Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 червня 2020, 9:49

Глава ФРС прогнозує довгостроковий збиток економіці США через коронавірус

Економіка США стикається з довгостроковими труднощами через зростання безробіття та хвилю банкрутств малого бізнесу в умовах пандемії, незважаючи на недавні ознаки відновлення. Про це заявив глава Федеральної резервної системи США Джером Пауелл, пише Інтерфакс-Україна.

Коронавірус та економіка

«Поки суспільство не буде впевнене, що захворювання вдалося взяти під контроль, повне відновлення малоймовірно», — сказав він, виступаючи в банківському комітеті Сенату з піврічним звітом про грошово-кредитну політику.

Він також зазначив, що «рівень виробництва і зайнятості залишаються набагато нижче, ніж до початку пандемії, і існує високий ступінь невизначеності щодо часу і сили відновлення економіки США».

За словами Пауелла, заходи прямої державної допомоги можуть «не лише підтримати домашні господарства і бізнес, але і обмежити затяжну шкоду економіці».

Читайте також: Держборг США досяг рекордних $26 трильйонів

«Чим довше триває криза, тим вище ймовірність затяжного збитку через постійну втрату робочих місць і закриття бізнесу», — додав він.

Глава ФРС висловив стурбованість наслідками кризи для малого бізнесу. Він підкреслив, що малі і середні підприємства є «серцем» американської економіки.

«Якщо мале та середнє підприємство стає банкрутом через повільне відновлення економіки, ми втрачаємо більше, ніж просто підприємство», — сказав глава ФРС.

Він також зазначив, що нинішній економічний спад може загострити проблему нерівності в країні, оскільки «домогосподарства з низьким рівнем доходів зіткнулися з найсильнішим падінням зайнятості, а втрата робочих місць серед афроамериканців, іспаномовних жителів і жінок була вищою, ніж в інших групах».

Читайте також: Держава, яка скасує податок на доходи, отримає джокер в новій економіці

Крім цього, Пауелл заявив, що регулятор буде зберігати процентні ставки нижче нуля, поки не буде впевненості в тому, «що економіка пережила нещодавні події і знаходиться на шляху до максимальної зайнятості та цінової стабільності».

За прогнозом Пауелла, інфляція в США протягом «деякого часу» буде нижче цільового рівня регулятора в 2%.

Говорячи про програму купівлі облігацій американських компаній обсягом $750 млрд, Пауелл зазначив, що темпи її реалізації будуть залежати від реакції ринку.

Як зазначає CNBC, прибутковість корпоративних облігацій перебуває на рекордно низькому рівні, а спред по відношенню до казначейських облігацій знизився до рівня, який спостерігався до пандемії.

Читайте також: Китай vs США: Україну зачепило рикошетом

«Якщо функціонування ринку буде і далі поліпшуватися, ми з радістю пригальмуємо або навіть зупинимо викуп», — сказав Пауелл.

Глава Федрезерву не став заперечувати можливість використання центробанком контролю кривої прибутковості як нового інструменту для допомоги відновлення економіки після рецесії.

Проте він зазначив, що це питання знаходиться на ранній стадії розгляду. Якщо прибутковість облігацій підскочить, а ФРС захоче зберегти її на низькому рівні, «ми подумаємо про те, щоб використовувати цей інструмент, додав він.

Нагадаємо

  • Раніше міністр фінансів США Стівен Мнучин заявив, що американська економіка відновиться після пандемії коронавірусу за кілька місяців.

  • Міністерство фінансів США збирає заявки від малого бізнесу для виплати понад $1,8 мільярда за новою програмою захисту оплати праці.

  • Сенат США прийняв законопроект про виділення $2,2 трильйона для стимулювання економіки через пандемію коронавірусу.

Стежте за цікавими та ексклюзивними матеріалами про вплив пандемії на економіку в телеграм-каналі «Економіка та коронавірус».

Коментарі - 1

+
0
mary27
mary27
17 червня 2020, 22:27
#
При этом фондовые индексы никаких признаков ущерба экономике не имеют.
Диснейленд какой-то.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися