Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 червня 2020, 18:13

Нафтогаз і НБУ: хто і що стоїть за «стабільністю» міжбанку

Вівторок на валютному ринку пройшов дуже активно і з позитивними результатами для НБУ.

Вівторок на валютному ринку пройшов дуже активно і з позитивними результатами для НБУ.
Фото: 20minut.ua

За фактом, за день курс долара особливо не змінився — з ранкових 26,68 / 26,71 на вечір котирування купівлі долара зросли на 1 копійку до 26,69 гривень, а курс продажу — залишився на тому ж рівні 26,71. Але спокійним цей день як для клієнтів, так і для банків з НБУ — назвати не можна.

Основних причин було дві:

1) завершення звітного періоду — клієнти фактично усю першу половину сесії закривали свої зовнішні операції за підсумками червня, другого кварталу та півріччя. Це провокувало активний вихід на торги невеликих компаній, а також і основних найбільших операторів ринку, що призвело до росту статистиці торгів;

2) поведінка Нафтогазу і НБУ — держкомпанія продовжила розпродавати валюту під фінансування своїх поточних гривневих витрат (в тому числі й на розрахунки з бюджетом), а НБУ був універсальним покупцем практично всієї пропозиції долара з боку Нафтогазу. Продавав він валюту через Укргазбанк, а єдиними серйозними покупцями (крім Нацбанку) виявилися нерезиденти. В середині дня (після уходу НБУ і викупу ним долара держкомпанії) вони виходили на торги з купівлею валюти через СІТІбанк, чим і спровокували деяке зростання котирувань перед і після обіду.

Всього Нацбанк за спостереженнями учасників ринку купив близько $ 170 млн в два заходи: у перший — $ 20 млн по 26,67 гривень, і в другій — близько $ 150 млн по 26,66. Використовував регулятор інтервенції за єдиним курсом і проводив свої операції через Matching.Основная частина цих покупок — валюта Нафтогазу.

Саме такими масштабними скупками долара Нацбанк утримав його котирування від активного просідання, а спекулянтам не залишалося нічого, окрім як попрацювати у форматі «в дві сторони».

Хід торгів:

Як завжди в останній день місяця — попит і пропозиція постійно змінювалися за рахунок виходу великої кількості учасників у першій половині дня. Ближче до 11 години долар трохи просів при продажу — з ранкових 26,68 / 26,71 до 26,68 / 26,70 гривень, але потім основну скрипку в курсоутворенні вже грали Нафтогаз і НБУ.

НБУ купив свої перші $ 20 млн по 26,67 гривень, але на ринку почав відчуватися приплив додаткової пропозиції (на торги вийшов з продажем Укргазбанк). На 12:00 котирування опустилися до 26,66 / 26,68 гривень, а незабаром Нацбанку довелося вдруге виходити з викупом ще $ 150 млн вже по 26,66 гривень, щоб не допустити істотного просідання курсу.

Ближче до обіду котирування ще залишалися на тому ж самому рівні 26,66 / 26,68 гривень, але після уходу Нацбанку і виходу СІТІбанку з купівлею — вони зросли до 26,68 / 26,70 гривень.

Як тільки і нерезиденти пішли з ринку — міжбанк залишився в руках спекулянтів. Невеликими угодами ближче до кінця дня вони підняли курс на 1 копійку — до 26,69 / 26,71 гривень вже до самого завершення сесії.

Головні події 30 червня на міжбанку:

1) Курс долара майже не змінився — з ранкових 26,68 / 26,71 гривень на вечір вівторка його котирування зупинилися на позначці 26,69 / 26,71;

2) НБУ виходив сьогодні на ринок двічі: перший раз купив $ 20 млн по 26,67 гривень і потім вдруге — у середині дня, придбав ще близько $ 150 млн по 26,66. Основні суми викупу долара регулятором — продажі Нафтогазу;

3) Довідковий курс Нацбанку на 12:00 зафіксовано на рівні 26,6649 гривень, а офіційний на 1 липня встановлено на позначці 26,6676 гривень за долар.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами про вплив пандемії на економіку в телеграм-каналі «Економіка і коронавірус».

Коментарі - 6

+
+14
AleksandrBank
AleksandrBank
30 червня 2020, 19:03
#
Июнь не интересный месяц, продавцы Нафтогаз, покупатели Сити и НБУ. Из известных нам. Июль должен быть интереснее.
+
+64
motoruller
motoruller
30 червня 2020, 19:23
#
Вычеркнем из уравнения Нафтогаз. В графе продавцы теперь кто?
+
+10
yarg
yarg
30 червня 2020, 20:39
#
Как обычно - экспортеры. 
https://delo.ua/business/ukraina-pobila-istoricheskij-rekord-eksporta-zer-370089/?utm_medium=referral&utm_source=kurs_com_ua&utm_campaign=you_can_get_more

Нафтогаз - это маленький эпизод на рынке. неделю попродавал - и исчез.
+
+70
Viktor Andriyenko
Viktor Andriyenko
30 червня 2020, 22:09
#
На кожного експортера знайдеться жирний імпортер :)

А якщо серйозно, то по-перше, країна виходить потихеньку (вимушена виходити) з карантину а значить зростає активність імпортерів.
По-друге, якщо ви помітили, протягом «маленького  эпизода на рынке» були як дні, коли більшу частину пропозиції Нафтогазу вигрібав НБУ, так і дні, коли НБУ не втручався, і баланс досягався на протистоянні Нафтогаз+експортери = імпортери+Сіті. Тож коли з цього рівняння забрати Нафтогаз, результат цілком прогнозований.

А тепер щодо Нафтогазу. В червні компанія за рішенням Уряду платив у бюджет величезну суму дивідендів. Тому вимушено зливав масово валюту. А далі слід розуміти: дивіденди закінчились, а сам Нафтогаз, взагалі-то, є імпортером, а не експортером. Чомусь усі про це забули. Навіть при нинішніх низьких цінах на газ Нафтогаз отримує менше коштів від транзиту, ніж тратитиме на закупівлю газу. Скоро осінь, потрібно готуватись до опалювального сезону. Зрозуміло, що запаси в газосховищах зараз немалі, тим не менше... Далі Нафтогаз навряд чи буде продовжувати щедро заливати валюту. Скоріше навпаки почне купувати.
+
+15
motoruller
motoruller
30 червня 2020, 22:41
#
Все верно. В 2019 они качали в хранилища июль-август. Но этот год пишут мол уже газа там больше чем нужно. Также Нак был замечен на продаже валюты в октябре, чем сбил рост курса в тот период. Аграрии по традиции сбрасывают февраль-апрель, в остальном на нужды. Металлурги зависят от строительства в мире, пока не слышал чтоб Арселор останавливал прокат. Метинвест же славится продажей сырья-концентрата, а лишнее в поля сыпет. Но в целом кроме аграриев других крупных продавцов валюты не вижу.
+
0
yarg
yarg
30 червня 2020, 22:44
#
Нафтогаз - это маленький эпизод рвнка. Пришел , продал валюту - и ушел. 
Глобально - он не продавец валюты (нечего ему продавать) и не покупатель.
Продаст то , что отсудил у Газпрома - и опять исчезнет...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися