Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 травня 2020, 14:11

«Антиколомойский» закон: чому вкладникові доведеться освоювати банківський облік

Жорсткий контроль і можливість НБУ блискавично реагувати на найменші фінансові проблеми стануть новою реальністю для вітчизняних банків після підписання «антиколомойського» закону.

13 травня Рада прийняла законопроект «Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності» (№2571-д). Документ вже отримав неофіційну назву «антиколомойський», хоча його норми торкнуться не тільки Приватбанку.

Читайте також: Рада прийняла «антиколомойський» закон. Екс-власники банків можуть отримати відшкодування шкоди

Підсумковий документ дуже відрізняється від первісної редакції. Наприклад, з документа викреслили норму про позбавлення вкладників Ощадбанку держгарантій за депозитами. А також про те, що діючі та колишні працівники НБУ отримують юридичний захист держави в разі порушення проти них кримінальних справ і висунення звинувачень за рішення в НБУ.

Зате чітко виписаний ключовий момент: закриття неплатоспроможного банку або його націоналізацію не можна зупинити або оскаржити. Процес зробили незворотним. Колишні власники зможуть розраховувати лише на грошову компенсацію і то, якщо зможуть її обґрунтувати. Це торкнеться і Приватбанку, і сотні банків, прикритих за останні 6 років.

Про що рідко згадується — це про низку важливих новацій і нюансів, які новий закон привніс в практику нормально функціонуючих банків та їх вкладників. «Мінфін» почав аналіз нового закону саме з них.

Як не втратити заощаджень

Після підписання президентом нового закону (в чому ніхто не сумнівається) вкладникам доведеться частіше цікавитися, як банки враховують їх депозити, щоб не наражати на небезпеку свої заощадження. Оскільки документ вносить важливу зміну в ст. 41-1 Закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

А саме: якщо на момент націоналізації банку виявляються його зобов'язання перед третіми особами, які не враховувалися на балансових чи позабалансових рахунках, такі зобов'язання не підлягають виконанню.

«Вкладникові, який оформив у банку депозит, тепер треба переконатися, що його вклад правильно відображений у балансі банку. Інакше він ризикує не отримати відшкодування від ФГВФО у разі визнання банку неплатоспроможним», — пояснив «Мінфіну» керівник юридичного управління Банку Кредит Дніпро Олександр Ярецький.

Читайте також: Валютні депозити скоро почнуть дешевшати

Ліквідація – за найменше порушення

НБУ дозволили в будь-який момент визнати банк неплатоспроможним, якщо фінустанова не виконує свої зобов'язання за договором через фінансові проблеми.

Регулятору вже не потрібно буде прив'язуватися до порушень економічних нормативів або недостатності капіталу. Достатньо упевнитися, що коштів банку не вистачає для виконання зобов'язань, і можна виносити постанову про неплатоспроможність.

А вже наступного дня після цього Фонд гарантування вкладів введе туди тимчасову адміністрацію і повернення назад не буде — банк піде на ліквідацію.

Порушення зобов'язання може бути найрізноманітнішим. І невиплата депозиту вкладнику, і непогашення міжбанківського кредиту, і порушення графіка виплат рефінансування НБУ тощо. Сума невиконання не має значення, вона не вказана в новому законі і може бути будь-якою.

«Опцію, напевно, залишили як страховку, якщо у балансі проблемного банку почнуться незрозумілі процеси, зокрема, виведення активів», — припустив директор департаменту ризик-менеджменту ПуАТ «КБ «Акордбанк» Микола Войтків.

Нові повноваження наділяють НБУ правом закрити банківську установу навіть за найкрихітніший борг. А це дає широкі можливості для зловживань і корупції з боку чиновників.

Хоча є і зворотна сторона медалі: такий «батіг» буде стимулювати банки виконувати кожен пункт своїх контрактів і договорів. За ідеєю, залишаться в минулому кризові історії, коли не виплачують вкладникам депозити, а НБУ виправдовується, що не може вплинути на банк-порушник.

Читайте також: Фінмоніторинг: у 2019 році НБУ оштрафував банки на 51 мільйон

«Це стимулюватиме акціонерів банків прискорюватися з трансформаціями — оптимізувати витрати, більш активно реструктуризувати/погашати кредитний портфель. Ну і звичайно ж збільшувати власний капітал шляхом вливання додаткових коштів», — вважає Войтків.

Наглядові Ради на паузі

Змінюється підхід до узгодження Нацбанком членів наглядових рад банків при їх призначенні на посаду. Зараз регулятор підтверджує ділову репутацію і профпридатність членів НР за фактом їх обрання. А за новим законом це має стати обов'язковою умовою перед призначенням.

«Запропоновані нововведення призведуть до того, що банки на термін від трьох місяців і більше можуть залишитися без працюючої наглядової ради. Чекаючи, поки НБУ узгодить її членів, і вони зможуть приступити до виконання своїх обов'язків», — пояснив практичну сторону новації Олександр Ярецький.

Читайте також: Смолій розповів, коли очікують транш від МВФ і як використовуватимуть

120 днів на вирішення проблем

Скорочується термін, який надається керівництву банку і його акціонерам на стабілізацію роботи — зі 180 до 120 днів.

Відлік починається з моменту, коли Нацбанк визнає банк проблемним і у нього призначається куратор НБУ. Про це ніхто не заявляє широкій публіці і зазвичай все відомо тільки регулятору і фінустанові, що провинилася.

Зараз йому відводиться 180 днів для вирішення всіх проблем, а контроль центробанку потрібен, щоб не відбулося несанкціонованого виведення капіталу або інших порушень. Адже без підпису нацбанківського куратора не проводиться жоден скільки-небудь великий платіж. Якщо проблеми банку не вирішуються, то на 181 день він визнається неплатоспроможним Нацбанком, а на 182-й у нього вводиться тимчасова адміністрація ФГВФО.

Читайте також: Катерина Рожкова: «Тільки не здумайте повально зупиняти платежі понад 5 тисяч гривень»

Під час кризи 2014-2016 років Національний банк часто дорікали в тому, що він надто пізно визнавав банки неплатоспроможними. Що до моменту їх прикриття акціонери встигали вивести всі активи і депозити, залишаючи вкладників без грошей.

Тому під час розробки нового закону нацбанківці наполягали на скороченні терміну на стабілізацію роботи зі 180 днів до 90. Однак депутати погодилися на компромісний варіант — 120 днів.

Законодавці НБУ нагадали, що всі ці 120 днів у проблемному банку буде їх людина, і її завдання — стежити за подіями і не допускати вивід капіталу, блокуючи підозрілі платежі.

Новий козир для НБУ в судах

В закон внесли поняття «професійне судження» Національного банку. Це потрібно регулятору, щоб змусити прислухатися до своєї точки зору під час судових спорів. У перших версіях банківського закону НБУ лобіював пункт про те, що рішення судів за банківськими спорами не повинні суперечити позиції регулятора.

Однак депутати викреслили це з документа. А в якості розради залишили нацбанківцям поняття про професійне судження — воно вперше з'явилося у профільному законодавстві.

«Поняття «професійного судження» вже використовується НБУ кілька років. Очікується, що професійне судження зробить процес прийняття рішень НБУ більш зрозумілим і структурованим», — зазначив Мінфіну партнер CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang Ігор Олехов.

Передбачається, що все може повноцінно запрацювати після завершення судової реформи.

«Потрібно повна довіра до регулятора з боку учасників ринку і надійна судова система, здатна захистити від будь-якого зловживання у разі, якщо відносини на ринку між його учасниками дадуть збій», — вважає Олександр Ярецький.

Ірина Тимофєєва

Коментарі - 36

+
+258
mary27
mary27
15 травня 2020, 14:34
#
Неочевиден момент с внебалансовыми депозитам.
Есть договор банковского вклада, есть кассовый ордер.
Есть подпись на листе с условиями гарантирования вкладов.
​​​​​​Все.

Как вкладчику в банковской отчетности выяснить, где дальше банк учитывал его деньги?
Не говоря о том, что вряд ли человеку с улицы дадут даже близко подойти к балансам банка.
+
+64
Qwerty1999
Qwerty1999
15 травня 2020, 15:18
#
Банковские юристы привыкли напускать туман  вместо простого объяснения  к тому же простыми словами.

Всё однозначно, балансовые 2620 и 2630 никто не отменял
и на внебалансовые счета право открытия депозитов не давал разрешения.

В тоже время в банках есть  и внебалансовый учёт денежных средств, например,
задолженность государственного «Сбербанка СССР» по депозитам времён СССР
учитывается на внебалансовых счета Ощадбанка.

+
+30
Andrey M
Andrey M
15 травня 2020, 17:12
#
+15.
Наличие в договоре указанного счета 2620 или 2630\2635 есть подтверждением учета на балансе банка

Если не ошибаюсь, то внебалансовые счета начинаются на 8… и 9…
+
+42
Qwerty1999
Qwerty1999
15 травня 2020, 17:25
#

Жаль, что начальник юридического управления Банка «Кредит Днепр» Александр Ярецкий
не посчитал возможным озвучить варианты «неправильного учёта» денежных средств клиентов физлиц
на балансе банка.

Возможно он подразумевал мошеннические действия сотрудников банка, когда начальник отделения в сговоре с заведующей кассой оформляя депозитный договор с клиентом, после внесения денежных средств в кассу банка и получения на руки подписанного депозитного договора и квитанции о внесении денежных средств - удаляли все проводки по такому клиенту из ОДБ банка (информацию о кассовых операциях и сам депозитный договор).

По факту получалось, что на руках у клиента есть оригинал договора и квитанции, а в ОДБ банка нет никакой информации об этом.
Пять и более лет назад, такой вид мошенничества был достаточно распространён в нашей стране...
+
0
mary27
mary27
15 травня 2020, 18:15
#
Тоже слышала о таком мошенничестве.
+
0
54022684
54022684
15 травня 2020, 19:13
#
Или «инвестдепозит» по типу Михи(земля ему пухом). Хотя я уже и позабыл, там вроде тоже отдельный закон принимали, чтобы буратинам, которые митинговали под ВР в будущем не возвращать деньги за непойми что.
+
+27
Qwerty1999
Qwerty1999
15 травня 2020, 19:28
#
В банке «Михайловский» была схема внесения денег через кассу банка на депозит в финансовые компании ИРЦ и КИЦ. Банк был посредником по приёму налички и на счета ИРЦ и КИЦ.

Клиенты банка не привыкли читать договора и были уверены, что открывают депозит именно в банке «Михайловский», ну а сотрудники банка не спешили их переубеждать.
+
0
Andrey M
Andrey M
18 травня 2020, 12:36
#
Вони були «інвесторами» :)
+
0
Буква Ґ
Буква Ґ
17 травня 2020, 15:08
#
И? Запишут каса+
а куда там из кассы - и на какой счет(8/9/0) вообще их дело
+
+27
Igorenya
Igorenya
16 травня 2020, 14:43
#
Да это конец эпохи бедности!
+
+35
Qwerty1999
Qwerty1999
15 травня 2020, 15:21
#
«А уже на следующий день после этого Фонд гарантирования вкладов введет туда временную администрацию и возврата назад не будет — банк пойдет на ликвидацию.»

После ввода ВА кроме ликвидации, возможна национализация или продажа банка другому инвестору.
+
+26
Mindent
Mindent
15 травня 2020, 16:49
#
Гарантии по Ощадбанку решили сохранить...
+
+11
Qwerty1999
Qwerty1999
15 травня 2020, 17:12
#
Значит приватизация Ощадбанку пока не светит.
+
0
987
987
16 травня 2020, 19:08
#
Зато светит приток вкладчиков.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
18 травня 2020, 14:53
#
Если выбирать из четырёх госбанков, то  Ощад  однозначно не на первом месте по притоку депозитов.
+
+15
Lefert
Lefert
16 травня 2020, 13:46
#
Что-то бонв пропал, а тема то какая, у него почти 1к комментариев про то как этот закон не подписывают. Такую тему пропускает, ух.
+
0
ballistic
ballistic
16 травня 2020, 19:31
#
«вкладникам доведеться частіше цікавитися, як банки враховують їх депозити»
- хіба це новина? Раніше ж така сама фігня була.
+
0
ballistic
ballistic
16 травня 2020, 19:34
#
До речі, цікаво було б почитати огляд, які з великих банків «грішать» пропозиціями депозитів, що не підрадають під ФГВФО.
+
0
mary27
mary27
17 травня 2020, 15:14
#
Хм, не попадают вклады 200+, вклады в металлах и деп.сертификаты ''на предъявителя''.

О первых — были статьи на ''минфине'', о вторых — редкая услуга, которую мало кто предлагает.
О третьих — та же история, знаю о таких ''вкладах'' в ''Мегабанке'' были одно время и в ''Сбербанке России''.

Могут быть услуги небанковских учереждений, продаваемые через банковский канал.
Примерно как ''Аваль'' впаривает ''долгосрочные накопительные программы'' — ''накопительные'' страховки от ''Уника жизнь''.
Но тут банк — агент.
+
0
Lefert
Lefert
17 травня 2020, 16:38
#
«вторых — редкая услуга, которую мало кто предлагает»
https://goldrwsbank.com.ua/cp75221-scheta.html  рекомендую
+
0
mary27
mary27
17 травня 2020, 17:01
#
Открыли Америку называется)
Я в курсе, где можно открыть золотые депозиты и текущие счета.
Кстати, учитывая, что они вне гарантий ФГВФЛ, все же порекомендую ''Укргаз''.
+
0
Lefert
Lefert
17 травня 2020, 22:49
#
Цены укргаза не очень нравятся, да и неудобно у них. А с этими ребятками уже прилично поработал, и радует что они держат волну.
+
0
mary27
mary27
18 травня 2020, 11:52
#
Отвечу тоже банальностью — сейчас начало кризиса.
''Укргаз'' его переживет, а если поплохеет ''РвСу'', то золотой вклад придется списать.
Как в ''Крещатике''.
+
0
Lefert
Lefert
18 травня 2020, 12:43
#
2 кризиса пережил же)
+
+15
mary27
mary27
18 травня 2020, 13:55
#
Я б с вами согласилась, где-то так же отношусь к ''Конкорду''.
Но все быаает в первый раз.
Потому ''золотого'' вклада там у меня нет.
+
0
ballistic
ballistic
18 травня 2020, 12:14
#
Я не про вклади 200К+, не про металеві рахунки, не про сертифікати і не про страховки.

Мені колись в Ідея-банк запропонували відкрити «акційний» депозит. Я почав прозпитувати деталі лише тому, що даних не було на офіційному сайті. І тільки на моє пряме питання, чи підпадає цей загадковий депозит під умови ФГВФО, мені відповіли що ні, опустивши очі.
Чув ще історії деяких вкладників збанкрутілих банків, яким фонд відмовився повертати компенсацію, пояснюючи це «особливостями» умов договору.
+
0
mary27
mary27
18 травня 2020, 13:54
#
Не подскажете, что за вклад?
''На старт'' оформляется под гарантии ФГВФЛ.
+
0
ballistic
ballistic
18 травня 2020, 14:16
#
То було більше 5 років тому, на офіційному сайті опису не було.
+
0
mary27
mary27
18 травня 2020, 21:20
#
Кажется, похожая история бывает с ''ВИП''-клиентами, которым открывают депозит на индивидуальных условиях.
А потом ФГВФЛ им объясняет, как гарантируются подобные вклады)
+
0
ballistic
ballistic
18 травня 2020, 21:25
#
VIP-вклад в моєму розумінні - це точно вище 200К.
Мені пропонували як «пересічному», без якихось плюшок.
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
18 травня 2020, 22:29
#
ФОНД НЕ ВІДШКОДОВУЄ КОШТИ:

1) передані банку в довірче управління;
2) за вкладом у розмірі менше 10 гривень;
3) за вкладом, підтвердженим ощадним (депозитним) сертифікатом на пред’явника;
4) розміщені на вклад у банку особою, яка є пов’язаною з банком особою...;
5) розміщені на вклад у банку особою, яка надавала банку професійні послуги як аудитор, оцінювач...;
6) розміщені на вклад власником істотної участі у банку;
7) за вкладами у банку, за якими вкладники на індивідуальній основі отримують від банку проценти за договорами, укладеними на умовах, що не є поточними ринковими умовами;
8) за вкладом у банку, якщо такий вклад використовується вкладником як засіб забезпечення виконання іншого зобов’язання перед цим банком, у повному обсязі вкладу до дня виконання зобов’язань;
9) за вкладами у філіях іноземних банків;
10) за вкладами у банківських металах;
11) розміщені на рахунках, що перебувають під арештом за рішенням суду;
12) юридичних осіб;
13) за вкладом, задоволення вимог за яким зупинено відповідно до Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення».

Джерело: КОШТИ, ЯКІ ФОНД НЕ ВІДШКОДОВУЄ
+
+15
ballistic
ballistic
18 травня 2020, 22:42
#
«7) за вкладами у банку, за якими вкладники на індивідуальній основі отримують від банку проценти за договорами, укладеними на умовах, що не є поточними ринковими умовами;»
- під цей пункт можна виписати депозитний договір так, що неуважний «звичайний» вкладник не здогадається.
+
+30
Qwerty1999
Qwerty1999
18 травня 2020, 22:52
#
Ballistic
«під цей пункт можна виписати депозитний договір так, що неуважний «звичайний» вкладник не здогадається

Обычно одним из последних пунктов депозитного договора есть пункт о том,
что данный договор подпадает под гарантии ФГВФЛ.

Некоторые банки заставляют подписывать ещё и памятку о том, что вклад гарантируется ФГВФЛ.

Рекомендую всегда искать в депозитном договоре пункт, где будет указано о гарантиях
выплаты ФГВФЛ. Если такого пункта не находите — не подписываете депозитный договор.

Всё достаточно просто…
Кстати, основная рекомендация НБУ вкладчикам — внимательно читайте депозитный договор или анкету о присоединению к договору публичной оферты до их подписания и если что-то вам непонятно — не стесняйтесь спрашивать и если ответы не устроили разворачивайтесь и уходите…
+
0
Andrey M
Andrey M
19 травня 2020, 10:06
#
В даному пункті мова йде про погодження персональних ставок для вкладника на КУАПі.
Зазвичай це вклади від 10 млн грн, і для такого вкладника 200 тис від Фонду вже не грає ролі.
+
0
ballistic
ballistic
18 травня 2020, 22:42
#
«Вкладникові, який оформив у банку депозит, тепер треба переконатися, що його вклад правильно відображений у балансі банку. Інакше він ризикує не отримати відшкодування від ФГВФО»
- виходить тепер в умовах відшкодування коштів з'явився новий пункт?
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
18 травня 2020, 22:46
#
Ballistic
«виходить тепер в умовах відшкодування коштів з'явився новий пункт?»

ФГВФЛ ничего не менял в перечне не подпадающих под гарантии выплаты случаев.

Возможно банковскому юристу понадобилось блеснуть оригинальным текстом
без расшифровки сказанного...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися