Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 червня 2020, 18:56

Скільки можна заробити на облігаціях українських міст — експерт

Ринок муніципальних цінних паперів має великі перспективи в Україні. Про це заявив президент інвестиційної компанії Універ Тарас Козак під час вебінару «Куди інвестувати у 2020 році» .

На початку серпня харківська міська рада планує розмістити нові муніципальні облігації на 600 млн грн.
Дохідність облігацій Харкова становитиме не менше 12%

За словами Тараса Козака, дохідність муніципальних облігацій сьогодні вища за ОВДП. Тому такі папери будуть цікаві для внутрішніх інвесторів, для інституційних інвесторів, зокрема для фондів та страхових компаній. Також такі облігації можуть зацікавити іноземних інвесторів, які шукають високу дохідність.

«В найближчі роки ми плануємо брати участь у випуску облігацій багатьох міст із різною дохідністю. Зрозуміло, що Харків, Київ чи Львів можуть залучати кошти під 12-13%, а якщо це будуть міста з населенням 300-400 тис., то дохідність за такими облігаціями може становити 15-16%», — зазначив президент інвестиційної компанії Універ.

Інвестиції в муніципальні облігації зараз більш надійні, ніж років 10 тому, коли відбувалися дефолти міст, переконаний Тарас Козак. Ситуацію, на його думку, змінила децентралізація і збільшення надходжень в бюджети міст.

Водночас акумулювати великі кошти для ремонтних чи будівельних робіт міста самостійно не можуть. Тому вони будуть зацікавлені у випуску облігацій.

Харків стартує влітку

Тарас Козак повідомив, що на початку серпня харківська міська рада планує розмістити нові муніципальні облігації на 600 млн грн. Їхня дохідність становитиме не менше 12% річних. 

Дохідність за облігаціями Харкова, зазначив експерт, визначатиметься за спеціальною формулою: облікова ставка НБУ плюс 5 відсоткових пунктів, але не нижче 12% річних. Передбачається, що термін розміщення облігацій становитиме 3 роки. Для порівняння: річні гривневі ОВДП на минулому аукціоні були розміщені зі ставкою 10,7%.

У чому мінуси

Як повідомляв «Мінфін», у муніципальних облігацій є кілька недоліків.

Оподаткування. За муніципальними облігаціями немає ніяких пільг і за дохід з них слід заплатити податок з доходів фізосіб за ставкою 18% і військовий збір 1,5%.

Терміни розміщень. Короткострокових розміщень державних облігацій, на 1-2 роки, зовсім небагато. Превалюють випуски на 3-10 років.

Читайте такожСкільки можна заробити на облігаціях різних країн

Нерозвинений ринок. Немає ліквідного вторинного ринку облігацій. Тобто їх непросто перепродати на першу вимогу, якщо раптом будуть потрібно гроші.

Коментарі - 5

+
0
Max Him
Max Him
11 червня 2020, 21:28
#
Давайте поможем господину К подзаработать)
+
0
Igorenya
Igorenya
11 червня 2020, 21:56
#
Налоги 19,5 или нет?
+
+14
mary27
mary27
11 червня 2020, 22:06
#
Конечно)
К тому же, это неликвидные бумаги.
Дефолты и реструктуризации по ним уже были.
+
+71
Oligarh
Oligarh
12 червня 2020, 9:47
#
Этот мусор нах рен никому не нужен
+
+15
Oleksii Alexey
Oleksii Alexey
21 червня 2020, 14:00
#
Кернес и Добкин имеют миллиарды гривен! Почему они не вкладывают в муниципальные облигации? А Ахметова Запорожье? А Порошенко и прочие евреи?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися