Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 червня 2020, 11:47

Нацбанк уклав із ЄБРР перший валютний своп

Національний банк уклав з Європейським банком реконструкції та розвитку перший валютний своп для підтримки українського бізнесу. Про це йдеться у повідомленні регулятора у фейсбуці. 

Валютний своп

Зокрема Нацбанк надав ЄБРР 798 млн грн та отримав від нього $30 млн строком на 1 місяць з можливістю пролонгації, повідомляє НБУ.

Це перша транзакція в межах генерального договору, який передбачає здійснення операцій своп між двома сторонами на загальну суму до $500 млн.

Угоду укладено на 2 роки з можливістю пролонгації. Мінімальна сума одного траншу в межах договору становить $25 млн, а мінімальний термін траншу – до 3 місяців із можливістю роловеру.

«Своп із ЄБРР – це черговий крок, який ми робимо для пожвавлення кредитування і підтримки бізнесу. Валюта від ЄБРР поповнила наші міжнародні резерви, а ЄББР отримав від нас гривневий еквівалент цієї суми, щоб спрямувати його на фінансування українського бізнесу, який зазнав втрат під час коронакризи. Цей ресурс можна буде використати як для підтримки ліквідності, поповнення оборотних коштів, так і та фінансування торговельних операцій», — зазначив заступник голови НБУ Олег Чурій.

Читайте також: НБУ прогнозує в 2020 році падіння економіки на 5%

Що це дає бізнесу

Бізнес отримуватиме кредит від ЄБРР у гривні й таким чином не нестиме ризики, пов'язані з обміном валюти та пом'якшить економічний вплив пандемії коронавірусної хвороби.

Водночас, купівля валюти Національним банком у ЄБРР на умовах своп сприятиме зростанню міжнародних резервів України, що дасть змогу посилити макрофінансову стабільність, а також позитивно позначиться на настроях учасників фінансового ринку.

Чурій додав, що Нацбанк веде переговори про укладення валютного свопу ще з однією міжнародною фінансовою установою.

Нагадаємо

7 травня ЄБРР та НБУ домовилися про своп у розмірі $500 млн задля збільшення доступності фінансування в гривні для місцевих компаній, на які негативно вплинула пандемія коронавірусу.

За даними НБУ, внаслідок карантину і глобальної кризи українська економіка скоротиться на 5% в 2020 році. За розрахунками Нацбанку, негативний вплив коронавірусу на українську економіку, очікується відносно короткостроковими, але досить потужним.

У березні 2019 року Українська банк вперше в історії фінансового ринку України провів зі своїм клієнтом операцію валютного свопу в форматі гривня-долар.

У грудні 2018 року Україна і Китай відновили валютний своп на 15 млрд юанів.

Що таке валютний своп

Валютний своп — валютна операція за договором, умови якого передбачають купівлю (продаж, обмін) іноземної валюти зі зворотним її продажем (купівлею, обміном) на певну дату в майбутньому з фіксацією умов цих операцій (курсів, обсягів, дат валютування тощо) при укладенні договору.

Коментарі - 4

+
0
delucrum
delucrum
17 червня 2020, 12:16
#
Отдал 798 млн грн. получил 30 млн долларов = в итоге курс составил 26,3 - вот вам и ориентир курса, который устраивает НБУ
+
+36
EugeneM
EugeneM
17 червня 2020, 13:32
#
26.6
+
0
delucrum
delucrum
17 червня 2020, 13:39
#
Дада, ошибся((((
+
0
Alexey Prihodko
Alexey Prihodko
17 червня 2020, 14:02
#
Нормальный курс.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися