Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 травня 2020, 11:58

У Приватбанку розповіли, чому зростають депозити під час кризи і що буде зі ставками за валютними вкладами

Останні 3 місяці основний приріст пасивів відбувається за рахунок коштів на поточних рахунках, а не строкових депозитах. Про це «Мінфіну» розповів керівник департаменту заощаджень Приватбанку Андрій Шульга.

Останні 3 місяці основний приріст пасивів відбувається за рахунок коштів на поточних рахунках, а не строкових депозитах.
Фото: rbc.ua

За словами Шульги, зараз вкладники воліють зберігати гроші на поточних рахунках (на картках), куди їм зараховуються зарплата і пенсія або на короткострокових депозитах строком на 1-3 місяці.

Як писав «Мінфін», за даними НБУ, за перший місяць карантину гривневі кошти на рахунках населення в банках збільшилися на 11,6 млрд — до 341,4 млрд грн (+ 4%). В іноземній валюті кошти населення скоротилися на $182 млн до $9,8 млрд (-2%).

Пізніше регулятор оприлюднив статистику, згідно з якою протягом тижня з 23 по 30 квітня і гривневі кошти населення в цілому, і термінові гривневі депозити зросли на +0,3%. Валютні кошти вперше з початку відтоку виросли на 0,2% в доларовому еквіваленті, темпи скорочення строкових валютних депозитів значно сповільнилися.

Читайте також: Кожен третій дрібний банк зрізав дохідність депозитів

Валютні вклади все ще популярні

«Частина валютних вкладів була знята на хвилі карантинних переживань. Це звичайна ситуація в періоди „неспокійного“ ринку. Але вкладникам валютні депозити як і раніше цікаві. Ми це бачимо по тому факту, що навіть при зниженні ставок клієнти активно продовжують свої вклади і зовсім не поспішають їх забирати», — каже Шульга.

Він також зазначив, що самим банкам валютні депозити мало цікаві, оскільки вони не масово видають кредити у валюті.

«Тому, якщо раптом держава не зацікавиться питанням залучення валютних заощаджень громадян для інвестування програм розвитку, процес неухильного зниження ставок і портфеля валютних вкладів буде тривати далі», — прогнозує він.

Читайте також: Як українці обирають банки

Що буде зі ставками в гривні

Що стосується прибутковості гривневих вкладів, то за словами банкіра, банки хочуть знижувати депозитні ставки для активізації кредитування. Але їх цінова політика буде залежати від стану ринку і від того, наскільки громадяни будуть готові приносити гроші в банк на запропонованих умовах.

«Коли ми оперуємо цифрами 6, 7, 8, 9% річних за депозитами і т. д., то постійно повинні пам'ятати, що з доходу за вкладом утримується податок у розмірі майже 20%», — нагадав банкір.

ОФОРМИТИ ВКЛАД В ВАЛЮТІ І ОТРИМАТИ БОНУС + 0,7% РІЧНИХ

Коментарі - 1

+
+98
gexa
gexa
27 травня 2020, 13:12
#
Под такие проценты, да еще и налог, не какой выгоды не будет от вклада!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися