Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 липня 2020, 18:31

Рада НБУ оцінила діяльність регулятора й надала рекомендації

Рада Національного банку розглянула діяльність Правління щодо окремих заходів монетарного і регулятивного характеру та їх впливу на економічний і соціальний розвиток України. Про це повідомив голова Ради НБУ Богдан Данилишин.

Оцінка діяльності НБУ

Рада НБУ визнала, що жорсткість грошово-кредитної політики 2018-2020 рр. призвела до істотної деформації економічних стимулів діяльності банків та скорочення рівня кредитування економіки.

На підставі та в межах повноважень, визначених Законом «Про Національний банк України» Рада, зокрема, вирішила визнати, що рішення Національного банку в I півріччі 2020 року у частині використання монетарних інструментів та застосування нормативів банківського регулювання мали реагуючий характер, спрямований на мінімізацію негативних економічних наслідків епідемії COVID-19.

Читайте також: Рада НБУ відмовилась розглядати перепризначення Чурія

Рекомендації Кабміну й НБУ

За результатами обговорення, Рада схвалила рекомендації Кабінету Міністрів та Правлінню Національного банку України (далі – Правління) щодо:

  • підвищення ефективності монетарної політики;
  • розширення можливостей залучення коштів до Державного бюджету України через механізми державних облігацій та банківських кредитів;
  • пом’якшення банківського регулювання з метою розширення кредитування.

Читайте також: Рада НБУ визнала валютно-курсову політику регулятора неефективною

Зокрема, рекомендували оперативно дослідити вплив кризи, зумовленої поширенням епідемії COVID-19, та карантинних обмежень на обрахунок рівноважного рівня потенційного ВВП та його темпи зростання у пост-пандемічний період та інформувати Раду НБУ про результат дослідження.

Також серед рекомендацій — провести експрес-аналіз та доповісти Раді НБУ щодо впливу можливого подальшого зниження облікової ставки та запровадження окремих заходів та інструментів політики НБУ на фінансову стабільність та баланси комерційних банків.

Читайте також: Рада НБУ знайшла спосіб наповнити бюджет із заначок українців

Крім того, Рада рекомендує внести зміни в законодавство і зробити можливою купівлю облігацій зовнішньої позики (ОЗДП) українськими банками.

Також прпонують розробити додаткові заходи щодо активізації кредитування малого та середнього бізнесу та іпотечного кредитування, у тому числі шляхом зміни порядку розрахунку кредитного ризику щодо кредитів, виданих в рамках державних програм, зокрема «Доступні кредити 5-7-9».

Нагадаємо

  • Напередодні Рада НБУ відмовилася внести до порядку денного питання призначення Олега Чурія на посаду заступника голови Національного банку на повторний семирічний термін. Правління НБУ зазначає, що такі дії Ради суперечать закону.

Коментарі - 1

+
0
Skybi
Skybi
1 липня 2020, 22:22
#
Хорошая новость для ждущих30,смолой написал по собственному желанию
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися