Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 червня 2020, 7:40

Курсове затишшя: що підтримає гривню на цьому тижні

Минулий тиждень на валютному міжбанку пройшов напрочуд спокійно. На готівковому ринку цінники весь тиждень перебували у вузькому (за українськими мірками) коридорі 26,55-26,85 грн/$. Не віщує особливих потрясінь і поточний тиждень.

Що вплине на курс

Основними «мотиваторами» валютного ринку на цьому тижні будуть:

1. Календарний фактор.

У понеділок в Україні був вихідний (відзначали День Конституції), що скорочує цей робочий тиждень до 4-х днів і призведе до перекосів попиту і пропозиції валюти у вівторок, 30 червня.

Справа в тому, що банки США і країн ЄС 29-го червня працювали і валютна виручка фактично за два дні буде зарахована українським компаніям вівторком. Зростання пропозиції на міжбанку завжди працює на зміцнення гривні.

Завершення звітного періоду 30-го червня в поєднанні з зарахуванням більшого обсягу валютної виручки експортерам і активізацією всіх клієнтів в останній день місяця, кварталу і півріччя збільшить статистику торгів.

Читайте також: Долар або ієна: в якій валюті перечекати кризу

Але 1 липня спрацює ефект «першого дня місяця», коли компанії будуть підводити підсумки червня і остаточно визначитися з планами на новий період. Через це обсяг операцій зменшиться.

2. Господарські операції клієнтів і отримання експортерами основних сум відшкодувань ПДВ.

В кінці минулого тижня держава почала активно розраховуватися з повернення ПДВ експортерам. Тільки за 25 червня вони отримали близько 3,1 млрд грн і аналогічні операції пройдуть в найближчі дні.

Це зменшить зацікавленість експортерів у продажу валютної виручки і традиційно зіграє на зростання котирувань міжбанку за рахунок скорочення пропозиції. При збереженні у імпортерів потреби в купівлі валюти під закриття зовнішніх платежів на 1-е число це спрацює проти нацвалюти.

3. Проведення 30 червня аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП.

На момент написання статті Мінфін планує розміщувати гривневі облігації: на 91 і 147 днів — по 500 млн грн кожних, а також на 238, 364, 602 і 959 днів — без обмеження за обсягами. Після зниження облікової ставки НБУ до 6% річних чиновники намагаються знизити прибутковість нових облігацій, що робить їх малопривабливими для іноземців.

А от з місцевими покупцями все оптимістичніше. З одного боку, депсертифікати НБУ вже не так цікаві банкам і вони активніше купують короткі облігації Мінфіну, з іншого, заробляти фінансистам в умовах кризи і часткового карантину все складніше. Це змушує їх купувати також більш довгі папери з більшою прибутковістю.

Читайте також: Закон про деривативи. 8 нових способів вкласти гроші і заробити на ЦП

Ми припускаємо, що на цьому аукціоні основними покупцями знову будуть держбанки. Тим більше, що потім фінустанови в разі потреби можуть їх закладати під рефінансування Нацбанку (що дає їм дешеві гривневі ресурси) і заробляти ще й на різниці в ставках прибутковості по ОВДП і рефинансу.

Наш прогноз на цей аукціон — розміщення на суму близько 5,1-8,3 млрд грн. Прибутковість продовжить знижуватися: за короткими паперами мета — в 7% річних по облігаціях від року і вище — в межах 9,3-10 % річних.

Незважаючи на те, що іноземці поки майже не купують ці папери, подібні гривневі розрахунки за ОВДП у середу, 1 липня, опосередковано впливають на поведінку ресурсного та валютного ринків.

4. Дії нерезидентів, поведінка спекулянтів і готівковий ринок.

Нерезиденти. станом на 26.06.2020 портфель гривневих ОВДП нерезидентів скоротився до 96,81 млрд грн. Ще 1 червня він становив 102,3 млрд грн і за 20 робочих (!) днів місяця зменшився на 5,49 млрд грн (близько $205 млн за курсом НБУ на 26 червня).

Іноземці продовжать виводити капітали з українських паперів і на цьому тижні. Але знову щодня купуватимуть валюту невеликими обсягами, щоб не «підривати» котирування великими покупками долара.

Спекулянти. В умовах кризи відбувається стиснення реального сектора економіки, що відбивається на обсягах і поведінці валютного ринку. Багато компаній не працюють або істотно скоротили обсяги зовнішньоекономічної діяльності, що впливає і на міжбанк.

Тому спекулянти зараз можуть дозволити собі в основному працювати тільки у форматі «дві сторони» і періодично — за рахунок невеликої різниці котирувань готівкового та безготівкового ринків. На цьому тижні це також буде їх основними видами заробітку.

Готівковий ринок. Через провальний туристичний сезон попит на валюту з боку українців, які подорожують по світу, різко скоротився (а це до $5 млрд на рік). Більше того, населення, яке втратило частину доходів або навіть роботу в умовах карантину, продовжує здавати свої валютні заощадження, щоб забезпечити поточні витрати.

Читайте також: Як шахраї пристосовують схеми до карантинних реалій

Обмінники залишаться постачальником дешевої валюти на міжбанк і в ці дні. А свої цінники виставлятимуть орієнтуючись на поведінку міжбанку та наявність реального попиту і пропозиції в своєму регіоні.

5. Інтервенції Нацбанку, Нафтогаз, ліквідність у банківській системі.

Інтервенції НБУ. Нацбанк залишиться головним покупцем надлишку долара на торгах. Його цінники при інтервенції будуть основним орієнтиром за курсом для ринку. За нашими розрахунками, регулятор без «шкоди» для курсоутворення на цьому тижні зможе викупити близько $90-130 млн.

Нафтогаз. Головний продавець валюти на нашому ринку, як і раніше, потребує гривню для фінансування поточних виробничих витрат та розрахунків з державою (має віддати в бюджет до кінця червня 39 млрд грн).

Основні частини цієї колосальної суми він уже забезпечив своїми періодичними розпродажами долара останніми тижнями. Це дозволяє держкомпанії вже виходити на торги з продажем долара порційно і лише на піку котирувань. Власне, вже з минулого четверга Нафтогаз так і робить через держбанки, вичікуючи оптимально високих котирувань. Так само він робитиме і на цьому тижні.

Ліквідність у банківській системі. Основними факторами зміни ліквідності в банках в ці дні буде:

  • захід гривні на рахунки клієнтів у вигляді відшкодування ПДВ експортерам;
  • погашення старих випусків гривневих ОВДП і розміщення нових бумаг на аукціоні 30-го червня;
  • операції з депсертификатами НБУ;
  • проведення регулятором валютних інтервенцій з викупу надлишків долара на міжбанку;
  • розрахунки Нафтогазу з бюджетом.

Читайте також: Чому банки не лякає коронакризис

Зараз банки повністю закривають свої нормативи щодо ліквідності, а також норматив резервування коштів на коррахунку в Нацбанку. Особливих загроз для ресурсного та валютного ринків в частині ліквідності ми зараз не прогнозуємо.

За розрахунками «Мінфіну», залишки на коррахунках банків у період з 30 червня по 3 липня перебуватимуть в межах 47 млрд грн. - 66 млрд грн.

Прогноз готівкового та міжбанківського курсів

На готівковому ринку власники обмінників при виставленні курсів орієнтуватимуться на:

  • поведінку міжбанку;
  • реальний попит і пропозицію валюти з боку громадян в їх регіоні;
  • фізичні обсяги наявної у фінансистів валюти і гривні.

Спред по долару більшість обмінників фінкомпаній триматимуть в межах від 15 до 20 копійок, а в банках від 15 до 25 копійок.

«Мінфін» прогнозує коридор по долару на 30 червня — 3 липня в обмінниках фінкомпаній в межах 26,5-26,85 грн, а в банках 26,45 — 26,87 грн.

На міжбанку. Більшість факторів, про які було сказано вище, поки працюють на користь гривні. Від обсягів інтервенцій Нацбанку (головне — щоб «не перестаралися» з сумами викупу долара), дій Нафтогазу (як найбільшого продавця валюти) і поведінки нерезидентів (купівлі валюти під скорочення свого портфеля ОВДП) і буде залежати курсовий тренд на міжбанку в ці дні.

У цілому ж, зараз ситуація для гривні на торгах сприятлива і особливих загроз для курсу ми не бачимо.

За розрахунками «Мінфіну», в період з 30 червня по 3 липня коридор за безготівковим доларом на міжбанку перебуватиме в межах 26,55-26,85 грн.

Обсяги щоденних операцій на торгах складуть:

У вівторок — до $210-240 млн при укладенні до 510-700 угод за рахунок операцій клієнтів, пов'язаних із закінченням звітного періоду;

Середа — зниження обсягів операцій до $170-200 млн при укладенні до 440-500 угод за рахунок ефекту «першого дня місяця» навіть з урахуванням розрахунків з аукціону Мінфіну з розміщення ОВДП;

В четвер — п'ятницю — до $220-250 млн при вчиненні до 520-610 угод за рахунок чинника входження клієнтів і банків у звичайний діловий ритм. Максимальні обсяги будуть в четвер, а в п'ятницю спрацює фактор закінчення тижня і активність компаній дещо знизиться.

Не варто також забувати і про те, що 4 липня (субота) в США День Незалежності і багато американських контрагентів наших компаній і банків вже з п'ятниці, 3 липня, різко знизять свої зовнішньоекономічні операції. Це побічно позначиться і на активності українського бізнесу в частині операцій у доларі на міжбанку.

Коментарі - 9

+
+14
QGS
QGS
30 червня 2020, 12:05
#
Если бы не Нафтогаз ниже 27$ вряд ли опустились.
+
+15
Слава Україні
Слава Україні
30 червня 2020, 12:59
#
Скоро Нафтогаз выдохнется, потом осенью будет валюту покупать по 28+для закупки газа в хранилище на зиму!
+
+15
Vlad UKR
Vlad UKR
30 червня 2020, 20:57
#
В конце Июля посмотрим как бы больше 28 не было )
+
0
Kanarej
Kanarej
1 липня 2020, 1:32
#
В конце июля вряд ли 28... а осенью может.
+
0
motoruller
motoruller
30 червня 2020, 15:13
#
Не верная трактовка.
Что поддержит доллар. Ответ: нбу
+
0
Kanarej
Kanarej
1 липня 2020, 1:31
#
НБУ может только гривну поддерживать или не поддерживать. А доллару в глобальных масштабах наш рынок вообще незаметен.
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
30 червня 2020, 17:18
#
Что ждет экономику Украины при второй волне эпидемии и каким будет курс доллара к концу 2020 года:

https://www.youtube.com/watch?v=gLmAfFXbwUg&feature=youtu.be

Подписывайтесь на youtube-канал «Минфина» и комментируйте видео ;)
+
0
Vinnatle
Vinnatle
1 липня 2020, 10:07
#
Прогноз — коридор 27.00-26.50 при пробое сопротивления в 26.50 за 1 usd высока вероятность укрепления гривны 26.00-26.10 за 1usd
+
0
Vinnatle
Vinnatle
1 липня 2020, 10:09
#
Прогноз — коридор 27.00-26.50 при пробое сопротивления в 26.50 за 1 usd высока вероятность укрепления гривны 26.00-26.10 за 1usd
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися