Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 червня 2020, 15:23

Критикуючи НБУ, парламент виносить собі вирок

Фінансовий комітет Верховної Ради запропонував народним депутатам визнати роботу Нацбанку незадовільною. Члени комітету звинувачують регулятор у проблемах економіки, надмірних курсових коливаннях і проблемах державного боргу.

Чи обгрунтована позиція народних депутатів, і чи міг Нацбанк діяти інакше, на своїй сторінці в фейсбук розповів голова Ради Незалежної асоціації банків України Роман Шпек.

Які підстави звинувачень

Відверто кажучи, такого декларативного та незграбного обгрунтування заздалегідь поставленого висновку не доводилося зустрічати в офіційних документах поважних установ вже давно.

Розберемо зміст цього проекту постанови. Висловлені претензії до НБУ такі:

  • не забезпечено підтримання стійких темпів економічного зростання;
  • «гостра демонетизація економіки»;
  • висока процентна ставка сприяла перетіканню фінансових ресурсів у державні боргові зобов’язання, спричинення «фінансової піраміди» ОВДП;
  • пасивна участь НБУ на ринку ОВДП;
  • ревальвація гривні, спричинена недостатнім викупом іноземної валюти у 2019 році.

НБУ та економічне зростання

Це вже усталена українська традиція: спочатку до влади приходять політики та обіцяють зростання ВВП на 40% чи більше відсотків, економічні прориви, золоті гори… А потім, коли реальність відрізняється від обіцянок – шукають причини та винуватих. Тепер винуватим вирішили зробити НБУ.

У жодній країні центральний банк нікому не обіцяє забезпечити певні темпи економічного зростання. Завдання центробанку, і НБУ зокрема, – сприяння сталості економічного розвитку через цінову та фінансову стабільність. За нинішньої інфляції 1,7% та облікової ставки 6%, незважаючи на коронакризу, важко уявити собі щось більш стабілізуюче та стимулююче в історії України, ніж поточна політика Нацбанку.

Читайте також: Держава, яка скасує податок на доходи, отримає джокер у новій економіці

Натомість ми бачимо великі проблеми у реальному секторі, інвестиційній привабливості, діловому кліматі, державних фінансах. Тому претензію недостатнього економічного зростання варто було б адресувати саме до виконавчої та законодавчої гілки влади, які і приймають відповідні рішення.

«Гостра демонетизація»

Автори проекту постанови дорікають НБУ «гострою демонетизацією економіки», наводячи на підкріплення цієї тези один-єдиний показник: скорочення відношення грошової маси до ВВП з 58,8% у 2014 році до 34,2% у 2019 році. Проте це або чергова теза заради поставленої цілі, або автори не розуміють механіки грошової маси взагалі.

Найбільшою частиною грошової маси (агрегат М3) є депозити вкладників у банках (понад дві третини грошової маси). І автори чомусь забувають сказати, що основна причина зазначеної «демонетизації» – це виведення з ринку неплатоспроможних банків із активами понад 400 млрд. грн., депозити в яких і вийшли з грошової маси. То може потрібно посилити увагу до розслідування зловживань акціонерів і керівництва банків-банкрутів для повернення коштів вкладників до грошової маси?

Додайте до цього активний розвиток безготівкових технологій, онлайн-банкінгу, а отже і скорочення потреб економіки в готівці – і теза про демонетизацію вже розсіється як туман на світанку.

Про піраміду ОВДП

ОВДП – це державні цінні папери, які розміщуються Мінфіном на виконання закону про державний бюджет, який ухвалює Верховна Рада. Відповідно, якщо в Україні й існує «боргова піраміда» (свідомо беру цей бульварний термін у лапки), то її безпосередніми будівельниками є парламент і уряд. Покласти на НБУ відповідальність за збільшення державного боргу в цьому контексті звучить як перекладання із хворої голови на здорову.

При цьому в аргументації одночасно містяться звинувачення НБУ як і в «побудові боргової піраміди», так і в недостатній участі НБУ в купівлі ОВДП, а також в недостатньому сприянні банкам у придбанні облігацій (а потім навпаки – в мотивації банків купувати ОВДП через високі процентні ставки). Тут потрібно вже авторам визначитися, у чому НБУ «винуватий»: у зростанні державного боргу чи у його недостатньому зростанні?

Читайте також: Скільки можна заробити на облігаціях різних країн

Окремо зупинюсь на звинуваченні монетарної політики НБУ в високій вартості державних запозичень. Просто факти з двох аукціонів первинного розміщення гривневих ОВДП. Січень 2020 року: облікова ставка 13,5% річних, Міністерство фінансів розміщує 3-річні ОВДП під 10% річних. Червень 2020 року: облікова ставка 6% річних, Міністерство фінансів розміщує 3-річні ОВДП під 10,8% річних. То може проблема не в монетарній політиці, шановні депутати?

Ревальвація та викуп валюти

Коли НБУ оголошував на всю країну перехід до нової монетарної політики у 2015-2016 роках, було чітко сказано, що курс відтепер плаваючий і не таргетується. Завдання НБУ – згладжувати коливання на валютному ринку. Хто цього не почув за багато років – може бути здивований. Але ринок почув, і його курсові коливання не дивують.

Нагадаю головну причину ревальвації 2019 року – активне розміщення облігацій Мінфіном та прихід до них іноземного капіталу. За 2019 рік нерезиденти завели до ОВДП близько $4 млрд. Проте НБУ купив за той же рік $8,5 млрд! Як з таким двократним відхиленням взагалі може спасти на думку критикувати за недостатній викуп іноземної валюти?

Читайте такожГривня стала світовим лідером за темпами зміцнення в 2019 — Bloomberg

І хто вирішує, який викуп валюти з ринку є достатнім? Боюся, автори цієї тези і досі живуть у парадигмі фіксованого курсу, коли укріплення вважається «недостатнім викупом валюти». Але від де-факто фіксованого курсу як хибної політики НБУ давно відмовився, і слідував саме широко оголошеній політиці вільного коливання курсу. А причини ревальвації потрібно шукати передусім в іншому місці.

Зазначу, саме завдяки виваженому підходу до валютного ринку ми сьогодні маємо практично той самий курс гривні, як і рік тому. І це в умовах кризи та повної зупинки фінансових притоків на ринок ззовні.

Міграційні процеси

Автори проекту постанови вирішили навіть збільшення міграції активного населення за кордон приписати у «заслуги» НБУ. Це абсолютно нова концепція, яка фактично пробує знайти крайнього у всій неспроможності численних складів уряду та парламенту забезпечити неодноразово обіцяні сотні тисяч робочих місць в Україні, передумови для збільшення іноземних інвестицій, не кажучи вже про масштабні структурні реформи, на які країна давно зачекалася.

Дійсно, ми живемо у дивні часи: деякі політики та урядовці вже називають відсутність девальвації та інфляції катастрофою. Проте не впевнений, що їхні виборці – українські споживачі – поділяють цей погляд. Чи може автори цієї постанови мають на меті розхитати ринок з метою «відвернення катастрофи стабільності»?

Читайте також: Депутати штовхають Україну до дефолту

Така недолуга та тенденційна оцінка діяльності незалежного регулятора не тільки підриває репутацію її авторів, а й підкладає свиню найвищим посадовим особам держави. Проект постанови було ухвалено через тиждень після ухвалення нової програми співпраці з МВФ. Програми, у якій Україна зобов’язалася уникати будь-яких дій, що містять ознаки політичного втручання у діяльність НБУ. До того ж весь зміст заявленої Україною програми реформ свідчить, що економічна політика базуватиметься на досягненнях макрофінансової стабільності та плані подальших змін, запропонованих НБУ. Нагадаю, під цією програмою стоїть підпис Президента України.

Коментарі - 30

+
+206
mary27
mary27
19 червня 2020, 15:49
#
Просто великолепно:
''мы живем в странные времена: некоторые политики и чиновники уже называют отсутствие девальвации и инфляции катастрофой''.
И действительно, немалая часть наших бизнесменов-мародеров строила свой бизнес на этих двух, крайне вредных явлениях.
+
+245
AleksandrBank
AleksandrBank
19 червня 2020, 18:35
#
Шпек как всегда все по делу разложил, восхищаюсь его умом и изложением мыслей. У нас как всегда проблему ищут не там, не в Премьерах и министрах, продажных депутатах которые выполняют только задания своих «прогнивших» хозяев, по сути занимаются бизнесом и даже гос изменой.

Я писал ранее, поражаюсь когда на полит шоу приглашают Гончарука после отставки, когда новая команда несет брет о создании 0.5 млн раб.месте с ЗП 8000 и желанием удержать заробитчат (д и били Вы реально за менее 300 Евро решили удержать людей? Колхозники даже не пойдут туда)… маразм маразм, истории в судах, желание вернуть долг Яныку 1.5 млрд дол.
Это приговор Власти — пора обратно в Квартал клоуны гребаные…
+
+49
Andry001
Andry001
19 червня 2020, 20:50
#
«именно благодаря взвешенному подходу к валютному рынку мы сегодня имеем практически тот же курс гривны, как и год назад» - хоть не все было так гладко и хорошо, но этот тезис намного ближе к реальности, чем обвинения политиков. Финансовая система в Украине стала стабильнее, что является прямым результатом деятельности НБУ и Минфина. Вопрос в том как смотреть на ОВГЗ, да это дополнительный долг, но раз Украина идет в ЕС и НАТО то и смотреть надо на США где уже забывают про то что долг не должен быть выше 60% ВВП и главное не абсолютные значения, а стоимость обслуживания долга. Но «специалисты» из РФ и т.д. конечно вещают о крахе доллара, сколько лет уже, а крахом и не пахнет. Другие инструменты погашения долгов страны есть у бравых политиков которые обвиняют НБУ? Я уверен что нет. Брать новый долг что бы гасить старый кажется не очень правильным с точки зрения обычного человека и семейного бюджета и на этом популисты и играют. Все остальные обвинения кроме «темпов роста» (которые должны обеспечивать власти в целом, а не один НБУ) выглядят очень неубедительно, расплывчато и бросают тень на независимость создателей этого документа. Особенно огорчает то что это сделано сразу после транша от МВФ, деньги получили - все, можно творить что угодно. Это низко. Так делали при Порошенко, которого Зеленский так критиковал в квартале 95.
+
+154
bonv
bonv
19 червня 2020, 21:25
#
До НБУ більше довіри ніж до парламенту чи кабміну..
+
+39
Олександр Міщенко
Олександр Міщенко
22 червня 2020, 13:19
#
Я б сказав навіть, що з: президента, кабміна, ради, судової системи і НБУ, НБУ єдиний «не дилетант» і єдиний має право на якусь довіру, не дай Боже 95 квартал з Бєнею і НБУ візьмуть під контроль…
+
+37
Игорь Коляда
Игорь Коляда
19 червня 2020, 22:13
#
Про «лебедя, рака и щуку» в нашей государственной системе уже столько лет пишу, а этот пан — только заметил.
У нас никто НАЦИОНАЛЬНОЙ ЭКОНОМИКОЙ(мАкроэкономика) — не занимался и не занимается, все занимаются своими собственными интересами(мИкроэкономика).
Государство — это СИСТЕМА, в которой каждый ЭЛЕМЕНТ выполняет ОПРЕДЕЛЁННЫЕ ФУНКЦИИ, направленные на достижение ОБЩЕЙ ЦЕЛИ.
У нас вроде и цель есть общая — увеличение благосостояния государства и народа, и элементы системы имеются — «лебедь, рак и щука» в лице НБУ, Правительства и Верховной Рады, а вот РАСПРЕДЕЛИТЬ ФУНКЦИИ — вот уже 30 лет не получается.
Смешные «государственники» — всё пытаются построить то, в чём нихрена не понимают.
Вот и этот «пан банкир» насчёт «Острая демонетизация» тоже не зрит в корень проблемы — корень проблемы в КРЕДИТНОЙ модели развития, когда субъекты экономики развиваются не за счёт нарашивания СОБСТВЕННОГО капитала,а за счёт использования ЗАЁМНОГО капитала.
Это ведь именно НБУ, как РЕГУЛЯТОР денежного обращения и состояния финансовой системы.допускал РЕФИНАНСИРОВАНИЕ лопаюшихся банков под «активы», в итоге ничего не стоящие ,что и привело по его же словам — к ДЕМОНЕТИЗАЦИИ.
Да и сейчас, проводимое НБУ уменьшение минимального уставного капитала комбанков будет способствовать монетизации экономики и укреплению доверия к банковской системе, или эт
+
+50
yarg
yarg
20 червня 2020, 11:39
#
«корень проблемы в КРЕДИТНОЙ модели развития» - а кто запрещает строить бизнес «за свои» ? НБУ ? где ???? Берите , стройте , развивайте....

«Это ведь именно НБУ, как РЕГУЛЯТОР денежного обращения и состояния финансовой системы.допускал РЕФИНАНСИРОВАНИЕ лопаюшихся банков» - да. в этом и есть одна из его функций. Не подталкивать падающих , а пытатся удержать. 
+
+15
mary27
mary27
20 червня 2020, 11:50
#
У нашего строителя своя, особая экономическая теория)
+
+20
Игорь Коляда
Игорь Коляда
20 червня 2020, 19:15
#
да. в этом и есть одна из его функций. Не подталкивать падающих , а пытатся удержать.

Вообще-то,функция НБУ - не допускать падения,а не «пытаться удержать падающих».
Это конкуренция , банк не может управлять ликвидностью - нафик с рынка.
+
+30
yarg
yarg
20 червня 2020, 19:58
#
Словоблудие. будем говорит о разнице между «удержать банки от падения» «не допускать падения» и т.п. ? 

суть - одна и та же . 
причем здесь вообще ликвидность ? и конкуренция...
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
20 червня 2020, 20:34
#
Вот-вот, не занимайтесь словоблудием, какая может быть одна и та же суть между «здоровым» и «падающим» банком?
Ну а если не знаете причём ликвидность к падению банков, то я ничем помочь не могу.
+
+30
yarg
yarg
21 червня 2020, 0:29
#
Люблю дилетантов...
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
22 червня 2020, 21:41
#
А я не люблю троллей.
+
0
Ivavita
Ivavita
21 червня 2020, 2:54
#
Стрес-тести нбу проводить. Якщо потрібно докапіталізація, рефінанс - наголошують на цьому. Якщо після цих дій чи бездіяльності показники банку незадовільні - нафіг з ринку!
+
+64
SAndreyS
SAndreyS
21 червня 2020, 10:44
#
Как всегда Игорь Коляда со свои псевдонаучным дилетантизмом. Не управляет власть экономикой, а регулирует ее. Власть не строит заводы и не устанавливает зарплаты, а лишь создает условия. И в данной ситуации система сдержек и противовесов необходимо. Правительство - политики, им нужен быстрый видимый результат, а долгосрочные последстви, если что не так разгребать новому правительству, а НБУ - это не политики и переизбираться им не надо, у них сроки по 6 лет, и они строят долгосрочную систему(макроэкономическая стабильность, высокие ЗВР, гибкий курс,капитализированная и прозрачная банковская система).И хотя результаты там не так видны и не отчитаешься красиво о «росте надоев», это не менее важно, а даже более важно, чем сиюминутные метания правительства.
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
22 червня 2020, 21:34
#
Для дилетантов объясняю.
НАЦИОНАЛЬНАЯ экономика состоит из двух секторов - государственный и частный,так вот власть регулирует НАЦИОНАЛЬНУЮ экономику и УПРАВЛЯЕТ госсектором.
И в рамках своих полномочий и интересов - и строит заводыустанавливает зарплаты,а не - «лишь создаёт условия».
Другое дело когда вот такие дилетанты строят систему сдержек и противовесов ,НЕ ПОНИМАЯ что именно сдерживать и противовесить.
Если разбираетесь в финансах,то это не значит что разбираетесь в экономике.
Лучше обратите внимание на свой дилетантизм.
+
0
jurius
jurius
26 червня 2020, 18:10
#
Ну почему же не понимают? Всем мало-мальски нормальным людям понятно, что сдерживать нужно эксперименты над Украиной таких как вы индивидов, даже если подобные вам гении и гиганты мысли получают правительственные должности или становятся президентами этой страны.
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
26 червня 2020, 21:29
#
После таких комментариев сомнительно,что вы относитесь к «мало-мальски нормальным людям» и вам - что-то понятно.
+
+15
sacha2222
sacha2222
21 червня 2020, 22:00
#
Нынешнее руководство НБУ, развалило банковскую систему Украины и систему НБУ в частности, которая многие годы справлялась с вызовами которые возникали в экономике Украины. Еще немного работы нынешнего руководства НБУ и банковскую систему в частности и экономику Украины вообще прийдется восстанавливать из руин.
+
+63
mary27
mary27
21 червня 2020, 23:14
#
Могли бы привести доводы в подтверждение своего мнения?)
+
+15
Zed99992
Zed99992
22 червня 2020, 13:58
#
300 гон за пост Коломойский заплатил
+
+29
mary27
mary27
22 червня 2020, 18:02
#
Думаю, тут речь о полезных идиотах, с телевизором вместо головы.
+
+15
Олександр Міщенко
Олександр Міщенко
22 червня 2020, 21:01
#
К сожалению таких около 73%
+
+15
bonv
bonv
22 червня 2020, 21:04
#
73% в очікуваннях «халяви». Ось прийде кіношний Голобородько і виконає всі обіцянки-цяцянки. А прийшов не Голобородько, а Голохвастов, «собственной персоной». Частина «голосувальників» вже прозріла, частина — ще ні...
+
0
sacha2222
sacha2222
26 червня 2020, 23:14
#
Но Вы считаете себя самым умным, а тех кто имеет свое мнение отличное от Вашего идиотами? И в голове у Вас не телевизор, а что тогда?
+
+30
jurius
jurius
27 червня 2020, 1:26
#
Ну а что делать, если «ваше мнение» больше напоминает аналитику торговцев мясом-рыбой-семечками (нужное выбрать) на рынке. Вам задали нормальный вопрос, а вы в кусты. Разве это не пример дешевой демагогии? ) Придется повторить его: соизвольте привести доводы в подтверждение слов, что а) нынешнее руководство НБУ развалило банковскую систему и б) бывшее руководство НБУ (кстати какое из и в какое время) справлялось с вызовами которые возникали в экономике Украины.
+
+15
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
23 червня 2020, 14:56
#
sacha2222
Warning. Troll detected!
+
0
sacha2222
sacha2222
28 червня 2020, 17:37
#
А чего по английски?
+
+30
Владимир Коженков
Владимир Коженков
22 червня 2020, 16:59
#
Спасибо Роману Шпек!
Кроме ПОЛИТИКИ в данном решении финкомитета Рады ничего и быть не может...
+
0
jurius
jurius
26 червня 2020, 18:23
#
Слуга народу не вічний проект. Чогось не полишає думка, що після його (напів)розпаду, Гетьманцев і Данилишин окажуться разом у складі якоїсь нової або нової-старої політсили. Бо чимось вони пасують один до одного
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися