Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 травня 2020, 14:38

У 2019 році держбюджет втратив 33,5 мільярда через надання податкових пільг бізнесу

За 2019 рік держбюджет втратив 33,5 млрд грн через надання податкових пільг бізнесу — останні три роки обсяг втрат державного та місцевого бюджетів через надання податкових пільг постійно зростає. Про це повідомляє Центр аналізу публічних фінансів Київської Школи Економіки, пише ЕП.

За 2019 рік держбюджет втратив 33,5 млрд грн через надання податкових пільг бізнесу — останні три роки обсяг втрат державного та місцевого бюджетів через надання податкових пільг постійно зростає.
Фото: bukinfo.com.ua

Економісти попереджають

Економісти стурбовані, що під гаслом підтримки бізнесу під час кризи народні депутати почали активно надавати бізнесу (або окремим галузям економіки) нові податкові пільги. Ця тенденція насторожує.

По-перше, тому, що останні три роки обсяг втрат державного та місцевих бюджетів через надання податкових пільг постійно зростає.

Скільки втратив бюджет

Згідно з даними ДПС, наданих на запит нашого Центру, втрати держбюджету від надання податкових пільг збільшилися з 19,9 млрд грн в 2017 році до 33,5 млрд грн в 2019.

Втрати місцевих бюджетів збільшилися, відповідно, з 6,2 млрд грн до 9,2 млрд грн.

По-друге, звільняючи від оподаткування одних платників податків, держава або повинна знизити обсяг власних витрат на ту ж суму — або зібрати в бюджет «брак коштів» з інших платників податків. Іншими словами, за «щедрість» держави у підтримці одних додатково платитимуть інші платники податків.

Читайте також: Економіст порахував, скільки обійшлися б бюджету кредитні канікули для бізнесу

Наголошується, що чим більше підприємство, яке отримує податкову пільгу, тим більше фактичний обсяг коштів, яке воно не сплачує у вигляді податків.

Читайте також: Допомога бізнесу. Уряд озвучив умови рефінансування діючих кредитів

«Іншими словами, податкові пільги є регресивним методом бюджетної підтримки. І якщо уряд прагне підтримувати саме малий і середній бізнес, цей інструмент підтримки не є оптимальним», — додали в Центрі аналізу публічних фінансів.

Нагадаємо

За січень-квітень податковий борг підприємств в Україні складає 106,47 млрд грн.

За оперативними даними ДПС, за січень-квітень по платежах, які контролює Податкова, до зведеного бюджету надійшло (сальдо) 225,6 млрд грн. Це на 16,1 млрд грн, або на 7,7% більше, ніж за аналогічний період 2019 року.

Читайте також: Як змінилися настрої бізнесу на карантині (дослідження)

Коментарі - 2

+
+19
mary27
mary27
25 травня 2020, 15:55
#
Помогли нашим бизнес-мародерам - получили увеличение дыры в бюджете.
Заодно отучили наших офшорщиков от уплаты налогов.
+
0
mary27
mary27
25 травня 2020, 16:14
#
+1000.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися