Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 червня 2020, 14:00

Найсильніше коронакриза вдарить по молоді

Зростання кількості хворих і загроза повторного закриття на карантин нервують людей. Навіть за наявності грошей, вони переглядають звичний перелік витрат і відмовляються від крупних покупок.

Як змінилися моделі поведінки споживачів в інтерв’ю «Мінфіну» розповів економіст-дослідник відділу макроекономічних досліджень департаменту статистики та досліджень Банку Іспанії Мирослав Підкуйко.

– До сьогодні головним драйвером економіки залишалося споживання. Та через локдаун і невизначеність майбутнього люди віддають перевагу економії. Що ж тоді стимулюватиме відновлення економіки?

– Нинішня криза дещо незвична. Споживання падає не тільки через те, що люди більше заощаджують і менше беруть кредитів. Частково воно спричинене примусовим локдауном, який унеможливлює доступ до певних товарів чи послуг. Після зняття карантинних обмежень споживання відновиться, разом з цим піде у ріст економіка.

Читайте також: Кінець епохи споживання: чи можна навчити людей знову сипати грішми

– Тобто, про зміни споживчої поведінки наразі не йдеться?

Не думаю, що пандемія кардинально змінить сучасні моделі споживання. Вона пришвидшить певні тенденції, наприклад, купівельні звички. Із введенням карантинних заходів люди почали більше купувати онлайн.

Так, під час локдауну електронна комерція стала вимогою часу. Але сама пандемія не створювала ідеї оцифрування в економіці, ці тенденції вже існували. Вона змінила лише темпи переходу з офлайну в онлайн.

– Незвична криза потребує нестандартних державних рішень щодо її подолання. Як змінилися підходи до надання державної підтримки?

Певні уроки із вжитих різними країнами заходів, спрямованих на подолання наслідків пандемії, ми вже винесли. Урядова підтримка має бути швидкою і водночас обмеженою. Вона має забезпечувати короткострокову допомогу та швидке відновлення, не завдаючи шкоди довгостроковим цілям.

Крім того, основні сили слід спрямувати на підтримку найбільш вразливих груп. Наприклад, на підтримку малого та середнього бізнесу. Не всі підприємці зможуть впоратися з масштабними економічними потрясіннями. Але саме вони забезпечують значну частину зайнятості та доданої вартості.

Але тут важливо дотримуватися правила: допомогти тим, хто страждає від тимчасової проблеми ліквідності, а не від давно існуючих структурних проблем.

– Зрозуміло, що не всі країни зможуть з однаковою інтенсивністю підтримувати національні економіки. Тож йдемо до ще більшого поглиблення нерівності між бідними і багатими країнами?

Розшарування буде відчутним і всередині країн. Адже галузі по-різному переживають кризу. Відтак, зростає нерівність доходів працівників різних секторів.

Читайте також: Що потрібно бізнесу, щоб пережити кризу. Поради фінансиста Рея Даліо

І звичайно ж, нерівність доходів буде ще разючішою в контексті багатих та бідних країн. Оскільки розвинені країни мають більше ресурсів (навіть за рахунок збільшення державного боргу) для пом’якшення наслідків пандемії.

Наприклад, Велика Британія запровадила схему підтримки, що передбачає виплату урядом 80% заробітної плати працівникам, які перебувають у неоплачуваній відпустці. Програма обходиться державі близько у 80 млрд фунтів, що становить 1% ВВП Великобританії на місяць.

Аналогічно в Іспанії уряд запровадив схему ERTE (expediente de regulalacion temporal de empleo). Вона дозволяє компаніям тимчасово звільняти працівників, при цьому виплату 70% зарплати держава бере на себе.

Такі програми є важливими як для працівників, які отримують принаймні частину заробітної плати, так і для компаній. Оскільки зв'язок роботодавець-працівник не рветься і може бути у будь-який момент відновлений.

Читайте також: Доступні кредити 5-7-9%. Кабмін збільшив максимальну суму позики

— Та поки навіть жителі успішних країн ставляться до витрат вельми обережно. Як зміниться структура сімейного бюджету?

— Ситуація з пандемією, звісно, може підштовхувати домогосподарства до збільшення заощаджень. Поки що маємо дані, зібрані центральними банками по всьому світу, які виявляють дві основні тенденції. По-перше, відсоток людей із заощадженнями, не меншими, ніж місячний дохід, зменшився на кілька відсоткових пунктів.

По-друге, зменшилася кількість ресурсів, призначених для виплат боргових зобов’язань (вимірюється відсотком домогосподарств, які виділяють більше 40% доходів на погашення кредитів).

Можна очікувати, що домогосподарства будуть економити ще більше, відкладаючи на «чорний день», і братимуть менше позик. Але все залежатиме від того, наскільки швидким буде відновлення.

Читайте також: 73% читачів «Мінфіну» змінять ставлення до грошей після локдауну

– На що домогосподарства можуть суттєво збільшити витрати?

– Згідно з опитуванням, проведеним McKinsey, домогосподарства, швидше за все, витрачатимуть більше на продукти, товари домашнього вжитку, засоби особистої гігієни та предмети домашнього дозвілля. Очікується скорочення витрат на транспорт, подорожі, послуги та розваги.

Тривалість цих змін багато в чому залежатиме від еволюції самої кризи в галузі охорони здоров'я та від того, наскільки швидко економіки знімуть обмеження.

– Не налаштовані споживачі зараз і на великі покупки. Наскільки, скажімо, зміниться попит на нерухомість?

– Останні тенденції на ринку нерухомості свідчать про зменшення кількості молодих людей, які купують нерухомість. Це зумовлено низкою факторів. По-перше, заробітки молоді сьогодні значно нижчі, ніж, скажімо, десять років тому. По-друге, умови ринку іпотечних кредитів уже жорсткіші. А по-третє, ціни на житло суттєво зросли.

На жаль, з економічної точки зору, коронакриза сильно вдарить по молодих людях. Швидше за все, вони отримуватимуть нижчі зарплати, оскільки значна їх частина зайнята саме в найбільш постраждалих через локдаун галузях.

Молодь ще не встигла обзавестися власним житлом, вони або орендують його, або живуть з батьками. Це означає, що цим особам буде ще важче стати учасниками ринку нерухомості.

Читайте також: Пік падіння цін на нерухомість буде ближче до осені, в середньому на 10-20%

– А як щодо можливості залучити кредит?

– З точки зору банків, я розглядаю два можливих сценарії. Вони можуть зберігати ті самі умови кредитування, що і зараз. Але у цьому разі право на іпотеку отримає ще менша кількість людей (у них або недостатньо заощаджень на внесок, або у них низький дохід).

Зменшення попиту неодмінно позначиться на цінах на нерухомість, вартість квадратних метрів падатиме, а разом із цим доходи та активність забудовників.

Інший варіант, якщо банки запропонують іпотечні кредити на вигідніших умовах, наприклад, зменшать суму першого внеску чи піднімуть максимально допустиму суму кредиту.

Розмовляла Ірина Рибніцька

Коментарі - 6

+
+53
zzel
zzel
25 червня 2020, 15:15
#
Я бы на месте молодежи бежал как только можно от любой помощи государства. Сейчас государство тебе поможет, а завтра из-за получений помощи придерживаясь социальной политики слуги народа в лучше случае кастрирует
+
+120
AleksandrBank
AleksandrBank
25 червня 2020, 15:41
#
У нас это не помощь а смех, что Бизнесу, что людям. Потому полагаться на государство глупо.
+
0
yarg
yarg
26 червня 2020, 10:13
#
Да ладно..
безработным за май по 17000 выдали.
совсем не маленькая помощь.
+
0
mega5
mega5
29 червня 2020, 7:56
#
Если привык получать по 3-4 тысячи долларов в месяц, то 17000 грн. - это капля в море.
+
0
molodok
molodok
29 червня 2020, 8:59
#
Да ладно... 17000... пруф есть?
+
0
yarg
yarg
29 червня 2020, 14:14
#
Был отчет правительства - за май на выплаты по безработице потратили 9 миллиардов гривен. Безработных у нас около 500000 человек. 
Это пруф или не пруф - я хз.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися