Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 червня 2020, 13:15

Чи відправить шахраїв за грати закон про фінансові піраміди

В Україні вирішили боротися з фінансовими пірамідами. Для їх організаторів пропонують ввести кримінальну відповідальність. Відповідний законопроект № 3479 зареєстрований у Верховній Раді.

Про основні новації документу, а також чи дійсно він допоможе позбавити країну від шахраїв, охочих збагатитися за рахунок довірливих вкладників, розповів «Мінфіну» керівник практики податкового права АО «Моріс Груп» Василь Андрусяк.

Мета законопроєкту – боротьба з фінансовими пірамідами. Такі організаціїі обіцяють робити гроші «з повітря», а через певний час (рік-два) «лопають» і залишають своїх вкладників навіть без інвестованих грошей, не кажучи вже про прибуток.

Враховуючи існування і по сьогодні різних фінансових пірамід, а також досвід боротьби з ними, прийняття Закону «Про заборону фінансових пірамід» є правильним першим кроком.

Проте основний акцент, як і завжди, має бути на правозастосуванні прийнятих норм, інакше хороший намір перетвориться у незаконний важіль впливу.

Що таке піраміда

Законопроєкт визначає, що фінансовою пірамідою є незаконна система забезпечення високого доходу членам/організаторам структури за рахунок діяльності по залученню коштів чи інших активів нових членів. При цьому виплата доходу старим членам здійснюється якраз за рахунок внесків від нових.

Одразу постає декілька питань: що таке високий дохід? І що, як фінансова піраміда веде якусь господарську діяльність і виплачує винагороду також від неї?

Стаття 2 законопроєкту проливає на них світло. 

Якщо обсяг господарської діяльності (чи імітації такої діяльності) із залученими активами є неспівставним із рівнем доходу (можливості отримання такого доходу) організаторів/членів структури, то маємо піраміду.

Тобто законодавець  передбачив можливість ведення пірамідою супутньої господарської діяльності, якою прикриватиметься власне незаконна діяльність.

Тому в даному випадку буде стояти питання доказування співмірності чи неспівмірності отриманих доходів від супутньої господарської діяльності.

Читайте також: 10 ознак фіктивності інвестиційного проєкту

Ваш вихід, правоохоронці!

Власне на цьому етапі і мають проявити себе правоохоронці, яким необхідно зібрати достатню доказову базу та передати її до суду. В противному випадку власник бізнесу, якого підозрюватимуть в створенні фінансової піраміди, доведе, що основний дохід, який виплачується членам, генерує легальний бізнес, а не нові членські внески. Відтак діяльність законна.

В даному контексті можна згадати проект B2B Jewelry, який на сайті Вікіпедії та багатьох інших ресурсах прямо називають фінансовою пірамідою.

Читайте також: ЗМІ: В Україні впала фінансова піраміда (відео)

Компанія для початку пропонує придбання товару (виробів із золота і срібла), при цьому продавцем виступає зареєстрований підприємець. Даний етап можна було б назвати цілковито легальною господарською діяльністю. Однак подальший кешбек від 104% річних і більше викликає масу питань, адже така висока рентабельність ювелірного господарства – мрія будь-якого бізнесмена.

Навряд чи дані держстату чи інших контролюючих органів підтвердять таку дохідність галузі, навіть з поправкою на нові методи/стратегії ведення бізнесу. Тим більше обґрунтованими будуть підозри, якщо доходи виплачуватимуться через благодійні чи громадські організації.

Читайте також: Схоже на B2B Jewelry. НКЦПФР попереджає українців про ризики інвестування в проект Exlimited

Як би там не було, а питання (не)співмірності доходів від господарської діяльності і роль залучених коштів в ній – предмет доведення. Напрацювання досвіду нашими правоохоронними органами та вивчення досвіду іноземних колег повинні з часом призвести до очищення системи від фінансових пірамід.

Коментарі - 15

+
0
Serhiozzi
Serhiozzi
5 червня 2020, 9:26
#
B2B Jewelry уже не привлечь, ибо закон не имеет обратную силу.
А следующая пирамида уже будет иметь другую форму и будет в другое время.
+
0
yarg
yarg
5 червня 2020, 12:34
#
Закон же не о B2B Jewelry. Он о всех пирамидах. вообще любых. 
а B2B Jewelry можно и сейчас привлечь. Участники платили налоги с доходов  ? сомневаюсь. 
брать выписку по счету благотворительного фонда . через который платился доход - и сажать всех по списку.
+
0
Serhiozzi
Serhiozzi
5 червня 2020, 19:08
#
В отношении участников да. А фонд на то и благотворительный, что бы от налогов уйти. Бухдокументации нет, всё в нале было - проверить  сложно. Да, бегунки через айбоксы сбрасывали кому-то на карту деньги. Опять же с этого нала. Сомневаюсь.
+
0
yarg
yarg
6 червня 2020, 14:06
#
Бегунки под угрозой 5 лет на зоне сдадут всех....
+
0
Serhiozzi
Serhiozzi
9 червня 2020, 9:08
#
А они и ничего не знали. Им давали деньги, они пополняли по списку. На дающем деньги всё и замкнется.
+
0
Maris5
Maris5
6 червня 2020, 12:43
#
Я согласна что в2в в этому закону отношения не имеет,тут очень много есть отличий от пирамиды.Просто комуто очень хочется ее прикрыть.Но ничего не выйдет)!
+
0
yarg
yarg
6 червня 2020, 14:06
#
Конечно не выйдет. Сначала все вкладчики должны налоги заплатить.
+
0
Serhiozzi
Serhiozzi
9 червня 2020, 9:09
#
)))) К этому их жизнь не готовила)
+
0
bublik
bublik
8 червня 2020, 8:38
#
Так все кто нес деньги в B2B Jewelry прекрасно знали что это пирамида.
+
+10
Богдан Перчук
Богдан Перчук
5 червня 2020, 12:36
#
«... если объем хозяйственной деятельности (или имитации такой деятельности) с привлеченными активами несопоставим с уровнем дохода (возможности получения такого дохода) организаторов/членов структуры, то мы говорим о пирамиде.»

Сейчас любая контора «рога и копыта» в проспекте, бизнес-плане и т.д. и т.п. легко обосновывает «возможность» получения дохода. Так что, хорошего толку от этого или любого подобного закона... ноль. Наоборот, неоднозначное толкование регуляторами может даже навредить добросовестным участникам. 

+
0
yarg
yarg
5 червня 2020, 13:26
#
Добросовестным участникам пирамиды ? 
а это кто ? :)
+
0
Богдан Перчук
Богдан Перчук
5 червня 2020, 17:11
#
Участникам не пирамиды. А финансового рынка. Ведь многие проекты изначально задумывавшиеся де -факто как инвестиционные, в последствии, под влиянием многих факторов (не обязательно это злой умысел учредителей), де -юре могут оказаться пирамидами.
+
0
Serhiozzi
Serhiozzi
5 червня 2020, 19:10
#
Это не те, кто участвовал в ней с целью наживы).
+
0
Maris5
Maris5
6 червня 2020, 12:38
#
Вот казалось бы приличный сайт,но законы читать так и не научились,раз вписывают в ряды пирамид проект В2В.Почитайте внимательней.Есть доход и товар,а это уже не малое отличие!
+
0
yarg
yarg
6 червня 2020, 14:05
#
И благотворительный фонд и налоги все платили....
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися