Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 липня 2020, 18:27

Зміна голови НБУ не вплине на ситуацію із Приватбанком — Смолій (відео)

Призначення нового очільника Національного банку не вплине на ситуацію з націоналізованим Приватбанком. Таку думку під час брифінгу озвучив екс-голова НБУ Яків Смолій. 

Яків Смолій підкреслив, що в Національному банку немає механізму одноосібного прийняття рішень. «Тут нема таких сфер, де одна людина може щось вирішити, тим більше в такому питанні, яке ви поставили (про Приватбанк — ред.)», — зазначив він. 

Екс-голова НБУ також нагадав, що Приватбанк погасив всі кредити рефінансування. Тепер всі питання про фінансові взаємовідносини з колишніми власниками треба ставити нинішньому власнику Приватбанку — Кабінету міністрів України.  

Чому банк не повернуть Коломойському

Як писав «Мінфін», Верховна Рада 13 травня прийняла «антиколомойський» закон (законопроект № 2571-д) щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності. Він зробив невідворотнім виведення банків з ринку.

Якщо Національний банк приймає рішення про виведення банку, то воно не може бути скасоване судом. Власник банку не зможе повернути банк собі чи відновити його роботу. 

Але це не означає, що власник банку стане беззахисним перед державою. Він зможе піти до суду і доводити незаконність рішення НБУ. Якщо він доведе свою правоту, тоді він має право на отримання компенсації збитків.

Чому Смолій більше не голова НБУ

Ввечорі 1 липня голова правління Національного банку України Яків Смолій подав Президенту України заяву про звільнення за власним бажанням. Він пояснив це рішення постійним політичним тиском. 

2 липня президент Володимир Зеленський передав на розгляд Верховної Ради проєкт постанови про звільнення Якова Смолія.

3 липня на позачерговому засіданні Верховна Рада звільнила Якова Смолія з посади голови правління НБУ.

Коментарі - 2

+
0
zevs1
zevs1
3 липня 2020, 23:30
#
С ПриватБанком всё будет хорошо , Игорь Валерьевич выкупит у государства и всё будет Ок.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
26 липня 2020, 12:24
#
Скорее всего, Беня с Приватом поступит, как говорит Паниковский:
«Паниковский вас всех продаст, купит и снова продаст, но уже дороже

Это ведь национальная черта…
Паниковский, Зеленский, Коломойский…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися