужі граблі: як Україні не повторити долю Аргентини

Коли вам хтось з українських політиків буде розповідати про те, яка ж ліванська влада молодці, що оголосили дефолт, нічого не відповідайте у відповідь – просто перечитайте цей текст вгорі і погугліть фото Бейрута. І не слухайте таких політиків.

Коментарі - 59

+
+352
20400808
20400808
13 липня 2020, 14:56
#
У нас народ в большинстве своем не разбирается в политике и экономике, поэтому как 1+1 скажет так и будут думать.
+
+9
Elena1997
Elena1997
15 липня 2020, 13:16
#
А как так получается, что те страны, которым МВФ помогает из года в год так и продолжают жить исключительно благодаря этой т.н.помощи, а как только пытаются от неё отказаться оказываются в глубочайшем экономическо-социальном кризисе? Причём зачастую хорошо видно чьи уши торчат за организацией этих «кризисов».
+
+15
yarg
yarg
15 липня 2020, 14:04
#
Опять поиски рептилоидов.....
+
+48
20400808
20400808
15 липня 2020, 15:48
#
Ну не хотят они к МВФ обратиться - пусть не обращаются, их же никто не заставляет. Эти государства сами привели к такой ситуации, что нужно просить помощи МВФ. Просят, им помагают, но это только лишь другой источник заимствований (последний возможный) и если от него отказываются, то уже никто больше взаймы не даст. А происходит все из-за того, что люди выбирают себе подобных во власть и они доводят страну до таких пагубных состояний. Виноват во всем народ, который не понимает, что чтобы жить хорошо нужно тяжело работать, а не искать волшебников, которые сделают их жизнь лучше. А чтобы изменить менталитет народа нужны десятилетия, если не века, это явно меньше чем срок программы МВФ, не говоря о том, что нужна какая-то мотивация на это изменение...

Вот так и создается впечатление, что виноват МВФ, но это же намного легче, чем признать, что виноваты мы все вместе взятые - НАРОД.
+
+9
Elena1997
Elena1997
16 липня 2020, 0:31
#
Ааа, понятно. «Народ виноват» и «надо много много лет» - помню эти пластинки, очень популярные были при Яценюке и Гройсмане. Саакашвили, помнится, их как образец эстрадного юмора рекомендовал слушать )
+
+15
Kharkivcity
Kharkivcity
16 липня 2020, 9:38
#
Хм, т.е. нарид не виноват?
+
+38
yarg
yarg
16 липня 2020, 9:46
#
Ну конечно народ не виноват - он же не выбирает никого. У нас же внешнее управление...
Отменить его , как предлагает медведчук - и страна будет процветать. Ну как процветать.... Ну как тогда , когда при власти был Медведчук - в 90-е.... 30 долларов зарплаты - «алигарх»
+
+155
zzel
zzel
13 липня 2020, 15:42
#
Такие статьи нужны в пабликах 73%, люди которые на минфине сидят и так знают что дефолт это плохо, дефолт когда у власти казнокрады - плохо в двойне
+
+98
vadymbanker
vadymbanker
13 липня 2020, 15:56
#
Как бы это смешно не звучало, но им Гонтареву назначить главой центробанка, она вырулит, опыт есть, без сарказма пишу.
+
+241
yarg
yarg
13 липня 2020, 16:05
#
А причем здесь центробанк ? 
прочитайте начало статьи - «25 февраля влиятельная на Ближнем Востоке и в Ливане организация Хезболла заявила...».
Причем там банки-шманки ? Хезболла решила. Точка .
А Хезболлу тоже понять можно - ей новые боевики нужны. А чем их заманить в сытом и богатом Ливане ? Нечем. А в разоренном и голодном ? другое дело. им голод , война и мародерство - только на руку...
+
+12
Kharkivcity
Kharkivcity
14 липня 2020, 10:44
#
Учитывая, что они под влиянием террористической группировки Хезболла, МВФ следовало бы прекратить гораздо раньше финансировать эту страну. Понятно, что от голода, ребята могут начать взрывать себя гораздо чаще в торговых центрах, но по другому вряд ли возможно.
+
+51
kilibomb
kilibomb
13 липня 2020, 19:46
#
Вряд ли это её заинтересует, там уже все разворовано без неё
+
+24
vadymbanker
vadymbanker
13 липня 2020, 20:22
#
Как у нас было, в этом то и дело.
+
+24
kilibomb
kilibomb
13 липня 2020, 21:31
#
У нас валюту можно было выводить из страны, у них запрещено даже под критический импорт. Что ей там делать???
+
0
ramarren
ramarren
14 липня 2020, 13:14
#
Выруливать ситуацию - написано же в первом комментарии
+
+18
Elena1997
Elena1997
15 липня 2020, 13:21
#
Урон, нанесенный гражданам Украины и бюджету Украины, от деятельности Леры на посту главы НБУ оценивается в сумму более 300 млрд грн, по курсу от 10 до 28.
Бахматюк, к примеру, собственник закрытого Гонтаревой банка «Фин.Инициатива» сумел в суде доказать, что закрытие этого банка было не законным.
+
0
ramarren
ramarren
17 липня 2020, 13:17
#
Ага, а урон от этих «граждан» Украины с тремя паспортами простым гражданам Украины во сколько оценивается? В британском суде пусть докажут, а не за миллионы покупают в украинских судах решения в свою пользу на миллиарды.
+
0
Toha
Toha
24 липня 2020, 12:58
#
Да в наших судах «за мзду малую» любое решение примут, сколько судей не менят.
+
+23
Pareto
Pareto
13 липня 2020, 23:35
#
Ждем когда за предложение объявить дефолт будут давать в морду.
+
0
gudkov77
gudkov77
14 липня 2020, 0:11
#
О какоц стране идет речь? О Ливии или о Ливане?
+
0
yarg
yarg
14 липня 2020, 0:19
#
Ливан
+
+10
Олександр Міщенко
Олександр Міщенко
14 липня 2020, 6:56
#
А Тріполі тоді навіщо вліпили???
+
+14
Pareto
Pareto
14 липня 2020, 8:50
#
Https://en.wikipedia.org/wiki/Tripoli,_Lebanon
+
+10
Олександр Міщенко
Олександр Міщенко
14 липня 2020, 9:09
#
Дякую, не знав, що і там є місто с такою ж назвою
+
+32
bublik
bublik
14 липня 2020, 8:35
#
Можно о чем то говорить если бы было видно что наши правители за деньги МВФ строятся фабрики, заводы, дороги и т.д. А у нас что? Взяли кредит и через месяц уже кричат что нужно повышать зарплаты чиновникам и вертолеты покупать мусорам. Напечатали ОВГЗ на трлн. почти уже. Куда вложили? Снова в зарплаты. Берут в долг чтобы красиво жить, это то самое что придти в банк сказать что банкрот и просить кредит на красную икру. Долго так страна протянет?
Что на ожидает в скором времени? Все как всегда — кидок депозитчиков, пенсионеров, курс по 40-50 минимум и т.д. То есть снова ограбят всех кого только можно.
+
+48
eliaua
eliaua
14 липня 2020, 9:21
#
Особая прелесть происходящего в том, что Ливан в мире финансов Ближнего Востока был таким себе аналогом Швейцарии. И теперь интересно кого сольют - свое население или шейхов, хранивших деньги в ливанских банках?
+
0
Toha
Toha
24 липня 2020, 12:59
#
Население уже слили. В Интернете ролик одного товарища, там недавно поездившего, посмотрела.
+
+24
SAndreyS
SAndreyS
14 липня 2020, 10:05
#
Кто заводы строить должен? Государство на кредиты? И что чинуши настроят? МВФ никогда и никому не дает на заводы. Хотите заводы - реформируйте экономику, выполняйте программу МВФ, и получайте инвестиции, на которые построят заводы. 
А у нас правительство саботирует программу. Не по одной программе не получены все транши.
+
0
eliaua
eliaua
14 липня 2020, 9:00
#
В Триполи были задействованы армейские войска.

А каким боком столица Ливии относится к Ливану? Статью Юлия Мендель редактировала небось?
+
+23
Олександр Міщенко
Олександр Міщенко
14 липня 2020, 9:10
#
Вище посилання, що в Лівані теж є місто з назвою Триполі
+
0
eliaua
eliaua
14 липня 2020, 9:19
#
Это все-таки в статье надо было уточнять, чтобы не получилось как с техасской Одессой и толпами Санткт-Петербургов :)
+
+51
ramarren
ramarren
14 липня 2020, 13:17
#
Что уточнять? Статья про Ливан, соответственно и про город, который в этой стране. Вы же не требуете в статьях про Украину указывать каждый раз, что Одесса не та, что в Техасе?
+
+50
tarick
tarick
14 липня 2020, 9:50
#
73% поголовья таки нужен дефолт, чтобы мозги вправить через строгую диету.
+
+49
Kharkivcity
Kharkivcity
14 липня 2020, 10:48
#
Я бы сказал, что у многих диетическое питание уже имеет место быть. Причём не по собственной воле. А Вы уже, скорее, говорите о продолжительном «лечебном» голодании.
+
+15
tarick
tarick
14 липня 2020, 10:54
#
Да, именно о нем.
+
+48
ramarren
ramarren
14 липня 2020, 13:19
#
Как же - не по собственной?

Каждый вечер вечер наступает вдруг,
Если кушать нечего тебе мой друг,
Если ты от жизни от своей устал -
То вспоминай, за кого ты голосовал!
+
0
Kharkivcity
Kharkivcity
14 липня 2020, 13:37
#
Вы говорите о последствиях собственного выбора, которые не совпадают с их желаниями. Поэтому и использовал оборот - «не по собственной воле».
+
+27
sacha2222
sacha2222
14 липня 2020, 14:29
#
При Гонтаревой у нас валюта девальвировала на 400%, это происходило тогда, когда этот специалист был у неё заместителем. Можно вспомнить и про уровень инфляции в тот периуд. Пусть раскажет как они это допустили не имея состояния дефолта.
+
+37
yarg
yarg
14 липня 2020, 15:00
#
Как это «не имея» ? и дефолт у нас был в 2015 году. 
и инфляция огромная . Все было. Но справились же. стабилизировали ситуацию , рост начался.... Пока не пришла зелень.
+
+8
tarick
tarick
14 липня 2020, 15:05
#
О, еще один перл.
записал.
а мужики-то и не знали, что у нас в 2015-ом дефолт был.
+
+30
yarg
yarg
14 липня 2020, 16:05
#
Какие «мужики» как ты многого не знают. :)
учись , записывай . лет через 10 может перестанеш глупости писать :)
+
0
tarick
tarick
14 липня 2020, 16:31
#
Я ж твои глупости коллекционирую
+
0
yarg
yarg
14 липня 2020, 16:58
#
Точнее то , что ты считаеш «моими глупостями».
считаеш потому что просто не понял их :) .
Сказать почему ? :)
+
0
tarick
tarick
14 липня 2020, 22:42
#
«НБУ не влияет на экономику» (с) yarg

не, спасибо, не нужно
+
0
sacha2222
sacha2222
14 липня 2020, 15:12
#
Так и Ливанцы справяться.
+
0
tarick
tarick
14 липня 2020, 15:04
#
Валюта не может девальвировать более чем на 99.(9)%.
в 14-15 годах гривна девальвировала примерно на 60-65%
+
0
sacha2222
sacha2222
14 липня 2020, 15:12
#
Смешно
+
0
tarick
tarick
14 липня 2020, 16:32
#
Посмейся.
потом расскажи, как валюта может утратить более 100% своей стоимости.
+
0
sadbuttrue
sadbuttrue
14 липня 2020, 18:43
#
Як донести це 60% населення яке вважає що ми самі впораємось без мвф?
+
+26
Ranet
Ranet
14 липня 2020, 19:51
#
Классический пример манипуляции, когда причину и следствие поменяли местами. Хезболла загнала страну в кризис, и после этого объявила дефолт. Понятно, что кризис усилился. В статье дефолт вызывает кризис. Д.Б.
+
+36
yarg
yarg
14 липня 2020, 20:36
#
Понятно что дефолт произошел не на пустом месте. Речь именно о том , что дефолт - это не путь выхода из кризиса (как нам вещают из каждого утюга). Это путь к усилению кризиса.
+
0
Elena1997
Elena1997
15 липня 2020, 13:26
#
Ну да, под внешним управлением и в состоянии потоков мега лжи оно веселее ;)
+
+45
yarg
yarg
15 липня 2020, 14:06
#
Ой , опять сказочка зеленского о внешнем управлении.

типа «я не президент  ,у нас все под внешним управлением , я ни з ачто не отвечаю - єто все пендосі , ну все , пока . я побежал в ростов...»
+
+45
jurius
jurius
15 липня 2020, 17:43
#
Не-а, она предпочитает сказочки не Зеленского, а ребят с триколором в сердце ) Хотя сказочки внешне очень напоминают друг-друга, но все же отличия есть. Происхождения сказочек Зеленского от природного тугодумия и невежества, а сказочки фанатов Путина всегда осознаны и поражают цинизмом. И последние всегда более опасны.
+
+60
yarg
yarg
15 липня 2020, 18:01
#
Я знаю. Это я дразню ее. Лену бесит когда говорят что «сказочки о внешнем управлении — это от зеленского». Ей неприятно слушать что ее пророссийская позиция хоть как-то ассоциируется с зеленским :)
у них же новая темя — «зеленский — это то же самое что и порошенко». Но явно они это озвучивать пока не хотят, но почву готовят. Ожидаю истерик сторонников зеленского на этой почве :)
+
+15
Kharkivcity
Kharkivcity
16 липня 2020, 9:41
#
Аквафреш не обязательно в сердце. Просто к нему может быть привян банковский счет. Некоторых людей это куда больше мотивирует.
+
+30
eliaua
eliaua
16 липня 2020, 10:40
#
Так это обязательно присутствует в сердце аквафрешовцев, так как в этом суть советско-российской системы державостроения.
+
+30
litmax
litmax
14 липня 2020, 23:04
#
Да успокойтесь, конечно МВФ - панацея от бедности, это еще источник структурных реформ, да тех реформ что мы ведем уже без малого 25 лет, отечественная наука? Бросьте, можно даже пшеницу не сеять, карбамид он какой дорогой теперь, мы пшеницу и с помощью МВФ купить сможем в ЕС. О чем вы говорите, какое развитие может быть без драгоценных кредитов МВФ??? Короче, процветания без МВФ -нет и быть не может и не страшно что за бумажки ФРС мы заплатим сырьем и продовольствием...
+
0
Kharkivcity
Kharkivcity
15 липня 2020, 0:46
#
Ливанцы - молодцы? А мама любит скорость?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися