Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 липня 2020, 8:16

Держдепартамент США розглядає ідею відрізати Гонконг від долара — ЗМІ

Держдепартамент США обговорює можливість введення валютних санкцій проти Гонконгу після прийняття Китаєм закону про нацбезпеку, який ставить під удар збереження даних на території автономії. Про це пише finanz.ru з посиланням на Bloomberg .

Держдепартамент США обговорює можливість введення валютних санкцій проти Гонконгу після прийняття Китаєм закону про нацбезпеку, який ставить під удар збереження даних на території автономії.
Фото: money24.kiev.ua

Радники держсекретаря Майка Помпео запропонували вдарити по гонгонгському долару, який з 1983 року «прив'язаний» до долара США, розповіли джерела, знайомі з дискусією.

За їхніми словами, ідея циркулює на рівні Держдепу, але поки що її не обговорюють вищі чиновники адміністрації Трампа.

Один з можливих механізмів – це заборона для банків, що базуються в Гонконгу, на купівлю доларів, кажуть джерела Bloomberg. Це де-факто відріже місцевий ринок від припливу американської валюти і ускладнить підтримку стабільного курсу, який понад 30 років зафіксовано на рівні 7,8 гонконгських доларів за американський.

Такий сценарій рівносильний санкціям проти китайської банківської системи.

«Це звучить дуже радикально і може мати негативні і непередбачувані наслідки не тільки для китайських, а й для американських банків, а також для всього глобального фінансового ринку», – каже головний економіст Standard Chartered в Гонконзі Дін Шуанг.

Читайте також: У Гонконгу закінчилися готівкові долари. Жителі міста кинулися скуповувати валюту

Ті ж побоювання висловлюють американські чиновники, кажуть джерела Bloomberg: під ударом може опинитися не Китай, а гонконгські і американські банки.

Екстремальною альтернативою може стати відключення Гонконгу від SWIFT – міжнародної системи міжбанківських розрахунків, вважає головний економіст Daiwa Securities Group по Азії Кевін Лай.

«Це ядерна опція – вона малоймовірна, але не неможлива, – пояснює він. – Без доступу до глобальної доларової системи гонконгський долар не може функціонувати».

ЦБ Китаю надасть Гонконгу необхідні ресурси, якщо США посилять санкції, заявив на початку червня міністр фінансів Пол Чан.

Нагадаємо

Прив'язка гонконгського долара до американського була введена в жовтні 1983 рокe після стрімкого обвалу місцевого валютного ринку. За місяць курс долара США підскочив з позначки 6 до 9,5, після чого Джон Бремрідж, який займав тоді поcаду глави Мінфіну Гонконгу, зафіксував його в діапазоні 7,75-7,85.

Найбільшою перевіркою на міцність для цієї системи стала азіатська фінансова криза 1998 року, коли владі довелося влити 118 млрд гонконгських доларів в ринки, щоб покрити втечу інвесторів, розпродавати акції та борг.

Зараз в розпорядженні монетарної влади Гонконгу (Hong Kong Monetary Authority) — 440 млрд доларів резервів, які перевищують грошову масу в місцевій валюті.

Передісторія

Конфлікт між США і КНР, що триває кілька місяців перейшов на новий рівень. Президент Дональд Трамп на прес-конференції оголосив, що Білий дім більше не вважає Гонконг незалежною від Пекіна територією і тому позбавить цей спеціальний адміністративний район КНР всіх пільг.

Коментарі - 1

+
0
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
9 липня 2020, 12:01
#
По данным Управления торгового представителя США (USTR), в 2018 году торговля товарами и услугами США с Гонконгом составила более 66 миллиардов долларов. Согласно данным ведомства, экспорт США в Гонконг составил 50,1 млрд долларов, а импорт - 16,8 млрд долларов.
По данным городского департамента торговли и промышленности, в 2018 году Гонконг был третьим по величине рынком для экспорта вина из Америки, четвертым по размеру рынком для говядины и седьмым - для всей американской сельскохозяйственной продукции.....
....По данным Государственного департамента США, в Гонконге работают более 1300 американских компаний, а также 85 000 американцев....

Гонконг – специальный административный регион Китая. ( с 1 июля 1997 ) и по факту это совсем не автономия.  И все действия США будут направлены, прежде всего против Китая, против закона о нацюезопасности.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися