Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 травня 2020, 14:15

Чи буде створена альтернатива ЄС і як Україна може підключитися до неї

Впоравшись з коронавірусним шоком, багато хто почав замислюватися: а що буде далі?

Свій погляд на перспективи світової економіки загалом і української зокрема озвучив на недавній онлайн-дискусії «Україна після коронавірусу. Політичні та економічні підсумки і прогнози» директор Центру досліджень постіндустріального суспільства Владислав Іноземцев. «Мінфін» обрав головні тези.

Як припинити бути європейською периферією

Незважаючи на всі негативні наслідки кризи, для України зараз утворилися дуже хороші кон'юнктурні моменти. Перший пов'язаний з високим попитом на сільгосппродукцію, другий – з виграшною ситуацією для основних галузей промисловості, у зв'язку з різким падінням цін на енергоносії.

Це падіння навряд чи буде дуже затяжним. Швидше за все, ціна на нафту вийде на якесь нове плато і встановиться між $28-35 за барель.

Читайте також: Ціни на нафту стабілізувалися. Впливає відновлення імпорту в Китай

З точки зору індустріального прориву, в України з'являється ряд можливостей для того, щоб капіталізуватися на величезній маржі за трудовими ресурсами. Адже оплата робочої сили дуже низька, нижча ніж у Китаї.

Яким чином діяти далі? Зараз важливо не експортувати робочу силу, а спробувати на основі заробітчан, які повернулася у зв'язку з карантинами, запустити європейське індустріальне виробництво. Так, спочатку треба спробувати залучити його на свою територію. А це навіть дуже можливо.

Ми бачимо серйозну боязнь релокації в Китай. Вже зараз США деякі виробництва починають виводити з Китаю. Поки що в інші країни, зокрема в Середню Азію і В'єтнам. Але дуже активно розмірковують, як повернути виробництва назад в Америку під гігантські державні дотації, які безсумнівно будуть даватися.

Плюс американці шукають інші локації, наприклад, Мексику. Якщо тенденції збережуться, то до літа 2021 року Мексика стане найбільшим партнером США, змістивши Китай.

В принципі, відтік капіталів з Китаю – це якийсь тренд, який буде зберігатися найближчими роками. І в цьому відношенні Україні потрібно уважно проаналізувати, наскільки європейці будуть зацікавлені у виході з Піднебесної і які компанії можуть виводити з країни в першу чергу. Далі – адресно працювати з цими компаніями, пропонувати їм поліпшені умови в Україні і щодо оподаткування, і щодо інвестування.

Читайте також: Михайло Кухар: У червні-липні нерухомість можна буде купити з дисконтом 25%

Якщо б Україна могла претендувати на частину відтоку з Китаю, це б не вирішило всі проблеми економіки, але це був би дуже важливий сигнал. Тому що, якщо зачепитися за нові кон'юнктурні можливості, то далі Україна потрапляє на зовсім інший рівень відносин з європейцями. Країна вже не буде розглядатися як периферія, а як самостійна одиниця, важлива для Європи.

Зараз європейці будуть замислюватися про всі економічні вигоди, які вони можуть отримати від співпраці. Тому з Європою треба говорити на мові чистої вигоди, а не спільних ідеалів або прихильності до демократії. Економічна аргументація стане основою. І, якщо Україна зможе це використовувати, то забезпечить собі хороший підхід на найближчі кілька років.

Чому Україну може навчити брексит

Зараз вся Європа сконцентрована на боротьбі з COVID-19. Але пройде час, карантини знімуть, і доведеться замислитися, що робити далі.

Ми бачимо, що наслідки брексита на тлі епідемічної небезпеки були повністю проігноровані. Але ця проблема знову постане. Буде дуже цікаво спостерігати за Англією, як за прикладом того, яким чином можна вибудовувати близькі взаємини з європейцями, але не бути членом Європейського Союзу.

Для України це повчально. Відверто кажучи, для Києва вступ до ЄС у найближчі 10-15 років малоймовірний. Тому вивчати досвід Англії і взаємодіяти аналогічно – це дуже важливе завдання.

Можна розглянути й інші варіанти співпраці з ЄС. Наприклад, є Асоціація європейської торгівлі. Вона раніше включала безліч країн, але зараз до неї входить лише Ісландія, Норвегія, Швейцарія та Ліхтенштейн.
Але вона існує і між нею та ЄС укладено угоди про вільну торгівлю. Якби Британія поставила собі метою реанімувати цю організацію, і Україна, можливо, Туреччина, Сербія та інші, зуміли б підключитися до цього процесу, фактично змогла б бути створена альтернативна ЄС структура. В економічному плані вона могла б збудувати абсолютно нові відносини з ЄС.

Європі це було б дуже вигідно. Бо це дало б можливість поширити європейські правила на ці країни, але не передбачало б відповідальності фінансування. Для британців теж плюс. Тому що Британія стала б лідером нового блоку і по суті рівним парламентером з Брюсселем. Така велика гра могла б бути дуже цікавою в геополітичній парадигмі, в тому числі і в просуванні економічних завдань.

Для України було б ідеально мати певний статус спостерігача в переговорних процесах Британії з ЄС. Тому що англійці б зрозуміли, що їх вихід не трагедія. А є можливість згуртування нової периферії ЄС, свого роду міні-ЄС.
На мою думку, пошук контакту з Британією і створення другої Європи в якості конструктивного партнера було б дуже цікаво для України.

Читайте також: Пост-вірусна економіка: що чекає Україну?

Чому Україні не світить членство ЄС

Європейці ніколи не будуть для вас робити якихось нових схем. Україна з 2004 року намагається сказати, що ми європейці, ми хочемо бути всередині ЄС. 15 років йде ця риторика, і за великим рахунком ніякого прогресу.

Європейці розуміють, що прийняти Україну – це велика катастрофа. Тому що ви отримуєте місце в Європарламенті і починаєте впливати на їх законодавство. До цього, як не найбільш економічно благополучна країна в Європі, отримуєте гігантські дотації.

І якщо ви вишибаєте Болгарію з позиції найбіднішої країни Європи, тут же величезна кількість сільгосп дотацій, капіталу для структурного розвитку переходить до вас.

Це, безумовно, викличе дике роздратування всіх не надто благополучних європейських країн. Тому надія на вступ невелика. У цій ситуації потрібно постійно продукувати якісь ініціативи, атакувати Брюссель новими пропозиціями про співробітництво.

Читайте також: Як Україна буде розплачуватися за карантин — прогноз

Америка на порозі тривалої фази підйому

Що стосується Америки, то зараз фактично все залежить від поведінки Федерального резерву і від Мінфіну. Основним моментом буде величезне вливання грошей, яке вже йде і буде продовжуватися. У цьому немає великої загрози. Так чи інакше, американці, як і європейці, будуть витягувати свою економіку саме через величезні вливання, неспівставні з тими, які були у 2008-2009 роках. Тому підйом буде досить швидким.

Якщо взяти до уваги фондові ринки, то папери зростають дуже швидко, незважаючи на те, що кеш-флоу (рух грошових коштів в рамках компанії, проекту або продукту, – ред.) компаній різко впав. Це говорить про те, що ринок готовий до відновлення, він його чекає. Тому що такий обсяг грошей, який влито, не може пройти безслідно.

Що стосується реального сектора, тут основне питання пов'язане з тим, чи буде друга хвиля епідемії. Тому що вихід з локдауна йде досить швидко. Тут важливо помітити, що американці роблять дуже розумно: вони фактично спустили питання про вихід з карантину навіть не на рівень штатів, а на рівень графств – countries. Це дозволяє тримати відкритою частину економіки в тих містах, де кількість заражених незначна. Цей метод дуже правильний і економіка реагуватиме на нього позитивно.

Якщо не буде другої хвилі, за моїми прогнозами, протягом найближчих місяців зайнятість буде зростати приблизно на 3-4 млн на місяць. Відповідно до кінця року безробіття залишиться на рівні 10 %, але до наступного літа воно розсмокчеться.
Загалом ця структурна і несподівана криза, пов'язана з епідемією, буде сприйнята ринком, як цикл. Тим самим буде закладена чергова тривала фаза підйому.

Дивіться також: Як США, Європа і Китай будуть рятувати економіку (відео)

Економіка Росії впевнено йде донизу

У Росії в черговий раз відбувається наступне: влада нічого не намагається робити, сподіваючись на те, що все владнається самостійно. Уряд вважає, що малий і середній бізнес має певні накопичення і резерви, які допоможуть їм відновитися. Загалом, ситуація не розглядається, як критична.

Хоча результати про виконання бюджету за квітень свідчать, що ВВП у квітні падав в середньому на 28% у річному вимірі. Тому, криза продовжується. Вона десь на третину обумовлена падінням цін на нафту і на 2/3 локдауном. Але загальне відчуття, що влада сподівається на спад епідемії. Хоча це не очевидно, тому що зняття карантину останніми днями йшло досить безсистемно.

З іншого боку, російська влада ставить на те, що у людей вистачить коштів, щоб економіка відновилася без зайвих вливань грошей з боку уряду в другій половині року.

Я не впевнений, що це все буде відповідати дійсності. Тому прогнозую серйозний спад, набагато серйозніший, ніж він буде у Європі. І питання швидше не стільки в глибині спаду, скільки в дуже повільному відновленні.

Варто очікувати поступового зниження ВВП, і ще більшого падіння доходів населення. Тобто, тренд донизу, який був закладений з 2012 року, продовжиться. Навряд чи він викличе якісь політичні потрясіння або соціальний вибух. Але як економічна держава світового класу, Росія вже дуже впевнено йде донизу і ніяких спроб змінити ситуацію не вживає.

Читайте також: Яким буде світ після карантину

Коментарі - 18

+
+25
Maleficarum
Maleficarum
21 травня 2020, 15:01
#
«Если не будет второй волны, по моим прогнозам, в течении ближайших месяцев занятость будет расти приблизительно на 3-4 млн в месяц. Соответственно к концу года безработица останется на уровне 10 %, но к следующему лету она рассосётся.»
" Очень  оптимистично  А  главное-  что  не  показаны  механизмы(  локомотивы  отраслевые)  кои  смогут  ударными  темпами  создавать  рабочие места.. Где  рабочие  места  те  искать ?    В производстве и машиностроении?   Цена нефти  низка  Значит  и  спрос    продукцию  машиностроения  как  и  автоотрасли  места  рабочие  не  создадут   Строительство ?  Не  будет  денег  у  большей  части населения   дабы  вбиваться  в  недвигу  Это  тоже  не  вариант по  созданию  рабочих  мест..  Техногиганты ?   Тоже  не  вариант  ибо продукция  их  ( цифровая  техника  итд )  не  будет  восстребована  населением  опять  же по  причине неопределённости  с  работой  а  значит  и  с  постоянным  доходом.. Вижу  две  отрасли  кои  могут  создавать  рабочие  места  Сельское  хозяйство  и   медицина.. Но  с.х  отрасль  места  рабочие  скорей сезонные А  медотрасль в виду  специфики  производства    узконаправленна     Так  что глобально  оная  не   будет  локомотивом   по созданию  рабочих  мест  Тем  более  что  в  оной  отрасли  нужны  прежде  всего  спецы-  а  они  то  как  раз  при  работе остались.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
22 травня 2020, 8:29
#
Не потрібно буде все створювати з нуля. Робочі місця відкриють ті, хто їх закрив під час пандемії. Так, не всі, але більшість відновляться, дадуть їм бабла для старту і все піде. Змогли ж за каденції Трампа створити 20 млн робочих місць з нуля, то вже відновитися якось вдасться.
+
+33
lika197
lika197
21 травня 2020, 15:47
#
Перестал читать после:
«По моему мнению, поиск контакта с Британией и создание второй Европы в качестве конструктивного партнера было бы очень интересно для Украины.»
«Америка на пороге длительной фазы подъёма»
«Экономика России уверенно идет вниз»
«В принципе, отток капиталов из Китая – это некий тренд, который будет сохранятся в ближайшие годы»

Актуальная Европа и Евразия нам не нужна, такие же мошенники-банкиры и их друзья-террористы прекрасно создадут «Вторую Европу».
+
+3
yarg
yarg
21 травня 2020, 18:09
#
Украину в ЕС точно никогда не возьмут. Ну вот точно....

румынию -страну очень близкую к Укриане по территории и населению - спокойно взяли. 
Кто-то скажет что Румыния намного богаче ? нет. Я там был в 1997 году. Нищета была дикая (даже по меркам наших 90-х годов) . Машин на дорогах было мизер - зато куча повозок с лошадьми....
Но они спокойно вошли в ЕС .
+
+6
combojack911
combojack911
21 травня 2020, 21:58
#
Был в Румынии несколько лет назад, может в цифрах средней зарплаты и ВВП эта страна богаче Украины, но смотрится и по ощущениям сильно беднее, меня тогда удивило как страну с такой бедностью и запредельным уровнем коррупции (столкнулся с этим сам) взяли в ЕС. Наверное если бы Украина могла ставить стратегические цели, то нас бы и раньше взяли.
+
0
vikchernij
vikchernij
21 травня 2020, 23:08
#
Цитуючи Дмитра Кулебу:

«Саміт ЄС — Західні Балкани, що відбувся у травні 2018 року, вкотре підтвердив це правило. Балканським країнам обіцяють членство в Євросоюзі попри все — слабкі інституції, корупцію, потужну організовану злочинність, вплетену в тіло влади, та суперечки між державами-сусідами.
Питання реформованості країни завжди було другорядним, але нам забули про це сказати. Як і те, що головне — бути своїм»
+
+30
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
22 травня 2020, 8:34
#
Я був в Румунії в 2016 році. То вже не рівняйте з Україною. Там народ бідний, але інший. У нас 90% підприємців не хотять платити податки, а як карантинн вели, то допомоги всі хотять. І безкоштовного лікування... а в Румунії на площі ходив мужик, який кульки надуті гелієм продавав... з терміналом ходив. Чеки видавав... безнал приймав. А у нас через кійоск можна все замовити, а податків ноль. Тим, хто каже, що нема за що платити відповім так, що якби ви щось заплатили, то вам би боліло за те, що у вас крадуть, а так всім по боку, ви крадете і у вас крадуть. Всі в шоколаді. Європа в голові повинна бути.
+
+15
yarg
yarg
22 травня 2020, 9:56
#
Це через скільки років після вступу до ЕС ? через 15 ?
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
22 травня 2020, 14:06
#
Спасибо за Ваш комментарий. +
+
+16
sadbuttrue
sadbuttrue
22 травня 2020, 8:03
#
У нас занадто багато теоретиків які пишуть і розповідають про краіну великих можливостей. Але є одна непереборна обставина - у керівництва краіни, арміі бюрократів, чинуш і корупціонерів, зовсім інші цілі і повірте мені вони не лежать в площині розвитку і процвітання Украіни
+
0
yarg
yarg
22 травня 2020, 9:55
#
У нас в рази більше теоретиків , які пишуть про армію бюрократів і чинуш. І що ? 
Останні опитування показали , що найбільшою проблемою країни вважають коррупцію 80 % опитаних , а стикались з проявами коррукції у своєму житті - близько 5 % .
Отакий собі страшний звір , якого ніхто не бачив , але всі бояться.
+
0
abc11111
abc11111
22 травня 2020, 11:47
#
Не знаю как насчёт 5%, я думаю эта цифра намного больше, но в нашей стране не сталкивался с коррупцией только тот, кто ничего не делал более-менее серьёзного и за него это «серьёзное», делали другие. После любых «революций» проявления коррупции падают, из-за боязни коррупционеров потерять свои насиженные места. Но, проходит время, и всё возвращается на круги своя. К тем, кто не видел проявлений коррупции, можно отнести ещё детей с детских садов и школ, с них пока ещё взять нечего, но говорить о 5% в нашей стране, это точно не социологическое исследование.
+
0
yarg
yarg
22 травня 2020, 13:21
#
«более-менее серьёзного№» - это типа замутить бизнес с чиновниками по госзакупкам  ?

Я за последние лет 20 сталкивался с коррупцией пару раз. Ну больницы без шоколадки (соточки и т.п.) ничего делать не хотят. Но у меня давно страховка. 
Ну в школе у детей сборы «на ремонт провала , чтобы не проваливался» - но на фоне общего идиотизма родителей  ,требующих в школе вооруженную охрану , видеокамеры , кулеры с минеральной водой и т.п. - это ниочем. 

собственно все. Последнее что делал с государством - оформлял пару земельных участков. Обошелся без взяток. Прошлым летом.
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
22 травня 2020, 14:11
#
Согласен с Вами. Тоже не сталкивался давно с таким явлением.
Ну, разве что попал в хирургию и платил врачу. Однако сложно назвать это «коррупцией» - скорее всего оплата за проделанную работу (я именно так к этому и отношусь, ибо в «бесплатное» не верю).
Возможно эта самая коррупция не на бытовом уровне, а повыше будет? Когда пилят и осваивают бюджетные деньги?
+
0
yarg
yarg
22 травня 2020, 16:47
#
Возможно. но я и написал «стикались з проявами коррукції у своєму житті - близько 5 % .»
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
27 травня 2020, 11:27
#
ХЗ, короче. Тут сейчас начнется «а у меня», «а у кума моего» и пр.
Индивидуально конечно же.
Но у меня такое же наблюдение и вывод, как у Вас.
+
0
Lefert
Lefert
22 травня 2020, 13:57
#
«После любых «революций» проявления коррупции падают, из-за боязни коррупционеров потерять свои насиженные места»- вот как раз после революций, беспредел на максимуме. Пока непонятно кто где и как- титушки на волне, и точно также те кто еще может что-то порешать.
+
0
abc11111
abc11111
2 червня 2020, 15:37
#
Беспредел на максимуме в основном в высших эшелонах власти, которые знают что им «ещё ночь простоять и день продержаться». Они уверены, когда придут революционеры и псевдореволюционеры, то с «насиженых» мест их скинут почти всех со стопроцентной вероятностью, но большую часть «правителей», составляют руководители среднего и низшего звена, которые надеются удержать свои бразды правления надолго или хотя-бы на время, срочно «перестроившись» и «перекрасившись», часто уже в партиях революционеров. Потому проявления коррупции в этих звеньях власти, после любых победных революций, почти всегда падают. Не будем брать крайности, в виде «в любой семье не без урода».
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися