Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 травня 2020, 19:01

Верховний Суд продовжить розгляд справи Суркісів проти Приватбанку в червні

Розгляд справи сім'ї Суркісів і Приватбанку продовжиться 15 червня о 10:30. Таку дату погодила Палата Верховного Суду, хоча раніше у Нацбанку повідомляли про можливе засідання 18 травня. Про це повідомляє пресслужба суду.

Розгляд справи родини Суркісів у Верховному Суді відбудеться о 10:30 18 травня.
Фото: censor.net.ua

Чому не відбувся попередній розгляд

Під час розгляду справи 27 квітня у день судового засідання в мережі інтернет, в електронних засобах масової інформації та в соціальних мережах поширювалась інформація, спрямована на підрив авторитету судової влади.

Судді звернулися до Офісу Генерального прокурора та Вищої ради правосуддя із заявою про тиск на суд. Вони повідомили про втручання в їхню професійну діяльність і тиск на суд з метою ухвалення рішення на користь однієї зі сторін у справі Приватбанку.

Читайте також: Приватбанк VS Суркіси: Верховний Суд назвав винних у тиску по справі банку

Що Суркіси хочуть довести у суді

Члени сім’ї Суркісів намагаються у суді довести, що не є пов'язаними з ексвласниками Приватбанку особами. Також вони хочуть скасувати процедуру bail-in. У рамках цієї процедури, гроші на їх рахунках у Приватбанку були стягнуті на користь держави.

Читайте також: Суд Приватбанку з Суркісами: одного дня може бути замало

Від рішення в цій судовій битві залежить, чи повинен буде державний Приватбанк виплатити кошти особам, пов’язаним із Коломойським.

Також від рішення залежить хід всіх інших судових процесів про націоналізацію Приватбанку. Це ті справи, у яких Ігор Коломойський хоче визнати незаконною націоналізацію Приватбанку та повернути його собі.

Чому важливий цей суд

У ході націоналізації Приватбанку його зобов'язання перед спеціально створеною британською компанією (SPV) — емітентом єврооблігацій — підлягали процедурі bail-in і були примусово обмінені на акції додаткової емісії банку, які згодом були продані Мінфіну менш ніж за 1 грн.

У капітал були конвертовані три випуски єврооблігацій:

  • на $175 млн за ставкою 10,875% з погашенням 28 лютого 2018 року;
  • на $200 млн за ставкою 10,25% з погашенням 23 січня 2018 року, з яких $40 млн було погашено в серпні 2016 року;
  • $220 млн за ставкою 11% (облігації субординованого боргу) з погашенням у 2021 році.

Читайте також: Сім'я Суркісів «втратила» через націоналізацію Привату $250 млн та 500 тисяч евро — ЗМІ

Договори обміну зобов'язань (bail-in) на акції додаткової емісії Приватбанку і наступні договори продажу акцій державі є технічною процедурою націоналізації банку.

Також рішення на користь Суркісів буде означати, що всі, хто був визнаний пов'язаною особою з банком, можуть оскаржити це, тоді держава ризикує втратити близько 29 млрд грн (сума bail-in).

Читайте також: Приватбанк оскаржить рішення суду про неправомірність процедури bail-in

Bail-in — процедура, здійснювана на проміжному етапі між відкликанням ліцензії банку і звичайної санацією. Вона дозволяє використовувати при фінансовому оздоровленні банку не кошти держави, а кошти кредиторів. У підсумку, кредитори перетворюються в акціонерів, а їхні грошові вимоги — на акції.

Коментарі - 3

+
0
Igorenya
Igorenya
5 травня 2020, 16:03
#
Динамо в надёжные руки!
+
0
bonv
bonv
6 травня 2020, 23:01
#
Транші почекають..
+
0
Rebel
Rebel
6 травня 2020, 21:10
#
МВФ теж нікуди не поспішає.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися