Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 травня 2020, 18:31

Спрощену докапіталізацію банків продовжили до 2024 року

Рада продовжила дію закону про спрощену процедуру реорганізації та капіталізації банків ще на 4 роки — до 1 серпня 2024 року. Відповідне рішення ухвалили сьогодні на засіданні, повідомляє пресслужба Нацбанку.

Рада продовжила дію закону про спрощену процедуру реорганізації та капіталізації банків ще на 4 роки — до 1 серпня 2024 року.
Фото: liga.net

Чому цей закон дієвий

У НБУ підрахували, що завдяки закону 7 банків добровільно здали банківську ліцензію, розрахувавшись із вкладниками; 4 банки здійснили злиття за спрощеною процедурою, 15 банків застосували спрощену процедуру капіталізації.

Читайте також: Мінімальний розмір статутного капіталу банків зменшили

Цей закон дозволяє банкам:

  • добровільно здати банківську ліцензію, розрахувавшись із вкладниками;
  • здійснити злиття з іншим банком за спрощеною процедурою;
  • застосовувати спрощену процедуру капіталізації.

Читайте також: Рада ухвалила «антиколомойський» закон. Ексвласники банків можуть отримати відшкодування збитку

Продовження строку дії закону, особливо з огляду на рецесію у світовій економіці, позитивно вплине на банківську систему України, запевняють у Нацбанку.

Депозити з вигідними ставками та бонусом від «Мінфіну»

Передісторія

  • У листопаді 2019 року НБУ заявив, що близько 85% від суми додаткової потреби банків у капіталі, яка була виявлена в результаті стрес-тестування, припадає всього на 5 фінустанов.
  • Тоді в НБУ підрахували, що в 11 банків є потреба в додатковому капіталі на суму 35,2 млрд грн при базовому сценарії розвитку економіки. Якщо буде реалізований негативний сценарій, ці ж установи, а також інших 7 банків, будуть потребувати вже 73,8 млрд грн.

Читайте також: В НБУ розповіли, кому з банків потрібна докапіталізація

  • У квітні 2017 року експрезидент Петро Порошенко підписав закон про спрощення процедур капіталізації та реорганізації банків.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися