Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 липня 2020, 8:00

Перший своп-аукціон: НБУ задовольнив лише 1,4% попиту банків

2 червня відбувся перший аукціон своп процентної ставки, у якому взяли участь чотири банки. Про це йдеться у повідомленні НБУ на сторінці у фейсбук.

2 червня відбувся перший аукціон своп процентної ставки, у якому взяли участь чотири банки.
Фото: inventure.com.ua

Деталі аукціону

Було подано 14 заявок, загальний обсяг яких склав 1,38 млрд грн, однак були задоволені заявки лише двох банків на 20 млн грн.

Середньозважена фіксована процентна ставка, запропонована цими банками в обмін на плаваючу ставку, яка визначається залежно від значень індексу UONIA, становила 6,5%.

Вид аукціону — ціновий, остання дата розрахунку платежів 30 червня 2022 року.

Читайте також: Нацбанк уклав з ЄБРР перший валютний своп

Коментар НБУ

«На першому аукціоні банки придивлялись до нового інструменту та намагались визначити під час торгів цінові орієнтири, які б влаштовували і їх, і Національний банк. Тому обсяг укладених угод був досить незначний. Втім, задані цінові параметри будуть виступати певним орієнтиром для банків під час наступних аукціонів. Ми очікуємо зростання попиту на цей інструмент, адже він дає змогу банкам знижувати власні процентні ризики під час кредитування», — зазначають у НБУ.

Водночас не всі банки встигли укласти генеральні договори з Нацбанком та завершити процедури внутрішнього погодження для участі у першому аукціоні.

Регулятор очікує збільшення кількості учасників наступного аукціону, який має відбутись вже у серпні.

Читайте також: НБУ звузив коридор процентних ставок по інструментах постійного доступу

Що таке своп процентної ставки

Нагадаємо, минулого місяця Національний банк затвердив Положення про проведення Національним банком на міжбанківському ринку операцій своп процентної ставки.

Це відкрило шлях до впровадження нового інструменту, який знизить процентні ризики для банків і надасть їм стимули для інвестицій і довгострокового кредитування.

Мінімальна сума заявки банку — 10 млн грн. Загальний обсяг аукціону — 2 млрд грн. Один банк може подати не більше 5 заявок.

Нагадаємо

  • У травні НБУ та ЄБРР підписали договір про валютний своп на $500 млн. Ввести процентний своп з банками Нацбанк планував у червні.
  • 17 червня Нацбанк повідомив, що провів першу своп-операцію з ЄБРР на $30 млн.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися