Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 червня 2020, 16:08

Про три найбільші криптовалютні піраміди

Криптовалюта приваблює низькими комісіями за перекази і швидкими транзакціями. Але все ж цифрові активи мають суперечливу репутацію. Одна з причин — фінансові піраміди.

Фінансові піраміди, криптовалюта, інвестиції, шахраї
фото: cryptonet.biz

Криптовалюта.Tech розповів про три найбільші фінансові криптопіраміди, хто за ними стояв і скільки мільярдів на цьому втратили користувачі. «Мінфін» ділиться найцікавішим.

Що таке фінансова піраміда

Цей термін використовується для опису шахрайської організації, що діє за схемою Понці. Організатор компанії запрошує інвесторів, обіцяючи їм значний прибуток у майбутньому. Але є дві умови: користувачі повинні внести кошти і залучити нових учасників. Останнім дається аналогічне завдання. І так далі — за ланцюжком.

Такі організації не створюють продукції, не надають послуг. Весь прибуток, який отримують ранні інвестори, формується за рахунок вкладень пізніх. Як правило, організатори піраміди одержують більшу частину коштів, а інші учасники залишаються ні з чим або ж зі знеціненою криптовалютою.

Читайте також: Українська гривня зайшла на криптобіржу Binance

OneCoin, 2014 — 2017

Найбільшою фінансовою пірамідою вважається OneCoin. Вона була заснована «криптокоролевою» Ружі Ігнатовою у 2014 р. і за неповних 3 роки залучила понад 3 млн людей, які вклали близько 4 млрд євро, згідно з даними ФБР.

Працювала піраміда за принципом мережевого маркетингу. Учасники отримували винагороди за те, що залучали нових учасників під приводом незліченних багатств у майбутньому. Як запевняла Ігнатова, OneCoin повинна була стати найуспішнішим у світі цифровим активом. Передбачалося, що «багатообіцяюча» монета буде використовуватися для оплати у всьому світі та «вб'є біткоїн», однак вона навіть не мала блокчейну.

У зв'язку з цим OneCoin фундаментально відрізнялася від інших криптовалют:

  1. Її не можна було майнити, емісією займалася виключно компанія «One Coin Limited».
  2. Здійснювати операції з OneCoin можна було тільки через сайти, що знаходяться під контролем керівництва піраміди.
  3. У керівництва перебувала вся база даних проекту.

У вересні 2015 року Комісія з фінансового нагляду Болгарії заявила, що OneCoin не регулюється законодавством, не визнається і не розглядається в якості фінансового інструменту, а інвестиції в неї є високоризиковими.

Незабаром цим питанням зацікавилися Таїланд, Австрія, Німеччина, Італія, Великобританія. У 2016 році Ігнатова виступала на відомому стадіоні «Уемблі» в Лондоні. До цього моменту з початку року британці інвестували в піраміду близько 30 млн євро.

Але, ймовірно, інтерес фінансових регуляторів підштовхнув Ігнатову до дій. У жовтні 2017 р. в Лісабоні повинна була відбутися конференція з інвесторами піраміди та її промоутерами. Однак «криптокоролева» на неї не прийшла. З того часу про неї нічого не відомо.

На даний момент з боку американських властей проти Ігнатової висунуто кілька звинувачень в електронному шахрайстві, махінаціях з цінними паперами і відмиванні грошей. Їй загрожує до 25 років позбавлення волі.

Читайте також: Криптовалюти не буде. Telegram погодився повернути інвесторам $1,22 мільярда

Bitconnect, 2016 — 2018

Фінансова піраміда Bitconnect була організована у 2016 р. невідомою командою розробників, головний з яких називав себе Satao Nakamoto. Інвесторам пропонувалося купити токени BCC і тимчасово заблокувати їх на спеціальній платформі. На ній нібито працював торговий бот, який згодом повинен був повернути отримані кошти з прибутком.

Bitconnect нібито гарантувала користувачам місячний дохід у розмірі 40% від вкладень, які блокувалися на 299 днів. При цьому, чим більшу суму інвестував клієнт, тим раніше він міг забрати кошти і додатково до цього отримував бонус у вигляді щоденного відсотка. Так, наприклад, $1000, згідно з бізнес-моделлю організаторів схеми, повинні були перетворитися на $50 млн за 3 роки.

Один з перших, хто повідомив про схожість Bitconnect з фінансовою пірамідою, був творець Ethereum Віталік Бутерін. У листопаді 2017 р. він написав у своєму Twitter-акаунті, що обіцянки 1% в якості щоденного прибутку — це чиста схема Понці. Кілька тижнів потому аналогічну думку висловили засновник Litecoin Чарлі Лі, а також голова Galaxy Digital — мільярдер Майк Новограц.

Крапку в історії Bitconnect поставив уряд США. У січні 2018 р. фінансові регулятори Техасу та Північної Кароліни назвали бізнес-модель Bitconnect класичною фінансовою пірамідою і звернулися до організаторів з вимогою призупинити діяльність і продаж токенів BCC.

Слідом за цим торговельні майданчики почали проводити делістинг криптовалюти проекту. Це та дії регуляторів призвели до моментального спаду ціни BCC. Після досягнення історичного максимуму над рівнем у $500, вона обвалилася більш ніж на 90%, нижче $30. Збиток інвесторів склав близько $3,5 млрд.

Читайте також: Ethereum піддалася спам-атаці. Користувачам довелося переплачувати майнерам

PlusToken, 2018 — 2019

Вперше про велику піраміду PlusToken стало відомо влітку 2018 р. Інформація про нову схему заробітку поширювалася в китайському месенджері WeChat.

Організатори обіцяли інвесторам дохід у розмірі від 10% до 30% на місяць та бонуси за залучення нових учасників. Для участі потрібно було обміняти біткоїн та інші монети на криптовалюту PLUS, в якій клієнти отримували винагороди. На той час її можна було придбати на біржах Huobi та Bithumb.

Згідно з даними порталу Bitcoinmagazine, PlusToken змогла залучити понад 4 млн інвесторів з Китаю, Японії, Німеччині, а також Росії, України та інших країн. Таким чином було зібрано понад 200 тис. BTC, 789 тис. ETH і 26 млн EOS.

PlusToken орієнтувалася на людей, що слабко розбираються в цифрових активах. Організатори, для завоювання довіри клієнтів, проводили навчальні лекції. На них розповідалося, як купити криптовалюту і, відповідно, конвертувати її в токени Plus.

На відміну від Bitconnect та Onecoin, шістьох організаторів цієї піраміди наздогнало правосуддя. 25 червня 2019 р. влада острова Вануату, де знаходився головний офіс PlusToken, заарештувала шахраїв за запитом правоохоронних органів Китаю.

Однак повернути кошти інвесторів не вдалося. Частина монет була відмита. Інша криптовалюта залишилася у невідомих прихильників PlusToken і досі періодично переміщується між адресами. Загалом збиток клієнтів піраміди склав як мінімум $3 млрд у біткоїні та інших монетах.

Читайте також: CoronaCoin: Створена криптовалюта, яка буде дорожчати у міру поширення коронавірусу

Піраміди все ще небезпечні

Незважаючи на те, що всі перераховані піраміди припинили свою діяльність, це не завадило їм продовжити обманювати людей і красти їхні гроші. Наприклад, після розпаду Bitconnect невідомі анонсували запуск проекту Bitconnect 2.0. А різні філії ОnеСоіn, яка сама є продовженням піраміди BigCoin, досі можна знайти в соцмережах.

Початківці-інвестори в гонитві за швидкими грошима довіряють шахраям. А фінансові регулятори на подібні схеми реагують недостатньо швидко. Тому якщо якась компанія обіцяє багаторазові доходи в обмін на ваші вкладення, намагайтеся з'ясувати, звідки вона бере гроші. Наприклад, почитайте відгуки в інтернеті, вивчіть її історію, проведіть власне розслідування.

Коментарі - 1

+
0
Ігор Петров
Ігор Петров
4 липня 2020, 21:41
#
Из свежих но конечно не таких масштабных пирамид
B2B.
Сказку про буратино и поле чудес людям стоит почитать
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися