Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 березня 2020, 8:36

Як працювати в умовах карантину і транспортного колапсу банкам. Поради НБУ

Національний банк направив банкам лист, в якому пояснив, як з 23 березня працювати в умовах жорстких карантинних заходів. Про це йдеться у повідомленні Нацбанку на сторінці у фейсбук.

Національний банк направив банкам лист, в якому пояснив, як з 23 березня працювати в умовах жорстких карантинних заходів.
Фото: flickr.com

Поради банкам

  • Банки повинні забезпечити безперебійну роботу центральних офісів, дистанційних каналів обслуговування та контакт-центрів.

«Банки можуть самостійно визначати і змінювати режим роботи відділень, кількість і перелік операцій в конкретних відділеннях з урахуванням ситуації та навантаження. Наприклад, закривати неключові відділення, скорочувати час роботи відділень, встановлювати різний час для обслуговування людей похилого віку та інших клієнтів тощо», - повідомили в НБУ.

  • Банки повинні забезпечити роботу «опорних» відділень в «спальних» районах міст, щоб клієнти за нагальної потреби мали можливість отримати необхідні фінпослуги, не здійснюючи подорожі через півміста.

Читайте також: НБУ просить Кабмін відкрити обмінники і ломбарди

В приміщеннях таких відділень мають бути передбачені технологічні перерви для провітрювання, дезінфекції та вологого прибирання, а працівники - мають бути забезпечені засобами особистого захисту.

  • Банкомати мають бути підкріплені готівкою, щоб клієнти завжди за нагальної потреби могли зняти кошти.

"Однак не забувайте - зараз варто мінімізувати контакти з готівкою, яка потенційно може бути носієм вірусу. Тому сьогодні як ніколи треба бути cashless. Зі свого боку, банки мають також приймати та обробляти картки всіх емітентів у банкоматних мережах та мережах POS-терміналів», - впевнені в НБУ.

  • Щоб не наражати працівників та клієнтів банків на небезпеку, банки мають максимально перевести взаємодію з клієнтами в онлайн канали.

Читайте також: НБУ тимчасово скасує тарифи на міжбанківські перекази

«Ми продовжуємо закликати клієнтів банків мінімізувати відвідування відділень банків. Особливо - якщо ви маєте симптоми коронавірусної інфекції. Зі свого боку, банкам варто за можливості використовувати дистанційні засоби вимірювання температури відвідувачів на вході в приміщення. Банки мають право відмовити в обслуговуванні клієнта із симптомом коронавірусу у відділенні банку», - зазначили в НБУ.

  • Банкам на законодавчому рівні на період карантину заборонено нараховувати та стягувати неустойки (штрафи, пені або будь-які інші обов’язкові платежі) за несвоєчасне здійснення платежів за споживчими кредитами, а також підвищувати відсоткову ставку за споживчими кредитами.  Банки повинні інформувати про це клієнтів.
  • Клієнти банків на час карантину можуть призупинити сплату платежів за іпотечними кредитами, і банки не повинні в таких випадках стягувати з них заставу. Про це банки також мають повідомити клієнтам.

Щодо режиму пільгового обслуговування кредитів платоспроможних сумлінних позичальників, то Національний банк незабаром затвердить універсальні підходи, рекомендовані банкам.

  • Банкам на законодавчому рівні заборонено нараховувати та стягувати неустойки (штрафи, пені) за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги в період карантину. Банки повинні інформувати про це клієнтів.

«Готівка потенційно може бути носієм вірусу, а подорожі для отримання заробітних плат, пенсій, соціальних виплат, субсидій та інших грошових виплат - наражати вас на небезпеку. Тому Національний банк звертається до Кабінету міністрів та органів місцевого самоврядування щодо переведення всіх організацій, підприємств, фізичних осіб - на здійснення цих платежів виключно в безготівковій формі на банківські рахунки з відкритими під них банківськими картками», - попросили в НБУ.

Життя в карантині: Що діється з доларом і економікою (відео)

Раніше повідомлялося

Національний банк зосередився на 5 антикризових напрямах роботи. В числі приоритетів — допомога позичальникам, постачання в банки готівкової валюти та поширення кешлес. 

Коментарі - 7

+
+15
An GenShuo
An GenShuo
23 березня 2020, 8:50
#
Поясніть це пенсіонерам України, у більшості з яких можливість аналізувати і думати так і не з'явилися в СРСР і вони штурмують відділення банків з метою оплати комунальних послуг через касу, влаштовуючи при цьому корона-шоу.
+
+53
1Sokrat1
1Sokrat1
23 березня 2020, 8:57
#
А почему вы так переживаете? Пусть штурмуют, естественный отбор никто не отменял. Если мозг не включат сейчас, он им в будущем уже не понадобится.
+
+29
Segaf
Segaf
23 березня 2020, 9:03
#
Так это выйдет из под контроля .Я жить хочу ,и на куй они мне нужны .Дома значит дома .Нужно  доводить до людей ,обьяснять  к примеру ,что вам 20 кг гречки не сожрать .
+
0
An GenShuo
An GenShuo
23 березня 2020, 13:19
#
В банку теж працюють люди і наражаються на небезпеку через «комунальних оплачувальників часів СРСР»
+
+107
Qwerty1999
Qwerty1999
23 березня 2020, 9:04
#
Если пенсы «штурмуют» маршрутки и отделения банков - это ещё хоть как-то можно объяснить,
но торчать по два-три часа под подъездами домов группами по три-пять человек и без масок, 
обсуждая действия властей по введению карантина - это вообще полный маразм.
+
0
Siege
Siege
23 березня 2020, 11:03
#
Уже на удаленку перевели
+
0
BONYS
BONYS
23 березня 2020, 19:54
#
Первая депозитная ласточка полетела---ИДЕЯ-18%
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися