Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 червня 2020, 15:54

Чи варто сьогодні очікувати сюрпризів від ФРС

Сьогодні ввечері Федеральна резервна система США оголосить своє рішення щодо базової ставки, а також розповість, як планує далі рятувати економіку.

Чого варто очікувати від рішення ФРС і як підтримка регулятора вплине на фінансові ринки, у колонці для the Page розповів засновник First Kyiv Investment Club Іван Компан. «Мінфін» наводить скорочений варіант публікації.

Робочі несподіванки

Що не кажіть, а феноменальний звіт про ринок праці, що зафіксував зростання кількості робочих місць у травні на 2,5 млн і скорочення безробіття до 13,3%, став несподіванкою для всіх.

Всі прогнози, навіть маститих і іменитих, що пророкували найбільший рівень безробіття з часів Великої депресії, були повністю перекреслені.

Дійшло до того, що почулися голоси сумнівів в правильності методології при підготовці звіту та достовірності даних. Навіть найоптимістичніші бики не чекали такого подарунку.

Але, що цікаво, поки що жоден із великих інвесторів, переважна більшість яких не вірить у швидке відновлення і вважає зростання останніх двох місяців аномалією, публічно не заявив, що покидає табір «ведмедів».

Всі мовчать, а якщо і висловлюються, то припускаючи, що це, можливо, «помилковий слід». І якщо його хибність підтвердиться, то нас чекає епічне падіння.

А доки «розумні гроші» проявляють обережність і розвивають глибокі теорії, всі ті, хто ризикнув і купив хоч якихось акцій наприкінці березня – початку квітня, рахують бариші.

В принципі, нічого дивного в такій ситуації немає. Одна справа — купити на кілька десятків, сотень або навіть тисяч доларів. Інша справа, коли рахунок йде на мільярди.

У першому випадку з бика можна перетворюватися на ведмедя хоч по декілька разів на день. У другому — краще сім разів відміряти, а лише потім різати. Схоже, «розумні гроші» і продовжують вимірювати...

Що вирішить ФРС

Тиждень, що настав, буде досить важливим для визначення подальшого напрямку руху ринку. На авансцену виходить ФРС, комітет з монетарної політики якої (FOMC) проведе своє регулярне дводенне засідання.

З моменту початку кризи ФРС була головним гравцем на фінансовому ринку. І якщо б не щедрі трильйонні вливання центрального банку, то у багатьох інвесторів була б зараз чудова можливість придбати хороші активи за дуже низькими цінами. Отже, чого ж нам чекати від засідання FOMC?

По-перше, буде оголошена ставка. Ніхто не сумнівається, що вона залишиться минулою – 0,00-0,25%. Приводів для зміни – ні в одну, ні в іншу сторону – поки що немає.

По-друге, нас чекає нова заява про напрямки монетарної політики. Хоча заява і буде «новою», навряд чи в ній будуть якісь революційні ідеї.

Читайте також: Акції яких «непотоплюваних» компаній варто купити під час кризи

По-третє, нас чекає прогноз у вигляді нового графіка dot plot, що демонструє погляди членів Комітету на те, якою має бути відсоткова ставка в майбутньому.

Це перша зміна графіка з грудня минулого року. І очікується, що вона дасть більше інформації щодо напрямів монетарної політики, ніж офіційні заяви.

На думку JPMorgan, медіанне значення покаже, що ніякого підвищення ставок до кінця 2022 року (а це кінець прогнозованого періоду) чекати не варто.

Головне — інтерпретація

Нарешті, по закінченню засідання в середу голова ФРС Пауелл проведе прес-конференцію, в ході якої розповість, як працюють механізми підтримки економіки, задіяні з початку кризи.

І проллє, може бути, трохи світла на нові, які залишаються невикористаними в арсеналі ФРС.

Наприклад, контроль кривої дохідності (YCC), сенс якого полягає в утриманні короткострокових ставок на певному рівні. Хоча розмови про YCC йдуть вже якийсь час, на думку Уолл-стріт, ймовірність того, що контроль кривої буде введений в червні, незначна.

Читайте також: Скільки можна заробити на облігаціях різних країн

Тож чекаємо середи, коли ФРС вибухне новою мудрістю, а ще більше — четверга і п'ятниці, коли «пташина мова» Пауелла буде інтерпретована інвесторами, Уолл-стріт, а головне – ринком.

Коментарі - 6

+
0
mary27
mary27
10 червня 2020, 18:08
#
Что-то ни слова про американские ETFы, которые ''растут на 10% в год''.
+
0
lsdog
lsdog
10 червня 2020, 18:23
#
Ахаххаха) я почитал, понятно да что отчёт просто нарисован по рынку труда))) есть много манипуляций по корректировке как бухгалтерских отчетов, так и по этой статистике)) Вы же знаете, что рынку свойственна волатильность) падения и рост) и я же не стану писать что на долгосрок тут вообще нет разницы когда зайти, если не всем «кушем» и то. Что думаете может быть второе дно после этого отчета фрс?) отчёт может и нарисован частично)) может это и не примут к сведению) да, тут точно сказано, что тут дело больше крупного бизнеса, и когда счёт идёт на миллиарды)
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
10 червня 2020, 20:17
#
Манипуляция цифрами в США на уровне нашей страны.
+
0
mary27
mary27
10 червня 2020, 23:51
#
Скорее напомнило поздний СССР. Когда заводы работают в 2-3 смены, выполняя план, а на полках магазинов пусто.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
10 червня 2020, 22:43
#
Об украинских критиках США одной фразой...

«Ай, Моська! знать она сильна, Что лает на Слона!»

+
+15
zaNOza :)
zaNOza :)
11 червня 2020, 8:56
#
Зачем писать статью 10.06 после обеда ПРОГНОЗ, если отчёт напечатан 10.06 утром? Много чего было уже известно 5 и 8! Например безработица и и ставка
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися