Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 травня 2020, 13:24

Карантин загнав в онлайн: «Мінфін» вивчив веб-банкінги українських банків

«Мінфін» вирішив перевірити, які послуги можна отримати через інтернет-банкінги найбільших фінустанов. І чи можуть клієнти, маючи їх під рукою, дійсно обійтися без відвідування відділення.

«Неймовірна десятка»: Хто бере участь в огляді

Карантин змусив банки ударними темпами освоювати цифровий бізнес, а їх клієнтів — користуватися послугами онлайн. Сьогодні у віддаленому режимі вже можна зробити більшу частину базових операцій: оформити кредит, відкрити депозит, зробити грошовий переказ або оплатити послуги. Принаймні, всі ці опції є в інтернет-банкінгах 10 банків, які потрапили в дослідження «Мінфіну»: Альфа-Банк, ПУМБ, Ідея Банк, Форвард Банк, Приватбанк, Укрсиббанк, Ощадбанк, Таскомбанк, Креді Агріколь Банк та ОТП.

Обираючи банки для огляду, ми спиралися на кілька критеріїв. Кожна з перерахованих фінустанов працює з роздрібом, і кожен банк – «важковаговик» у своїй категорії. Наприклад, Приватбанк та Ощадбанк — найактивніше працюють з роздрібом серед держбанків.

ОТП, Креді Агріколь, Укрсиббанк, Форвард Банк, Ідея Банк та Альфа-Банк – «дочки» іноземних банків, які займають вагому частку на цьому ринку.

А ПУМБ і Таскомбанк – одні з найбільших банків з українським приватним капіталом.

При написанні огляду «Мінфін» дивився тільки на веб-версії банкінгів. Мобільні додатки – тема для окремої розмови. Адже навіть усередині одного банку функціонал веб-банкінгу та його версії для смартфона може сильно відрізнятися. Наприклад, Альфа-Банк дозволяє обмінювати валюту онлайн в смартфоні, але у веб-версії ця опція відсутня. Або інший приклад: у мобільному додатку банку можна знайти чат-онлайн зі службою підтримки, а у веб-версії – такого немає.

Читайте також: Як працювати банкам в умовах карантину та транспортного колапсу. Поради НБУ

Що можна робити онлайн

Веб-банкінги обраних нами фінустанов фактично повністю покривають базові потреби клієнтів з управління рахунком і включають найпопулярніші банківські послуги. Вони дозволяють робити перекази з картки на картку за номером або за реквізитами, платити за комуналку, інтернет, мобільні послуги, управляти лімітами на зняття, блокувати/розблокувати карти і відкривати депозити.

Депозити

До питання депозитів банки ставляться з особливим ентузіазмом, оскільки оформлення вкладів онлайн дозволяє їм економити на залученні клієнтів. Деякі фінустанови, як ОТП Банк, Таскомбанк, ПУМБ, Ощадбанк, Форвард, Альфа-Банк, Креді Агріколь та ряд інших, навіть пропонують додатковий відсоток до базової ставки за відкриття депозиту онлайн. Бонус зазвичай коливається від 0,25% до 1% річних.

Щоправда, є деякі обмеження. Наприклад, Креді Агріколь дозволяє віддалено відкрити тільки один вид вкладу — «Накопичувальний». Якщо вам сподобається інший вклад, доведеться йти до відділення.

Тестування сервісу Альфа-Банку показало, що для оформлення депозиту через веб-банкінг клієнт повинен мати дебетову або зарплатну картку або поточний рахунок в банку. Тобто, якщо у вас оформлена тільки кредитка (неважливо, чи є на ній свої гроші чи ні), відкрити депозит віддалено не вийде.

Кредити

Формально банки стверджують, що оформити кредит можна і через веб-банкінг.

Але є один суттєвий нюанс: якщо клієнт хоче отримати кеш-кредит, то у веб-версії більшості банків він, в кращому випадку, може заповнити заявку онлайн і дізнатися попереднє рішення кредитора. Але щоб отримати остаточне рішення, підписати документи і, власне, гроші, все одно доведеться топати до відділення.

Виняток — Альфа-Банк, який пообіцяв надіслати додому документи і гроші кур'єром. Але навіть у такій схемі відчуття «віддаленості» трохи розмивається.

Деякі банки вирішили зовсім припинити видачу кеш-кредитів під час карантину. Про це нам, наприклад, повідомили в Укрсиббанку. 

З кредитними лімітами теж є труднощі. Збільшити або отримати кредитний ліміт через веб-банкінг вийшло тільки в Приватбанку. В інших такої функції не знайшлося і співробітники просили звернутися до відділення. А в Альфа-Банку розповіли, що керувати кредитним лімітом можна в мобільному додатку.

Рейтинг кращих кредитів під 0% від МФО

Перекази

Шаблони для переказів можна створити у всіх веб-банкінгах обраних нами фінустанов.

З договірним списанням з рахунку ситуація складніша. Ця функція передбачає, що в певну дату у клієнта з рахунку буде автоматично списуватися заздалегідь обговорена сума на оплату послуг або просто грошовий переказ. Це може бути благодійність, регулярне поповнення мобільного тощо.

Така функція знайшлася у веб-банкінгах Креді Агріколь, ОТП, Ощадбанку, Приватбанку, ПУМБу та Укрсиббанку.

Базові операції за картками

Банк

Грошові перекази (карта на карту, за реквізитами)

Оплата послуг (комуналка, інтернет, мобільний)

Відкриття депозиту

Отримання кредиту готівкою

Керування картами (зміна ліміту, блокування тощо)

Встановлення договірного списання

Альфа-Банк

+

+

+*

+

+

-

Ідея Банк

+

+

+

-

+

-

Креді Агріколь

+

+

+*

-

+

+

ОТП

+

+

+

-

+

+

Ощадбанк

+

+

+

-

+

+

Приватбанк

+

+

+

-

+

+

ПУМБ

+

+

+

-

+

+

Таскомбанк

+

+

+

-

+

-

Укрсиббанк

+

+

+

-

+

+

Форвард

+

+

+

+

+

-

* В Альфа-Банку для відкриття депозиту через веб-банкінг знадобиться відкрити дебетну або зарплатну картку або поточний рахунок. У Креді Агріколь Банку можна відкрити тільки «Накопичувальний» депозит.

Читайте також: Прогрес не для всіх. Що заважає банкам приймати клієнтів по відео

І багато інших корисних речей

Обмін валюти в інтернет-банкінгу можна здійснювати в Приватбанку, Укрсиббанку, ОТП, Ощадбанку, Таскомбанку та Креді Агріколь. Правда, для цього знадобляться відкриті валютні рахунки або валютні карти.

В інтернет-банкінгах Привату і Альфа-Банку клієнти можуть купити страховку для подорожей за кордон або страхування каско. Приватбанк також дозволяє придбати квитки на літак або поїзд, а в Альфа-Банку всередині веб-банкінгу є посилання на окремий сайт, де можна придбати квитки.

Ще одна дрібниця, але дуже зручна – графіки з витратами за рахунками. Звичайну виписку зі списком операцій можна отримати скрізь, а от перетворити цю виписку в графіки за категоріями витрат – в Ощадбанку, Приватбанку, ПУМБі та Укрсиббанку.

Інша корисна функція – квитанція за проведеною операцією. Наприклад, клієнт оплатив комунальні послуги і відразу хоче отримати квитанцію. Таке можна зробити у веб-банкінгах Ощадбанку, Приватбанку, ПУМБі, Таскомбанку, Креді Агріколь та Форварду. Правда, формат може відрізнятися. Приватбанк, наприклад, видає в такому випадку чек POS-терміналу, а Форвард Банк — квитанцію без печатки. Щоб її поставити, доведеться йти до відділення.

В Альфа-Банку співробітники підтримки повідомили, що довідку можна отримати у мобільному додатку, але ця послуга коштуватиме 150 грн.

Ще одна цікава фішка – сервіси планування особистого бюджету. Вона дозволяє клієнту встановлювати бажані фінансові цілі і стежити, чи наближається він до них або навпаки. Така функція є в Альфа-Банку і Укрсиббанку.

Тим, хто не любить спілкуватися по телефону, може знадобитися чат зі службою підтримки інтернет-банкінгу. Про це подбали Приватбанк, Креді Агріколь, ОТП, Ідея Банк, Ощадбанк, Таскомбанк.

В Альфа-Банку, наприклад, є онлайн-чат на сайті банку, куди може звернутися будь-хто. Мінус такого підходу в тому, що отримати відповідь у такому чаті можна тільки на загальне питання. але якщо потрібно дізнатися щось за своїм рахунком, доведеться перейти або в мобільний банкінг, де є вбудований чат, або ідентифікувати себе.

Для чатів, вбудованих в інтернет-банкінг, додаткової ідентифікації не потрібно.

Додаткові функції веб-банкінгів

Банк

Купівля страховки

Купівля квитків авіа і ж/д

Виписки з графіками

Квитанція

Планування особистого бюджету

Онлайн чат

Купівля/Продаж валюти

Альфа-Банк

+

-

-

-

+

-

-

Ідея Банк

-

-

-

-

-

-

-

Креді Агріколь

-

-

-

+

-

-

+

ОТП

-

-

-

-

-

-

+

Ощадбанк

-

-

+

+

-

-

+

Приватбанк

+

+

+

+

-

+

+

ПУМБ

-

-

+

+

-

+

-

Таскомбанк

-

-

-

+

-

-

+

Укрсиббанк

-

-

+

-

+

+

+

Форвард

-

-

-

+

-

-

-

Олексій Рябуха

Найближчим часом «Мінфін» представить читачам свій новий проект — каталог інтернет-банкінгів. В ньому ми зібрали всі найпопулярніші онлайн-сервіси, якими користуються банківські клієнти, і порівняли їх вартість у різних установах.

Сподіваємося, наш каталог допоможе нашим користувачам обрати оптимальний інтернет-банкінг.

Коментарі - 33

+
+3
Qwerty1999
Qwerty1999
14 травня 2020, 14:37
#
Ну сравнили, ну изучили, ну почти в каждом абзаце обязательно упомянули Альфа-банк, даже если у него нет описываемой функции в интернет-банкинге зачем-то упоминаете мобильное приложение, которое по другим банкам забываете упомянуть.

И что в результате — какой из интернет-банкингов и какого банка по мнению редакционного коллектива
лучший и более функциональный?
Неужели если Альфа-банк не можете поставить на первое место,
то и первого места в вашем рейтинговом исследовании не существует.

Если учитывать цитирование наименования банка — то Альфа-банк бесспорный лидер этого обзора.
Если учитывать только плюсики в приведенных таблицах, то Приватбанк бесспорный лидер этого обзора.
+
0
kingcity
kingcity
14 травня 2020, 17:52
#
І як же на вас одна згадка про Альфа-банк збуджуюче діє  !  :  ))

Не нервуйтесь так, це шкідливо, побережіть нервову систему, особливо враховуючи нинішню епідеміологічну ситуацію і загальну ослабленість імунітету !    :  ))

До речі, дурницю якусь про Альфу написали - що за квитанції по 150 грн. ?  Видно, якась чергова «красапетка» без мозгів з гарячої лінії таких дурниць намолола.
Після здійснення платежу через їхній Інтернет-банкінг є можливість без проблем завантажити квитанцію у форматах pdf та png - на вибір. І без всяких 150 грн. 
А «плюсики» - може для вас і плюс, що через інтернет-банкінг можна купити квитки по здирницьких цінах, але для мене ні, це просто непотріб. По переліченим пунктам єдиний реальний плюс у Привата перед Альфою - можливість обміну валют через веб-версію. Але і мінусів у нього достатньо.

Не нервуйтесь так з приводу Альфи, пошкодуйте нервові клітини, попийте краще чаю з імбирем, як ви радили у своєму блозі...
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
14 травня 2020, 18:56
#
Kingcity
«І як же на вас одна згадка про Альфа-банк збуджуюче діє»

Если бы одна, а то целых 17 а то и больше. :-)

«По переліченим пунктам єдиний реальний плюс у Привата перед Альфою - можливість обміну валют через веб-версію. Але і мінусів у нього достатньо.»

Ну так озвучили бы сразу и все минуса вэб-банкинга Привата,
а то только напускаете туману своими многозначительными фразами.
Зря вы критику на сотрудников Минфина наводите за то,
что не так поняли какого менеджера Альфы на счёт квитанций по платежам.
Они старались, как могли, например, опцию онлайн-смены кредитного лимита
не указали, а значит не добавили Привату плюсик, а Альфе -  минус.
+
0
kingcity
kingcity
14 травня 2020, 20:19
#
Qwerty1999

«Если бы одна, а то целых 17...» - і не полінились порахувати...  : )

До речі, якщо я не помилився, Приват згадали 13 разів - не набагато менше. Чи вам це спокою не дає ?

«Ну так озвучили бы сразу и все минуса...» - ну так створіть у себе в блозі тему Приват24 vs МАБ, там і «перетрем» всі аспекти - функціонал, стабільність,  безпека, зручність і т.д. Систематизуєм всі наші періодичні перепалки з цього приводу і може до якогось спільного знаменника прийдем.

«Зря вы критику на сотрудников Минфина...» - а не треба язвити з приводу своїх «плюсиків-мінусів» : ) .
Аналізувати треба почуте і думати, перш ніж ляпати всякі дурниці на весь світ - це все-таки фінансовий інтернет-ресурс а не сайт бульварної преси чи портал сільських побрехеньок і його журналісти повинні відповідати за написане.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
15 травня 2020, 11:39
#
Kingcity
«Аналізувати треба почуте і думати»

Вот и анализируйте написанное

Не забывая о том, что у Альфа-банка самый большой рекламный бюджет
среди всех украинских банков и очень приличная часть этого бюджета
достаётся редакционному коллективу Минфина.

Даже сравнивая цифры 17 и 13 можно рассмотреть разницу в 30%.

Так что надо не только анализировать,
но и делать правильные выводы из полученных цифр.
+
0
kingcity
kingcity
15 травня 2020, 12:28
#
Qwerty1999

«Мы им про насосы, они нам про колесы...» Процитовані вами мої слова відносились до функції друку квитанцій у МАБ і того, що автор статті написав відверту дурницю з цього приводу, а ви мені починаєте про рекламні бюджети розказувати.

Так що, як ви кажете, «надо не только анализировать...»
+
0
iamdimon
iamdimon
14 травня 2020, 14:57
#
Если Вы в ТОПы записали Идею и Форвард, то добавили бы уже обзор по Моно, который по своей сути необанк, работающий без походов в отделение.
+
0
mary27
mary27
14 травня 2020, 21:46
#
''Моно'' это ''Универсал банк'', ''отсутствие'' отделений которого во многих населенных пункатах которого нередко создает лишние проблемы клиентам.
+
0
bagration
bagration
14 травня 2020, 15:08
#
В Альфа-банк можно покупать/продавать валюту через приложение. Этот момент упустили в обзоре.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
14 травня 2020, 15:20
#
Bagration

Обзор исключительно вэб-банкингов - читайте хотя бы заголовки...
+
0
mary27
mary27
14 травня 2020, 21:47
#
В ''Конкорде'' можно покупать и продавать валюту через веб-банкинг.
​​​​​​И вообще, банкинг чуть не удобнее ''Примата''.
Только они рекламу не проплатили)
+
+20
gastgeber
gastgeber
14 травня 2020, 15:23
#
( Free Bank ) Кредит- Днепр
- переводы - ДА
- комуналка и т.д. - ДА
- депозиты - ДА
- Кредиты - ДА 
- Бюджет - НЕТ
- Чат - НЕТ
- Валюта - ДА ( при наличии валютного счёта )
- Управление картами - ДА
- Остальное - НЕТ.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
14 травня 2020, 19:10
#
«Приватбанк, например, выдает в таком случае чек POS-терминала»

Кстати, пример очень неудачный.
Квитанция о платеже в Приват24  однозначно не похожа на чек POS-терминала, а полностью
соответствует шаблону платёжного поручения и конечно там есть и факсимиле подписи и факсимиле печати банка. 
+
0
Anatolii Levko
Anatolii Levko
14 травня 2020, 20:04
#
https://bti-online.in.ua/
+
0
lsdog
lsdog
14 травня 2020, 20:09
#
Уже бы торговлю на международном фондовом рынке запустили с законодателями
+
0
mary27
mary27
15 травня 2020, 13:11
#
Как бы, наши банки не занимаются брокерской деятельностью там.
Если сильно надо - у нас есть небанковские брокеры.
Вроде ''КИНТО'', ''Арт-капитал'', ''ICU''.
И да, на мировом фондовом рынке сейчас лучше не торговать - близится грандиозный обвал.
+
0
Андрей Кул
Андрей Кул
14 травня 2020, 21:55
#
К июня в приложении Юнекс банка будет обмен валют и бесплатные платежи, даже коммуналка.
+
0
mary27
mary27
15 травня 2020, 13:09
#
Осталось узнать, что это за ''Юнекс банк''.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
15 травня 2020, 14:55
#
И в июне какого года...
+
0
Андрей Кул
Андрей Кул
15 травня 2020, 18:41
#
)))) Смешно
+
0
jusever
jusever
15 травня 2020, 9:44
#
И ПУМБ и АЛЬФА позволяют валютообменные операции онлайн. Ув МИНФИН, вы живете вчерашним днем!!
+
0
kingcity
kingcity
15 травня 2020, 10:29
#
Вже ж писали - мова йде лише про веб-версії інтернет-банкінгів, а не про мобільні додатки. Невже так важко уважно  написане прочитати ?
+
0
mary27
mary27
15 травня 2020, 13:13
#
''К черту подробности!'' ©.
+
0
jusever
jusever
15 травня 2020, 9:45
#
Причем у АЛЬФА самые лучшие курсы онлайн. Это не реклама, это факт
+
0
mary27
mary27
15 травня 2020, 13:13
#
Не видела столь наглой и бессовестной рекламы ''Альфы''.
​​​​​​Которая непрерывно нажухивает клиентов во всем.
Сколько вам заплатили?
+
0
kingcity
kingcity
15 травня 2020, 13:22
#
Не для реклами, а лише справедливості заради скажу, що найкращі курси по онлайн-обміну дійсно переважно у Альфи або у Таскома. Виключно з власного досвіду, може мені просто так везло.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
15 травня 2020, 15:02
#
Kingcity
«найкращі курси по онлайн-обміну дійсно переважно у Альфи або у Таскома.»

И каково было количество банков в вашей выборке,
предлагавших онлайн-обмен валют?

3-5 или 10-15?
+
0
kingcity
kingcity
15 травня 2020, 15:29
#
Альфа-банк
Таскомбанк
Монобанк
Приватбанк
Конкорд
ПУМБ
Укрсиббанк
Кредит Дніпро
Правекс банк

Всього 9.  Достатньо ?  До речі, деякі банки (як наприклад Правекс) додатково беруть комісію за онлайн-обмін, це теж потрібно враховувати. І забігаючи наперед: «переважно» - не означає «завжди», бувають і винятки, але нечасто.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
15 травня 2020, 15:45
#
Kingcity

Если каждый раз для онлайн-обмена валюты  вы заходите во все ДЕВЯТЬ интернет-банкингов для мониторинга оптимального курса обмена - я завидую вашему упорству в достижении максимально возможного результата, предполагаю, что экономия 10-20 гривен того стоит...
+
0
kingcity
kingcity
15 травня 2020, 17:31
#
Завидуйте молча   : )

Взагалі, до чого все це сказано ? Просто побурчати охота ? Чи як завжди - яка різниця який курс, все одно Приват найкращий ?
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
15 травня 2020, 18:12
#
Если молча завидовать - об это никто и не узнает.

А так хоть будете знать, что вам завидуют...
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
20 травня 2020, 13:39
#
Полная версия каталога интернет-банкингов от Минфина

https://new.minfin.com.ua/banks/online
+
0
kingcity
kingcity
20 травня 2020, 13:50
#
Цікавенько...
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися