Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 травня 2020, 12:59

НБУ вирішив пожвавити банківське кредитування. Запроваджує процентний своп

Національний банк затвердив положення про проведення НБУ на міжбанківському ринку операцій своп процентної ставки. Про це йдеться у повідомленні регулятора.

«Національний банк готується до запуску процентного свопу, який знизить процентні ризики банків і додасть їм сміливості для розгортання кредитування», — зазначив заступник голови Національного банку Олег Чурій.

Що передбачає процентний своп

  • Одна сторона пропонує іншій фіксовану процентну ставку, що нараховується на умовну суму, а інша сторона – плаваючу відсоткову ставку.

  • Остання ставка буде розраховуватися на основі українського індексу міжбанківських ставок за кредитами та депозитами овернайт (UIIR).

  • В обумовлений строк відбуваються розрахунки сторін з обрахунку різниці процентних платежів.

Що це дасть банкам

Банки можуть мінімізувати власний процентний ризик під час кредитування. Вони залучають депозити на досить короткий термін порівняно з довгим строком кредитів, тож завжди ризикують через ймовірність зміни вартості залучень.

Читайте також: Нацбанк та ЄБРР підписали договір про валютний своп на $500 мільйонів

Які ризики усуває своп

Ставка за депозитами фактично завжди змінюється і може зрости, а для позичальника вона фіксована. 

Що це дає НБУ

Завдяки таким операціям Нацбанк зможе посилити дієвість монетарної трансмісії. Процентні ставки в економіці будуть гнучкіше реагувати на монетарні рішення Національного банку та зміни у вартості ресурсів на міжбанківському кредитному ринку.

Запровадження процентного свопу не тільки стимулюватиме розгортання кредитних програм для бізнесу та населення, але й сприятиме подальшому зниженню відсоткових ставок у економіці.

Коли запустять

Новий інструмент стане доступним після повної готовності технічного функціоналу та депозитарної системи до проведення таких операцій. Орієнтовний строк запуску – друга половина червня 2020 року.

Читайте також: Кількість компаній зростає. Скільки МФО кредитують під 0% — рейтинг «Мінфіну»

Як проводитимуть своп-операції

Нацбанк проводитиме операції своп процентної ставки шляхом кількісного або цінового аукціону через торговельні системи Bloomberg, Refinitiv чи будь-які інші сучасні програмно-технічні комплекси, що мають необхідний функціонал.

Участь в аукціонах

Участь в аукціонах зможуть брати банки, які попередньо уклали з Національним банком відповідний генеральний договір і сформували необхідний гарантійний фонд.

Гарантійний фонд може складатися з ОВДП та/або національної або іноземної валюти, розміщеної на рахунках Нацбанку без сплати процентів.

Терміново потрібні гроші? Оформи кредит онлайн швидко і зручно

Конкретні параметри проведення таких операцій, а саме їх періодичність, строки, граничні ставки, обсяги та інші будуть затверджуватись окремим рішенням Правлінням Національного банку після розгляду цього питання Комітетом з монетарної політики.

Положення набуває чинності 30 травня 2020 року.

Що таке процентний своп

Це фінансовий інструмент у формі угоди між двома сторонами про те, що в певні дати одна зі сторін сплачує іншій стороні різницю між відсотками, які нараховуються на умовну суму свопу за фіксованою та плаваючою ставками.

Коментарі - 6

+
0
bampi
bampi
29 травня 2020, 13:18
#
Проблема быстро всплывет - UIIR ставка является необеспеченной, в то время как НБУ требует обеспечения. Соотвт, когда начнут находить справедливую стоимость, то FVA никак не учитывается. Это подметят аудиторы быстро, как и налоговики. 

Второй момент ничего не сказано о stub period, front stub period....
+
0
Алексей Козырев
Алексей Козырев
29 травня 2020, 15:16
#
Для bampi. Еще надо добавить, что те ресурсы и активы, которые передаются Нацбанку не будут приносить дохода (а для самого банка такие ресурсы имеют конкретную себестоимость). Это практически всегда по факту «замораживание» для банка этих средств или активов. И еще неизвестно, какой в конечном итоге с учетом этого нюанса получится стоимость фондирования для банка с учетом подобного механизма НБУ. Иногда овчинка не будет стоить выделки.
+
0
mary27
mary27
29 травня 2020, 19:46
#
+1000.
​​​​​​
+
0
bampi
bampi
29 травня 2020, 22:43
#
Правління Національного банку України Р І Ш Е Н Н Я Про затвердження Порядку оцінки справедливої вартості похідних фінансових інструментів, операції з якими здійснює Національний банк України - Эту постанову (13 липня 2017 року м. Київ № 437-рш) нужно было отменить, а все вписать и расширить нынешнюю (Правління Національного банку України П О С Т А Н О В А 28 травня 2020 року м. Київ № 67)
Так как от 2017 года верна сама по себе, если говорим об оценки справедливой стоимости процентного свопа.
+
+37
bonv
bonv
29 травня 2020, 13:24
#
У Нацбанку  вважають, що зниження облікової ставки не обов'язково і не одразу призведе до здешевлення кредитів, як це відбувається в інших країнах.
Є ще й фактор ризику, на який ідуть комерційні банки, видаючи позики, кажуть в НБУ. Тож у вартість кредитів в Україні банки закладають такі ризики:
- недостатню реформованість судової системи, що не дозволяє повноцінно захистити права кредиторів,
- складність (а, часом, і неможливість) стягнення та реалізації застави,
- недостатню кількість прозорих та платоспроможних позичальників,
- для ринку іпотеки це ще й недостатня прозорість та врегульованість ринку нерухомості.
Без усунення цих перешкод навіть подальше зниження облікової ставки «не дозволить реалізувати весь потенціал для відновлення кредитування в Україні», кажуть в НБУ. Тому як завжди голий популізм..
+
0
pov78
pov78
29 травня 2020, 13:41
#
Судя по вышеизложенному оставить как есть и направить все усилия на устранение перечисленных рисков, а также исправить несогласованность обеспеченности ставки
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися