Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 травня 2020, 16:31

M&A в Україні: найбільші угоди 2019 року. На що буде попит у 2020 році

У 2019 році інвесторів цікавила купівля українських компаній з сектора ТМТ, енергетики, нерухомості, сільського господарства і харчової промисловості.

Хто здійснював найбільші угоди злиття і поглинання в Україні і як ринок M&A буде розвиватися в 2020 році, проаналізував керуючий партнер Capital Times Сергій Гончаревич.

Основну «погоду» роблять вітчизняні інвестори

Як випливає зі звіту Capital Times, у 2019 році в Україні знову домінували внутрішні M&A угоди — їх кількість склала 53%. Такий високий показник свідчить про те, що іноземні покупці все ще побоюються вкладати капітал в нестабільну українську економіку, в той час як місцеві гравці здатні швидко оцінювати ризики та перспективи.

Минулий рік ознаменувався істотним збільшенням закритих угод M&A — їх кількість зросла на 46,9%, в порівнянні з 2018 роком. Всього у 2019 році було закрито 144 угоди, а обсяг ринку склав $2,4 млрд (на підставі 70 з 144 угод, вартість яких була публічно розкрита).

Читайте також: ОВДП і валютний кеш: все, що потрібно інвестору, щоб перечекати кризу

Такий кількісний показник свідчить про те, що інструмент злиття і поглинань все частіше використовується у конкурентній боротьбі.

рынок слияния и поглощения

ТМТ-сектор став головним драйвером

Лідером минулого року став ТМТ-сектор (телеком, медіа і технології), де кількість закритих операцій склала 21% від їх загальної кількості – 30 угод. Це на 21 угоду більше, ніж у 2018 році. При цьому половина з них припала на частку продуктових IT-компаній.

Швидше за все, тенденція збережеться і в 2020-му, якщо на неї не вплине світова криза, що почалася.

Угодою року в цій галузі можна вважати купівлю Vodafone Україна компанією Bakcell за $734 млн. Унікальність проекту в тому, що до нього Bakcell не мала активів в Україні, а азербайджанські компанії не виявляли інтересу до ринку.

Ще одна знакова угода 2019-го – купівля Blackstone Group українського розробника ігор для мобільних платформ Murka. Сума угоди не була публічно розкрита, але за оцінками експертів складає близько $100 млн. Для американського інвестора головна мотивація угоди – вхід у зростаючий сегмент ігор та отримання ресурсу для розвитку нових бізнес-напрямків.

Читайте також: Apple, Facebook, Alphabet. Як придбати акції іноземних компаній

Енергетика: боротьба інтересу і ризиків

Незважаючи на те, що в енергетичному секторі минулого року була закрита 21 угода, в цій галузі збереглася висока невизначеність і залежність від державного регулювання. Боротьба в парламенті за «зелений тариф» відлякує і без того насторожених інвесторів. Ймовірно, що цього року активність у цьому сегменті знизиться і кількість угод стане меншою.

Флагманом M&A активності в українській енергетиці став американський інвестиційний фонд VR Capital, який закрив сім угод у сфері відновлюваної енергетики. Зокрема, компанія викупила частку інвестгрупи ICU у спільно реалізованих проектах. Мова йде про сонячну електростанцію «Кам'янець-Подільська», енергетичну компанію «Солар Капітал» та ряд невеликих СЕС в Миколаївській області.

Впевнено нарощує свою присутність в енергетичному секторі SCM Limited: минулого року ДТЕК купив 94% акцій «Київобленерго» і 68,3% акцій «Одесаобленерго».

сделки слияния и поглощения в энергетике

Агросектор: всі свої

Основними тенденціями минулого року в агросекторі стали консолідація та збільшення ринку. В очікуванні земельної реформи найбільш високу активність демонстрували українські стратегічні інвестори: з 19 угод 13 укладені з місцевими покупцями.

Однією із значних подій в агросекторі 2019 року стало залучення в Україну південнокорейських інвесторів. Компанія POSCO International купила 75% зернового терміналу в Миколаївському морському порту у групи Orexim. Серед інших мотивів покупець зазначив, що Україна – пріоритетна країна з точки зору продовольчої безпеки Кореї.

У FMCG-секторі також переважали локальні інвестори і ця тенденція збережеться найближчі 2-3 роки. 9 з 15 проектів – це внутрішні угоди.

Примітною для індустрії стала купівля азійською агропромисловою групою Delta Vilmar 100% акцій компанії «Чумак». Для Delta Vilmar це нова ніша, проте купівля такого активу допоможе компанії швидко інтегруватися в харчову промисловість з хорошою доданою вартістю. У підсумку кожна зі сторін угоди вирішила свою стратегічну задачу: «Чумак» успішно вийшов із інвестиції, а Delta Vilmar отримала відомий бренд в FMCG.

Читайте також: Куди вкласти мільйон. «Мінфін» дізнався, які інструменти принесуть найбільший дохід

Фармацевтика: гучні угоди

Сектор Healthcare + Pharma продемонстрував незначне, але зростання. Протягом 2019 року було закрито 2 M&A угоди e сфері медицини та 1 – у фармацевтиці. Найбільш значуща угода – це придбання мережею «Добробут» клініки «Борис». Тепер «Добробут» посилила свої позиції на ринку і стала найбільшим приватним оператором послуг невідкладної допомоги з 20 бригадами швидкої допомоги.

Ще одна гучна угода 2019 року – придбання німецьким фармацевтичним концерном Stada частини української компанії Biopharma за $75 млн. Це стало найбільшою інвестицією групи в український фармацевтичний сектор.

В результаті угоди Stada отримала виробничі потужності і права на створення всіх препаратів «Біофарми». Німецькі інвестори планують вкласти у виробництво €5 млн і в найближчі кілька років почати випускати в Україні препарати Stada.

M&A рынок, сделки в фармацевтическом секторе

Рітейл: високий старт

Протягом 2019 року в Україні було реалізовано 3 M&A угоди в секторі рітейлу. За нашими прогнозами, зростання сегментів і готовність гравців до використання M&A інструментів стануть каталізаторами розвитку ринку у 2020-му.

Вже сьогодні лідери напрямків і сегментів активно використовують злиття і поглинання для перерозподілу ринкових часток. Найбільша активність цього року буде в секторі непродуктового роздробу, підтвердженням чому є угода між мережею «Люксоптика» і корпорацією EssilorLuxottica.

У продуктовому роздробі середні мережі будуть пробувати зростати, використовуючи інструмент M&A. Однак це досить складний процес у недосвідчених руках.

Що чекає на ринок до кінця 2020

Ключовими факторами інвестиційної привабливості можуть стати:

  • відкриття ринку землі,
  • зміна «зеленого тарифу» для відновлюваної енергетики,
  • зміна оподаткування для IT-компаній.

Найімовірніше, в п'ятірці лідерів залишаться все ті ж індустрії, а особлива увага може бути прикута до медицини і рітейлу.

З інших факторів, які вже вплинули на ринок M&A у 2020 році, варто виділити нове законодавство з імплементації плану BEPS. Через невизначеність в даному питанні багато компаній відкладають свої плани M&A.

На тлі падіння світових ринків та істерії у зв'язку з «коронавірусом», більшості іноземних інвесторів, як і раніше, буде не до України. Хоча, напевно, ринок відзначиться ще кількома цікавими угодами за участю зарубіжних «стратегів» до кінця 2020 року.

Вкладай вигідніше з «Бонусом від Мінфіну»

Коментарі - 2

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
5 травня 2020, 12:48
#
Инвестиции и сделки это хорошо.
+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
6 травня 2020, 11:11
#
Внимание! Конкурс!

Подробности в описании к видео и самом ролике:

https://www.youtube.com/watch?v=YE5Pis0lWUI&feature=youtu.be

Подписывайтесь на youtube-канал «Минфина» и оставляйте комментарии с вопросами под видео ;)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися