Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 липня 2020, 9:32

Китайські банки готуються до можливих санкцій США

Китайські державні банки оновлюють плани екстрених заходів на випадок можливих санкцій США щодо кредиторів, які обслуговують чиновників, які беруть участь у реалізації нового закону про державну безпеку в Гонконзі. Про це Reuters сказали джерела в п'яти державних фінансових установах.

Китайські державні банки оновлюють плани екстрених заходів на випадок можливих санкцій США щодо кредиторів, які обслуговують чиновників, які беруть участь у реалізації нового закону про державну безпеку в Гонконзі.
Фото: ghall.com.ua

Можливі сценарії

За песимістичного сценарію, досліджуваному банками Bank of China і Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), кредитори розглядають ймовірність, що їх позбавлять доступу до американської валюти або до розрахунків у доларах, сказали два джерела.

«Ми сподіваємося на краще, але готуємося до гіршого. Ніколи не знаєш, як все складеться», — сказало одне з джерел.

Читайте також: Держдепартамент США розглядає ідею відрізати Гонконг від долара — ЗМІ

Що сталося

Палата представників і Сенат США минулого тижня схвалила законопроект, що закликає до санкцій проти китайських чиновників та інших осіб, які сприяють порушенню незалежності Гонконгу. Конкретні санкції в законопроекті не вказано, і документ ще має підписати президент США Дональд Трамп.

«У цьому законопроекті є санкції, які можуть бути витлумачені так, що банк не зможе проводити кліринг деяких доларових транзакцій через американські установи, але на відміну від інших санкційних законопроектів Конгресу, в ньому немає конкретних положень, що зобов'язують до цього», — сказав юрист Нік Тернер з Steptoe & Johnson в Гонконзі.

Читайте також: В Гонконзі закінчилися готівкові долари. Жителі міста кинулися скуповувати валюту

За більш м'якого сценарію, який вивчає Agricultural Bank of China (AgBank), банкам доведеться вирішувати проблему попадання клієнтів в «чорний список» США, сказало третє джерело. Особливо це стосується клієнтів, які можуть зіткнутися з раптовою втратою ліквідності.

Три джерела відзначають, що ініціатива щодо підготовки планів виходила від самих банків.

Bank of China знаходиться на першому місці серед чотирьох найбільших банків Китаю за ризиками, пов'язаними з доларом: обсяг його зобов'язань в американській валюті становив близько $433 мільярдів на кінець 2019 року.

В сукупності четвірка найбільших банків КНР — Bank of China, ICBC, China Construction Bank і AgBank — мали зобов'язання в американській валюті на суму близько $1 трильйона на кінець 2019 року.

Передісторія

Конфлікт між США і КНР, який триває кілька місяців перейшов на новий рівень. Президент Дональд Трамп на прес-конференції оголосив, що Білий дім більше не вважає Гонконг незалежною від Пекіну територією і тому позбавить цей спеціальний адміністративний район КНР всіх пільг.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися