Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 березня 2019, 8:21

10 ознак фіктивності інвестиційного проекту

Українці вже втратили сотні мільйонів гривень на фінансових проектах шахраїв. Такі інвестиційні проекти, де ніхто не планує виплачувати інвесторам обіцяний дохід, називають СКАМ-проектами. Як правило, мова йде про форекс трейдинг, криптоактиви, бінарні опціони, інвестування в фінансові інструменти, управління активами на ринках капіталу. Про те, як розпізнати шахраїв, розповідає НКЦПФР

Українці вже втратили сотні мільйонів гривень на фінансових проектах шахраїв.
фото:golos.io

Існує 10 найтиповіших ознак фіктивності інвестиційного проекту або фінансових операцій. Наявність лише кількох з них вже повинна стати для інвестора причиною більш прискіпливого аналізу рекламних обіцянок та обережного інвестування своїх грошей.

Ознаки, які дають можливість ідентифікувати потенційно шахрайські проекти:

1. Великий відсоток гарантованої дохідності

Основною ознакою СКАМ проектів є пропозиція отримати надприбуток, в рази більший середньої відсоткової ставки банків за депозитами. Деякі проекти пропонують дохідність в 100% й більше річних, в той час як алгоритм використання грошей та логіка заробітку описана дуже розпливчасто.

2. Відсутність відповідних дозволів та ліцензій

Як правило, проект не має жодних офіційних регуляторних дозволів і ліцензій на здійснення діяльності, яка пов’язана з наданням фінансових послуг, управління активами чи іншими послугами на ринках капіталу в країні, де залучаються гроші. А такий дозвіл завжди є необхідним. Інколи інвестору пред’являють «ліцензії» закордонних сумнівних організацій, або екзотичних країн.

3. Агресивний маркетинг

Більшість СКАМ-проектів вимагають агресивної рекламної підтримки. Як правило, рекламні кампанії реалізується в мережі інтернет. Ця реклама масштабна, яскрава, багатообіцяюча, але грунтується винятково на емоційних мотивах, а не раціональних аргументах. Не повинна заспокоювати інвесторів і велика кількість позитивних відгуків на сайті компанії, рекомендації відомих блогерів та медіа-персон, чи навіть мережа споріднених «партнерських» сайтів в інших країнах.

4. Відсутність фізичного офісу

Такі компанії, як правило не мають фізичного офісу в місті або країні, де проект пропонує послуги. Спілкування з інвестором відбувається виключно онлайн. В проекті відсутні ідентифіковані співробітники з професійною історією, які несуть відповідальність за управління коштами інвесторів. Укладання угод відбувається без фізичної присутності, особистого чи електронного підпису та звірки документів. Типовим є відсутність функціонального бек-офісу, як то юридичного відділу, бухгалтерії, суміжних служб.

5. Відсутність реєстрації в країні залучення інвестицій

Контактні юридичні особи та бенефіціари, як правило, є резидентами таких країн як Сейшельські острови, ОАЕ, Британські Віргінські острови, Сент-Вінсент і Гренадини, республіка Вануату, країн з офшорними зонами, пільговими митними чи реєстраційними умовами.

6. Відсутня акредитація інвестора

Як правило, ніхто не перевіряє фінансовий стан потенційного інвестора, його кредитну історію. Проекти не цікавляться фінансовими можливостями інвестора, його ресурсами, готові працювати навіть з малозабезпеченими клієнтами, пропонуючи їм позики на кабальних умовах.

7. Підозрілі або неперевірені біографії менеджерів

Інформація про фактичних керівників проекту, відповідальних за юридичне, фінансове, бухгалтерське супроводження діяльності проекту є закритою. Назви посад номінальних керівників, які фігурують в рекламних матеріалах розпливчасті та юридично нечіткі. Характерна відсутність підтвердженої професійної історії таких осіб. Ви не можете знайти інформацію про попередню діяльності проекту чи окремого менеджера. Публічні особи, які можуть представлятися керівниками таких проектів, фактично можуть бути найманими акторами й жодним чином не залучатися в процес управління.

8. Відсутність підписаних документів

За українським законодавством, укладання фінансових договорів вимагає особистого підпису паперів двома сторонами угоди в кількох екземплярах або підписання їх за допомогою електронного цифрового підпису. Як правило, цього не відбувається або відсутній підпис керівника проекту.

9. Наполеглива пропозиція залучати друзів

Пропозиція інвестору залучати до інвестицій друзів, родичів, знайомих є поширеною практикою СКАМ-проектів. Сумнівні проекти розробляють та пропонують деталізовану програму отримання додаткових бонусів та доходів у разі залучення інвестором в проект нових осіб, через, приміром, підключення засобами свого реферального ключа.

10. Приховування права власності

Будь-які документи, що підтверджують право власності особи на активи чи їхню частку, в які теоретично інвестує СКАМ-проект відсутні. Також не надаються систематичні звіти щодо операцій, діяльності, результатів в управлінні проектом активами інвестора.

НКЦПФР закликає інвесторів уже при наявності лише кількох названих ознак бути  уважним і обережним щодо інвестування в такий проект. Найкраще зробити додаткові перевірки з метою впевнитися в надійності проекту, або ж взагалі відмовитися від таких інвестицій.

Також в Нацкомісії радять у випадку виникнення сумнівів законності роботи проекту робити відповідні запити до фінансових регуляторів — як правило, це Нацкомфінпослуг, НКЦПФР та НБУ.

Коментарі - 5

+
+111
Citadel
Citadel
27 березня 2019, 11:23
#
За последние 5 лет Украина стала «притоном» Форекс, бинарных опционов, компаний.Все они «крышуются» сами понимаете кем (силовиками, политиками,)
По сути эти компании обманывают, обворовывают людей в ом числе и на территории Украины! Все молчат!!!
Конечно же есть брокера честные у кого есть лицензи как минимум Евросоюза, но даже они делают всё чтоб клиент в конце концов остался не счем.Минфин их всех знает и не смотря на это их рекламирует и этим самым понижает свой рейтинг и прозрачность!
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
27 березня 2019, 16:28
#
Так и есть.
+
0
Андрей Кул
Андрей Кул
27 березня 2019, 12:41
#
Я вообще не влажу в это болото! В Украине, с отсутствием законодательства, не говорю уже о законодательстве в этой сфере, инвестировать куда то деньги типа Форексы и тп — это печально!
+
0
Kvestor2019
Kvestor2019
27 березня 2019, 17:08
#
Та уже и Эппл на биржу завезли, ну умного лОха — умную резьбу
+
0
Ігор Петров
Ігор Петров
31 березня 2019, 20:18
#
Детскую сказку про буратино вспомнить надо перед такими «инвестициями»
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися